Druhým mým nejpoužívanějším kuchyňským pomocníkem, hned po stolním mixéru, je Remoska. Používám ji i na svých kurzech a zatímco účastníci středního věku většinou přidají poznámku o tom, že starší typ má jejich … více
Přechod na rostlinnou stravu může znamenat dost odlišný styl vaření a přípravy jídla. A s ním i častější používání některých kuchyňských pomocníků. Při výběru vhodného spotřebiče často přemýšlím, zda má víceúčelové využití. … více
Dehydrované sójové maso si žádá vícekrokovou úpravu a marinování, pak ale můžete docílit skvělých výsledků. Podrobnosti si můžete přečíst v článku Jak upravit sojové maso, aby opravdu chutnalo, a tak to vezmeme … více
K tomuto receptu mě inspiroval tradiční staročeský kuba. Houby jsem ale nahradil naklíčeným hrachem a brokolicí. Hrách namočíme přes noc a poté 2-3 denně proplachujeme, dokud se neobjeví cca půlcentimentrové klíčky. Podrobnější … více
Nevíte, kam s přebytkem lesních hub? Vyzkoušejte tento recept, který zabere o něco více času a čistého nádobí, ale zase nedá tolik práce. Pokud máme čestvý špenát a houby, nejdříve je podlejeme … více
Papriky, cuketu, cibuli a tofu nakrájíme podle velikosti žampiónů pokud možno na stejně velké kousky. Střídavě je napícháme na špejli a proložíme cherry rajčátky. Osolime je a okořeníme provensálským kořením. Potřeme je … více
Balíček krup propláchneme, vložíme do hrnce se studenou vodou, osolíme a vaříme zhruba půl hodiny, kdy jsou kroupy tak akorát. Necháme je ještě pár minut dojít a zcedíme. Na oleji osmahneme nadrobno … více
Brambory oškrábeme a nakrájíme na tenké plátky (cca 2 milimetry). Vložíme je do pečící misky, štědře osolíme a opepříme, důkladně vše promícháme, posypeme rozmarýnem a zalejeme rostlinnou smetanou. Misku přiklopíme víkem nebo … více
Brambory oloupeme, pokrájíme na menší kostky a v osolené vodě vaříme do polotvrda. Mezitím na pánvi orestujeme cibulku a když začne zlátnout, přidáme na malé kostičky pokrájené uzené tofu a za míchání … více
Seitan pokrájíme na menší kostky a vložíme do misky společně se dvěma lžícemi sojové omáčky, pepřem, lžící oleje a dva stroužky jemně postouhaného česneku. Přidáme dvě menší cibule nakrájené na proužky. Naložíme … více
Brokolici umyjte, rozeberte na menší růžičky a zhruba 5 minut povařte v mírně osolené vody. Uzené tofu pokrájejte na menší kostky a rozmixujte s trochou ovesného mléka. Brokolici rozmixujte nahrubu, smíchejte s … více
Sojové kostky zalijeme vroucí vodou, pořádně okořeníme (zeleninový bujón, sojová omáčka, bobkový list, nové koření…podle chuťových preferencí). Vaříme zhruba 20 minut. Mezitím si nakrájíme nahrubo cibuli a najemno česnek. Okapané kostky vložíme … více
V remosce připravíte zapečené těstoviny či staročeského kubu, upečete seitan, žemlovku i chleba. Má 6x menší spotřebu než trouba a můžete si ji vzít i na chatu. Do konce roku 2022 můžete při objednávce v eshopu Remosky využít kód REMOSKAAFFIAL a získat 10 % slevu na všechny produkty. Chci vědět víc