Recepty s tahini pastou

Tahini je pasta z rozemletých sezamových semínek. Hodí se do pomazánek (hummus, baba ganoush), na dresingy do zeleninových i ovocných salátů, smíchaná se sladidlem pak na palačinky nebo do dezertů.

Česneková pomazánka

Česneková pomazánka

27. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Jak připravíte máslové a tvarohové pomazánky v čistě rostlinném podání? Základními surovinami jsou oříšky (nejvhodnější jsou tofu nebo mandle), oříšková a semínková másla, tofu a případně jejich kombinace. Oříškové varianty jsou tučnější … více

červená řepa hummus

Hummus z červené řepy

11. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Červené řepy oloupeme a pokrájíme na menší kostky. Alobal pomažeme olivovým olejem a poklademe na něj řepu. Posypeme solí a ještě zakápneme olejem. Zabalíme a pečeme v zapékací misce nebo remosce 30 … více

rybičková pomazánka

Veganská “rybí” pomazánka

01. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Vyzkoušel jsem řadu veganských “rybičkových” pomazánek, ale žádná nebyla ta pravá. Krátkým experimentováním jsem přišel na vlastní recept. Rybí chuť jí dodají vločky z mořské řasy nori (balí se do ní sushi). … více

Baba ganoush

Baba ganoush

11. 08. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Lilková sezóna je tu. Už jste vyzkoušeli plněné lilky, zapečené lilky, udělali jste je na grilu a přidali do rizota… a stále vám zůstávají další fialové plody na použití… A znáte Baba … více

Borůvkový tofu cheesecake

Borůvkový tofu cheesecake

13. 04. 2018   napsal/a: Michaela Pavlíková | rubrika:

Smíchejte mouku, sůl a olej vidličkou, dokud se dobře nepromíchá. Pak za stálého míchání pomalu přidávejte studenou (!) vodu. Rukama vypracujte těsto a hněte jej asi 2 minuty. Těsto umístěte na nelepivý … více

Cizrnový středomořský guláš

Cizrnový “středomořský” guláš

09. 12. 2016   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Cizrnu připravíme klasicky: namočíme ji přes noc do alespoň dvojnásobku vody. Ráno ji vylejeme, přidáme čerstvou vodu, osolíme a vaříme do měkka. Správně uvařená cizrna by měla jít lehce rozmáčknout mezi prsty. … více

Mrkvová pomazánka

Mrkvová pomazánka

05. 02. 2016   napsal/a: Michaela Pavlíková | rubrika:

Pokrájejte cca 8 – 10 mrkví na tlustější kolečka a na napařováku je pod pokličkou duste na mírném ohni asi 20 – 30 minut, dokud nebudou měkké. Přesuňte je do mixéru, přidejte … více

Vaříte dokola stále stejné recepty? Pronikněte do tajů rostlinné stravy. Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či kurz Luštěniny v receptech světových kuchyní. Kurzy se konají o víkendech v malé skupině v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy. Zjistěte víc
Cizrnový salát

Cizrnový salát s ořechy a brusinkami

07. 04. 2015   napsal/a: Eflo | rubrika:

Smícháme ingredience na salát (cizrna nahrubo rozmačkaná + ostatní nakrájené najemno + brusinky vcelku) a zalijeme “zálivkou”. Salát je výborný jen tak nebo jako naplň do sendviče (mezi dva opečené celozrné chlebíky … více

Cizrnová pomazánka hummus

Hummus

25. 12. 2012   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Uvařenou cizrnu smícháme s česnekem, tahini (sezamovou pastou) a olivovým olejem a mixujeme na hladký krém. Nakonec přidáme podle chuti citrónovou šťávu, sůl, pepř a drcený římský kmín. Podle zamýšlené konzistence případně … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?