Batáty recepty

Batáty, zvané také sladké brambory, jsou hlízami povijnice batátové. Ač nejsou botanicky společné s pravými brambory, v mnoha ohledech mají podobné nutriční vlastnosti a podobně se používají i v kuchyni. Můžete je pokrájet do polévek, rizot, zapečených jídel či použít jako přílohu. Oblíbené jsou batátové hranolky. Ač jsou poměrně tvrdé, při tepelné úpravě rychle změknou.

Květákový kuskus

Květákový kuskus s konopnými semínky

28. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Květák je v tuzemsku populární především smažený v trojobalu. Jeho využití je ale mnohem všestranější – výborně se hodí do zapečených jídel, rizot nebo polévek. Drobné růžičky spojené těstíčkem z luštěninové mouky … více

Batátové hranolky

Batátové hranolky

26. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Očištěné a oškrabané batáty nakrájíme ostrým nožem na tenké plátky a z těch poté vytvoříme hranolky. Pro dosažení křupavých a propečených hranolek je lepší vytvořit spíše tenčí kousky. Vzniklé hranolky přesuneme na … více

Lilek v curry omáčce

Lilek v curry omáčce

03. 05. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Lilek nakrájejte na cca centimetrové plátky, posolte a nechte vypotit. Poté jej nakrájejte na menší kostky. Na pánvi rozpusťte lžíci kokosového oleje a až se rozehřejete, přidejte lžíci třtinového cukru a nechte … více

Těstoviny se "sýrovou" omáčkou

Těstoviny se “sýrovou” omáčkou

12. 11. 2019   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Tato omáčka vás překvapí skvělou chutí a autentickou táhlou strukturou, kterou mají na svědomí škroby v zelenině. Můžete vyzkoušet různé verze a kombinace s bramborem (mrkev, batát nebo dýni). Brambory, mrkev a … více

Pečený zelenina s jáhly

Pečená zelenina s jáhly

22. 03. 2018   napsal/a: Michaela Pavlíková | rubrika:

Ne každá zelenina je vhodná pro pečení – hlavním kritériem je škrobnatost. Já jsem si vybrala mrkev, petržel, dýni hokaido a sladké brambory – batáty. Nakrájela jsem je na hranolky a na … více

Batáto-hrušková polévka

Batáto-hrušková polévka

14. 01. 2017   napsal/a: Michaela Pavlíková | rubrika:

V hrnci jsem zahřála lžíci oleje a nejprve přidala nakrájenou cibuli, mrkev a celer a orestovala. Po pár minutách jsem přidala sladké brambory, hrušku a tymián a za občasného míchání lehce osmažila … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?