Lilek v curry omáčce

Publikováno: 03. 05. 2020   Autor/ka: Pavel Ovesný
Kuchyně: Thajská kuchyně
Druh jídla: Hlavní chody
Lilek v curry omáčce
Ingredience:

větší lilek
1 lžíce curry pasty (červené nebo zelené)
1 lžíce třtinového cukru
plechovka kokosového mléka
batát, popř. různě barevné papriky
šťáva z limetky
půl hrnku arašídů

Postup:

Lilek nakrájejte na cca centimetrové plátky, posolte a nechte vypotit. Poté jej nakrájejte na menší kostky. Na pánvi rozpusťte lžíci kokosového oleje a až se rozehřejete, přidejte lžíci třtinového cukru a nechte lehce zkaramelizovat.

Přidejte lžíci curry pasty, nechejte rozvonět, zasypejte kostkami lilku a zalijte plechovkou kokosového mléka. Nechte cca 5 minut dusit, poté přidejte na kostky pokrájený batát (změkne rychleji než lilek) a duste, dokud obojí nezměkne. Nakonec pomalu přidejte šťávu z limetky (a ochutnávejte, aby omáčka zůstala jen lehce kyselkavá) a na úplný závěr trochu čerstvé natě z koriandru.

Stáhněte z ohně a na druhé pánvi na rozpálené plotýnce 2-3 minuty orestujte arašídy s trochou oleje. Přidejte je do omáčky a můžete servírovat. Vhodná příloha je jasmínová rýže.

Počet porcí:
2 porce
Doba přípravy:
30 minut

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?