Recepty s mandlemi

Mandle jsou bohaté na minerály (hořčík, vápník) a vitamíny. Mají také až 24 % bílkovin. V rostlinné stravě jsou skvělou surovinou pro domácí výrobu alternativ mléčných výrobků. Získáte z nich skvělé mléko či smetanu, ze zbylé drti pak můžete vyrobit sýr nebo tvaroh. Výborný je také mandlový jogurt, posekané jsou skvělé do korpusů nepečených dortů. Příznivce slané kuchyně pak může zaujmout mandlový burger.

Domácí granola

Domácí granola

05. 01. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Smíchejte všechny suché ingredience. Přidejte rozpuštěný kokosový olej a sirup a vše řádně promíchejte. Směs rozmístěte na pečící papír a pečte v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 25 minut. V polovině … více

semínkový chléb

Semínkový chléb

31. 05. 2021   napsal/a: Alena Teclová | rubrika:

Postup je velmi jednoduchý. Nejprve smíchejte všechny sypké ingredience. Přidejte rozpuštěný kokosový olej, agávový sirup a vodu. Opět promíchejte a směs nechte přibližně 2 hodiny v lednici, aby se chutě propojily a … více

Nepečený malinový dort

Nepečený malinový dort

29. 07. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Nejprve vytvoříme pevný korpus: mandle (popřípadě se hodí kešu nebo vlašské ořechy) namočíme na několik hodin do vody. Tu potom sceníme a ořechy společně s vypeckovanými datlemi rozmixujeme na hutnou hmotu. “Těsto” … více

Jablka s oříškovou polevou

Jablka s oříškovou polevou

01. 04. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Když jsem před několika lety experimentoval s živou stravou, snídával jsem většinou jen ovoce. Docela rychle jsem shodil pěkných pár kilo, ale částečně i na úkor svalové hmoty. A taky jsem míval … více

Raw dort s borůvkami

Nepečený dort s lesním ovocem

17. 08. 2017   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Korpus: Varianta 1 (silný mixér): Mandle namočíme přes noc. Ráno je osušíme a rozmixujeme na hrubější mouku. Za dalšího mixování postupně přidáváme datle, dokud se nespojí v konzistentní těsto. Varianta 2 (mixér … více

Vaříte dokola stále stejné recepty? Pronikněte do tajů rostlinné stravy. Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či kurz Luštěniny v receptech světových kuchyní. Kurzy se konají o víkendech v malé skupině v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy. Zjistěte víc
Mandlový raw burger

Mandlový raw burger

25. 02. 2015   napsal/a: redakce | rubrika:

Mandle přes noc namočíme. Lněné semínko pomeleme nebo rozmixujeme na mouku. Všechny ingredience v robotu umixujeme do požadované konzistence, vytvarujeme burgery a je hotovo. Jako příloha se spíše než houska hodí zeleninový … více

orechove-neotalky

Raw oříškové kuličky

19. 12. 2014   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Datle namočíme přes noc do vody, vodu ráno slijeme (popř. necháme jen trochu pro lepší rozmixování) a rozmixujeme na lepivá “povidla”. Ořechy (pro lepší stravitelnost nejlépe také namočené) rozmixujeme nahrubo. Smícháme ve … více

Mandlové máslo

Mandlové máslo

25. 06. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Mandlové máslo je skvělou surovinou do domácích čokoládových pomazánek, různých sladkých receptů i na zpestření ovocných salátů. Využijete jej ale také na slano. Ale řekněme si to na rovinu, je docela drahé. … více

Mandlové mléko

Mandlové mléko

05. 12. 2012   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Jak vyrobit mandlové mléko? Recept je jednoduchý: 150 gramů oloupaných mandlí zalijeme minimálně dvojnásobkem studené vody a necháme dvě až tři hodiny, ale ještě lépe přes noc nabobtnat. Vodu vylejeme a přilejeme … více

Mandlové mléko a mandlové máslo, to je lahoda. Pořiďte si mandle ještě dnes.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?