Druh jídla: Hlavní chody

Naše vege recepty kladou důraz na vaření z celistných surovin. Pokud k nim přidáte porci syrové, fermentované či šetrně tepelně upravené zeleniny a naklíčených semen. Získáte talíř podle zásad zdravé výživy a vyváženého jídelníčku. Vyberte si z pestré palety veganských (a tím zároveň i vegetariánských) hlavních chodů. A přesvěčte se, že zdravé vaření může být i velmi chutné. Ať už jde o těstoviny, rizota, luštěninová jídla nebo zeleninové omáčky nebo guláše.

Dušená mrkev se seitanem a vařeným bramborem

Dušená mrkev se seitanem

22. 05. 2022   napsal/a: Kristýna Petričková | rubrika:

Den předem si naložíme seitan – rozkrájíme ho na větší kousky, dáme do zavíratelné krabičky spolu s trochou oleje, jednou až dvěmi lžicemi sojové omáčky, jednou menší cibulí nakrájenou nadrobno. Osolíme, opepříme … více

Květákové placičky

Květákové placičky

08. 03. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Květák rozebereme na menší růžičky a uvaříme v malém množství osolené vody do poloměkka. Ve větší míse jej rozmačkáme vidličkou, přidáme cizrnovou mouku, lahůdkové droždí, lněné semínko, osolíme a zamícháme. Vznikne nám … více

Květákové kari

Květákové kari s cizrnou

06. 03. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Květák omyjeme a rozdělíme na drobnější růžičky. Na kokosovém oleji začneme smažit na drobno nakrájenou cibulku do zlatova. Ještě do horkého oleje přidáme lžičku (celého) římského kmínu a horčičného semínka. Uvolní se … více

Nudle soba s tempehem, kysaným zelím a zkaramelizovanou cibulkou

Soba nudle s tempehem a zelím

02. 01. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Nudle soba se chutí přibližují haluškům či chlupatým knedlíkům. Proč je tedy nevyužít v báječné kombinaci s tempehovou “slaninkou”, kysaným zelím a lahůdkovým droždím? Cibuli pokrájíme na půlměsíčky a necháme pozvolna smažit … více

Pohankový prejt

Pohankový prejt

18. 10. 2021   napsal/a: Alena Teclová | rubrika:

Fazole nechte namočené přes noc. Ráno stejně tak namočte kroupy a pohanku. Potom jednotlivé suroviny uvařte. Ideálně každou zvlášť, aby si zachovaly ideální konzistenci. Mezitím si na oleji osmahněte cibuli. Jakmile budete … více

Ovocné "tvarohové" knedlíky

Ovocné “tvarohové” knedlíky

20. 09. 2021   napsal/a: Lenka Špaček | rubrika:

Patříte k milovníkům ovocných knedlíků? Je to taková naše česká specialita a nevím jak vy, ale u nás doma můžeme knedlíky nejen k obědu, jako hlavní chod, ale i jako dezert nebo … více

Fazolové karí s lilkem

Fazolové karí s lilkem

17. 09. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Cibuli pokrájejte na drobno a na pánvi ji na řepkovém oleji pomalu smažte. Už do horkého oleje přidejte lžičku římského kmínu. Jakmile začne cibule zlátnout, přidejte na sekaný česnek a krátce společně … více

Křenová omáčka

Křenová omáčka se seitanem

14. 09. 2021   napsal/a: Lenka Špaček | rubrika:

Křenová omáčka je takovou českou klasikou –s kynutým knedlíkem a v rostlinné variantě s opečeným tofu, tempehem či seitanem. Patříte k milovníkům křenu nebo jej nevyhledáváte? Klasické „smetanové“ omáčky jsou založené na … více

Řepový burger

Řepový burger

18. 08. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Cibulku osmažíme do zlatohněda, přidáme nastrouhané uzeného tofu, oloupanou řepu, osolíme, opepříme a krátce orestujeme. Necháme vystydnout. Ovesné vločky zalijeme vroucí vodou, necháme několik minut nabobtnat a nahrubo rozmixujeme. Přidáme k červené … více

Raw cuketové špagety s rajčatovou omáčkou

Raw cuketové špagety s rajčatovou omáčkou

24. 07. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Nejlepší na cuketové špagety je spiralizér, pokud ho nemáte, dá se alternativně cuketa zešikma postrouhat na hrubém struhadle. Sušená rajčata, pokud nejsou naložená v oleji, necháme namočit a změknout. Poté je dohromady … více

Halušky s uzeným tempehem

Halušky s uzeným tempehem

13. 07. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Brambory (varný typ B) oloupáme a nastrouháme na jemném struhadle. Necháme chvíli uležet, vymačkáme přebytečnou vodu a vodu odlijeme. Přidáme mouku, sůl a pořadně promícháme. Měla by vzniknout tužší hmota, aby se … více

Vaříte dokola stále stejné recepty? Pronikněte do tajů rostlinné stravy. Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či kurz Luštěniny v receptech světových kuchyní. Kurzy se konají o víkendech v malé skupině v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy. Zjistěte víc
Hlívový guláš

Hlívový guláš

19. 06. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Nejdříve si připravíme polentový knedlík, aby stačil vychladnutím získat dostatečně soudržnou konzistenci. Poměr kukuřičné mouky / polenty vyčteme na návodu (můžete se lehce lišit podle hrubosti), ale obecně platí zhruba 2 díly … více

Plněný lilek

Plněný lilek

23. 05. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Lilek důkladně omyjeme a rozkrojíme podélně na polovinu. Nožem cca 2 cm od okraje vyřežeme oválný otvor a pak vnitřní část opatrně nakrojíme podélně i příčně. Dužinu vydlabeme lžící a odložíme ji … více

Žampiónové rizoto

Krémové žampiónové rizoto

14. 05. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Houbová rizota mají poměrně nevýraznou barvu. I proto jsem využil červenou cibuli, která má navíc sladší chuť. Cibuli oloupejte, nakrájejte na drobno a osmahněte na oleji do sklovata. Žampióny očistěte a pokrájejte … více

Květáková pizza

Květáková pizza

08. 05. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Květák v mixéru rozmixujeme na drobné kousíčky a přemístíme do větší mísy. Osvědčil se mi ruční miskový mixér s noži tvaru S a rychlém mixováním pouze nahrubo (cca 0,5 – 1 cm). … více

Bramborový guláš

Bramborový guláš

30. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Cibule oloupeme a pokrájíme na drobno. Smažíme na rozpáleném oleji ve větším hrnci do zlatova. Poté přidáme na menší kostky nakrájené oloupané brambory a pár minut restujeme společně. Stáhneme plamen, přidáme papriku … více

Květákový kuskus

Květákový kuskus s konopnými semínky

28. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Květák je v tuzemsku populární především smažený v trojobalu. Jeho využití je ale mnohem všestranější – výborně se hodí do zapečených jídel, rizot nebo polévek. Drobné růžičky spojené těstíčkem z luštěninové mouky … více

Rychlá curry omáčka se seitanem

Rychlá curry omáčka se seitanem

18. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Předem připravený seitan (cca 200 gramů) nakrájíme na kostičky, orestujeme jej na kokosovém oleji. Přidáme polévkovou lžíci červené curry pasty (v Česku je rozšířená např. značka Thai Pride), zhruba minutu promícháme se … více

Zapečený květák

Zapečený květák

16. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Bešamelová omáčka: Sójové mléko necháme v hrnci 5 minut provařit. Na oleji orestujeme hladkou mouku, zalijeme mlékem a za pravidelného míchání vaříme 15 minut. Jakmile je omáčka lesklá a hladká, osolíme ji … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?