Lokše na sladko s mákem
Brambory umyjeme a neoloupané je vložíme do vroucí vody. Vaříme do jejich změknutí (10 -15 minut, závisí na velikosti). Poté vodu slijeme a brambory necháme vychladnout. Vychladlé brambory oloupeme a na jemné … více
Semena máku setého obsahují zhruba 18% bílkovin a 28% sacharidů, téměř polovinu složení pak zabírá tuk. Mák je výjimečný především svým vysokým obsahem vápníku, který je však pro lidské tělo špatně využitelný.
Mák patří mezi klasické potraviny české kuchyně, ať už jsou to škubánky či nudle s mákem nebo makovec. Mezi příznivci rostlinné stravy se často používá na makové mléko a také pro výrobu různých raw kuliček.
Kupte si poctivý mák v eshopu Grizly.cz.
Brambory umyjeme a neoloupané je vložíme do vroucí vody. Vaříme do jejich změknutí (10 -15 minut, závisí na velikosti). Poté vodu slijeme a brambory necháme vychladnout. Vychladlé brambory oloupeme a na jemné … více
Superpotraviny – magický pojem skloňovaný napříč světem zdravého životního stylu. Bohužel s touto slávou přichází také odvrácená strana – tento fenomén v mnoha lidech vyvolává skeptické podezření, že jde o uměle vyvolanou … více
Mák patří do rodu rostlin z čeledi makovitých. Pod ní spadá zhruba 50 druhů a vyskytují se v Evropě, Africe, Asii i v USA. Na semena se využívá kulturní odrůda mák setý. Jeho semena obsahují zhruba 18% bílkovin a 28% sacharidů. Téměř polovinu složení pak zabírá tuk (z toho na nasycené mastné kyseliny připadá 4,5 %, z nenasycených převládají omega-6 mastné kyseliny.
Vápník je minerál v lidském těle zastoupený vůbec nejvíce. Jeho většinu najdeteme v kostech a zubech, ale také slouží řadě tělesných funkcí, například na udržování mírné zásaditosti lidské krve (která se pohybuje … více
Stále častější laktózová intolerance, větší pochybnosti o prospěšnosti časté konzumace kravského mléka a v neposlední řadě stoupající počet zájemců o veganský životní styl jsou třemi důvody, proč se o rostlinných mlécích mluví stále častěji.
Mák a semínka umeleme, přidáme ostatní ingredience a vytvoříme kuličky, které obalíme v kokosu. Nepečeme.
Poupravený recept z onegreenplanet.org. Velmi chutný a v gluten free verzi:) Nejdříve smícháme olej a cukr a chvíli společně mixujeme, aby se propojili. V druhé míse smícháme mouku, škrob, jedlou sodu a … více
Smícháme suché ingredience v jedné míse a v druhé tekuté s nastrouhaným jablkem. Vymažeme a vysypeme formu. Smícháme obsah obou mís. Přidáme ostrouhanou kůru z citronu. Pečeme na 160 stupňů asi 30 … více
Následující jednoduchý recept se dá připravit v mnoha obměnách. Základní ingrediencí jsou jablka pokrájená na menší kostky a čerstvě namletý mák. Osladíme jej přes noc namočenými rozinkami (popř. datlemi, křížalami, pokrájenými na … více
Mákové a sezamové semínko a předem namočené rozinky (nebo vypeckované datle) pomeleme v mlýnku nahrubo, směs dochutíme vanilkovým práškem a osladíme agávovým sirupem. Okolo oloupané mandle vyválíme kuličky, které obalíme v loupaném … více
Mák zalijeme přiměřeným množstvím vody a necháme alespoň 4 hodiny (nejlépe přes noc) namáčet při pokojové teplotě. Ideálně je také, pokud “jdeme okolo” zamícháme, aby dobře nasákla tekutinu. Část semínek pravděpodobně zůstane … více