Tofu steak s pepřovou omáčkou
Toto jídlo se skládá ze 4 komponentů, které si postupně připravíme. Začneme bramborami, které neloupeme, pouze je umyjeme. Vložíme do hrnce, zalijeme vodou a osolíme lžičkou soli. Přivedeme k varu, poté plamen … více
Naše vege recepty kladou důraz na vaření z celistných surovin. Pokud k nim přidáte porci syrové, fermentované či šetrně tepelně upravené zeleniny a naklíčených semen. Získáte talíř podle zásad zdravé výživy a vyváženého jídelníčku. Vyberte si z pestré palety veganských (a tím zároveň i vegetariánských) hlavních chodů. A přesvěčte se, že zdravé vaření může být i velmi chutné. Ať už jde o těstoviny, rizota, luštěninová jídla nebo zeleninové omáčky nebo guláše.
Toto jídlo se skládá ze 4 komponentů, které si postupně připravíme. Začneme bramborami, které neloupeme, pouze je umyjeme. Vložíme do hrnce, zalijeme vodou a osolíme lžičkou soli. Přivedeme k varu, poté plamen … více
Den předem si namočíme cizrnu. Druhý den ji pouze propláchneme, nevaříme ji. Rozmixujeme. Čerstvou řepu oloupeme a nastrouháme na struhadle. Přidáme nakrájenou cibuli najemno, prolisovaný česnek, ovesné vločky, trošku oleje a rozmixovanou … více
Květák je v tuzemsku populární především smažený v trojobalu. Jeho využití je ale mnohem všestranější – výborně se hodí do zapečených jídel, rizot nebo polévek. Drobné růžičky spojené těstíčkem z luštěninové mouky … více
Cuketové špagety s rajčatovou omáčkou jsou spíše salátem než regulérním jídlem. Ale v parných dnech lidské tělo nemá potřebu tolik jíst a pokud navíc do omáčky přidáte nasekané namočené vlašáky a hrst … více
Půl hrnečku bulguru propláchneme a vložíme do menšího hrnce. Zalijeme třikrát větším množstvím vody, přidáme čtvrt lžičky soli a přivedeme k varu. Poté ztlumíme na nejmenší plamen a pod pokličkouvaříme 20 minut. … více
Pro tento recept jsem se inspiroval v knížce Živá kuchyně snadno a rychle od Judity Wignall, jen jsem jej lehce obměnil a zjednodušil. Vlašské ořechy jsem namočil přes noc do studené vody. … více
Špagety (nepoužívám téměř jiné, než celozrnné Alnatura z DM) uvaříme v osolené vodě na skus. Listy medvědího česneku opláchneme vodou a osušíme, pokrájíme na menší kousky a rozmixujeme s dvěma lžícemi olivového … více
Zapneme troubu na 200°C. Brambory neloupeme. Pouze je očistíme hrubou stranou čisté (nové) houbičky na nádobí. Nakrájíme na čtvrtinky. Pokud jsou velké, tak na osminky. Vložíme do studené vody, osolíme 1 lžičkou … více
Brambory omyjeme a ve slupce uvaříme v osolené vodě doměkka. Brambory z vody vyjmeme a necháme přes noc vychladit. Druhý den dáme do hrnce zelí a zalijeme hrnečkem vody. Přidáme 1/2 lžičky … více
Noky Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě. Oloupejte je a nastrouhejte na hrubém struhadle. Přidejte cca 80 gramů mouky a vyhnětejte z něj nepříliš těsto. Utvořte tenké válečky, které pak pokrájejte … více
Hrnek kuskusu nasypeme do misky a zalijeme dvěma hrnky horké vody. Osolíme čtvrt lžičkou soli, promícháme a zakryjeme talířkem. Dáme stranou. Očistíme si a nakrájíme zeleninu – cibuli na proužky, stroužky česneku … více
Žampiony umyjeme a odstraníme nohy. Prstem vydlabeme vnitřek, aby nám vzniklo co nejvíce místa na náplň. Nejlepší žampiony na plnění jsou portobello, protože jejich klobouky jsou velké a pevné. Ale pokud máte … více
Den předem si naložíme seitan – rozkrájíme ho na větší kousky, dáme do zavíratelné krabičky spolu s trochou oleje, jednou až dvěmi lžicemi sojové omáčky, jednou menší cibulí nakrájenou nadrobno. Osolíme, opepříme … více
Květák rozebereme na menší růžičky a uvaříme v malém množství osolené vody do poloměkka. Ve větší míse jej rozmačkáme vidličkou, přidáme cizrnovou mouku, lahůdkové droždí, lněné semínko, osolíme a zamícháme. Vznikne nám … více
Květák omyjeme a rozdělíme na drobnější růžičky. Na kokosovém oleji začneme smažit na drobno nakrájenou cibulku do zlatova. Ještě do horkého oleje přidáme lžičku (celého) římského kmínu a horčičného semínka. Uvolní se … více
Nudle soba se chutí přibližují haluškům či chlupatým knedlíkům. Proč je tedy nevyužít v báječné kombinaci s tempehovou “slaninkou”, kysaným zelím a lahůdkovým droždím? Cibuli pokrájíme na půlměsíčky a necháme pozvolna smažit … více
Fazole nechte namočené přes noc. Ráno stejně tak namočte kroupy a pohanku. Potom jednotlivé suroviny uvařte. Ideálně každou zvlášť, aby si zachovaly ideální konzistenci. Mezitím si na oleji osmahněte cibuli. Jakmile budete … více
Patříte k milovníkům ovocných knedlíků? Je to taková naše česká specialita a nevím jak vy, ale u nás doma můžeme knedlíky nejen k obědu, jako hlavní chod, ale i jako dezert nebo … více
Cibuli pokrájejte na drobno a na pánvi ji na řepkovém oleji pomalu smažte. Už do horkého oleje přidejte lžičku římského kmínu. Jakmile začne cibule zlátnout, přidejte na sekaný česnek a krátce společně … více
Křenová omáčka je takovou českou klasikou –s kynutým knedlíkem a v rostlinné variantě s opečeným tofu, tempehem či seitanem. Patříte k milovníkům křenu nebo jej nevyhledáváte? Klasické „smetanové“ omáčky jsou založené na … více