Divoké byliny nejsou žádný plevel! Využívali je už naši předci, a to jak v kuchyni, tak i v léčitelství. Dnes jsou povětšinou mnohem výživnější než běžně prodávané druhy ovoce a zeleniny. Obsahují vitamíny, minerály, ale také něco, kvůli čemu se jim pěstované odrůdy nemohou vyrovnat.
Kaše – nuda na talíři nebo božská mana?
Obilné kaše patří mezi typická snídaňová jídla. Mnozí ale dnes sahají především po kupovaných instantních. V kašovém speciálu se dozvíte, jak si připravit plnohodnotné kaše doma, ať už jsou z celých zrn, vloček, fermentované, namáčené a také slané.
Odkud bereš bílkoviny, vegane? Na jejich zdroje je bohatý i rostlinný jídelníček
Ucho jidášovo roste i v zimě. Vylepšíte s ním rizota, “číny” i polévky
Ucho jidášovo je známé také jako čínská či černá houba. Jeden z jejich druhů, boltcovitka bezová, roste celoročně i v Česku a zrovna vlhká a teplá zima svědčí jeho růstu. Využijete ho do rizot, smažených nudlí i (miso) polévek.
Záplava čerstvých vitaminů a živin i v zimě? Nakličte si semínka!
Kupujete si naklíčená semínka za spoustu peněz někde v supermarketu? Zbytečnost. Domácí nakličování je docela jednoduché a vystačíte si i bez speciálních misek, jen s běžnou výbavou kuchyně, jako jsou sklenice a cedník.
Hlíva ústřičná – kraluje v rizotech i držkovce, zkuste z ní báječnou paštiku
Hlíva ve svém využití zůstává za žampiony nebo v lese nasbíranými hříbky. Svým obsahem živin i chutí vás však může jen mile překvapit a benefity přináší i svou jednoduchostí při zpracování. Zkuste ji připravit jako gyros nebo s bulgurem ala rizoto.
Zimní zelenina nejsou jen brambory a mrkev
Supermarkety jsou plné exotického ovoce a zeleniny z dovozu, ale přitom existuje řada lokálních druhů s širokými možnostmi využití i řadou zdravotních benefitů. Přečtěte si tipy a triky, jak můžete zimní zeleninu upéct, uvařit, podusit nebo zkvasit.
Zdravá výživa? Více zeleniny, ovoce či luštěnin, méně zpracovaných potravin
Méně průmyslově zpracovaných potravin, více zeleniny a ovoce, luštěnin či celozrnných výrobků. Tak nějak by ve zkratce mohl znít předpis pro zdravou výživu.
Štědrovečerní hostina v rostlinném kabátku
Zajímá vás původ smaženého kapra a bramborového salátu na tuzemském stole? Možná vás překvapí, že mnohem tradičnější byly pokrmy podobné veganskému stylu vaření. Kromě historie se podělíme o ověřené rodinné rostlinné recepty a vy si tak můžete Vánoce užít do sytosti i bez krutosti.
Meruňkové domečky, datlové lanýžky a další zdravé nepečené cukroví
Online kurz Rostlinný jídelníček vám odhalí taje rostlinné stravy
🥗 Chcete v jídelníčku omezit maso? Anebo ho vynechat úplně? 💪 Chcete být vitálnější, zdravější a třeba i štíhlejší? 👉 Pak jste na správné adrese. V online kurzu Rostlinný jídelníček vám krok po kroku vysvětlím základní pilíře rostlinného stravování - od základů výživy přes jednotlivé druhy potravin a všestrannost jejich použití až po jejich zařazení do běžných jídel. Čeká na vás 18 videí v délce přes 2 a půl hodiny, 4 hlavní části a celkem 45 kapitol plných textů, tabulek a infografik. Nechybí ani příklady vzorových snídaní, obědů a večeří a ukázkových týdenních jídelníčků. Zjisti víc a získej 3 videa z kurzuVeganské Vánoce bez lepku
Veganské vánoční pečení. Čím nahradíte v receptech máslo, vejce nebo šlehačku?
Multifunkční hrnec DOMO: luštěniny a celozrnné obiloviny zvládne cobydup
Hřejivé polévky patří k podzimu
Podzim udeřil v plné síle a nás zas vrací do teplých domovů. A tomu neodmyslitelně patří i teplé polévky. V našem speciálu se dozvíte spoustu tipů, jak na husté, vývarové i smetanové polévky. A chybět nebudou ani recepty.
Užiteční pomocníci v kuchyni – k čemu všemu se hodí mixér, sušička či remoska?
Přechod na rostlinnou stravu může znamenat dost odlišný styl vaření a přípravy jídla. Bez kterých “mašinek” nedám ani ránu a na co všechno se je snažím používat? Víte třeba, že v sušičce můžete zkysat jogurt a některé odšťavňovače zvládnou i ořechová másla?
Vitamin D? Nepodceňujte v zimě jeho doplňování
Jedním z důvodů, proč máme v zimě méně energie a vitality, je nedostatek vitaminu D. Asi víte, že produkují kožní buňky vystavené UV záření ze slunce. Jak si ale poradit v zimních měsících, kdy chodíme zahaleni a slunce je nízko nebo nesvítí vůbec?
Jídla z jednoho hrnce propojují chutě. Jak na špagetový eintopf a kukuřízek na smetaně?
Jaké jsou výhody a nevýhody vaření rostlinných jídel “v jednom hrnci”? Strávníci ocení propojené chutě, kuchaři/ky zase úsporu nádobí, energie i času. Většinu jídel, které v článku najdete, připravíte do půl hodiny a pak jen čekáte, než se uvaří či upečou.
Čočková, hrachová či cizrnová? Luštěninové mouky jsou výživné, dobře zahušťují i pojí
Luštěninové mouky se mohou pochlubit výbornými výživovými vlastnostmi a mají pestré využítí. Ať už je jsou to slané omelety, sladké pečení, zahušťování polévek či omáček nebo zlepšení pojivosti zeleninových karbanátků.