Pavel Ovesný

V roce 2007 jsem se přes noc stal vegetariánem a během několika dalších měsíců přirozeně přešel k veganské stravě. Začal jsem ji zkoumat do hloubky a v lednu 2012 jsem spustil web o rostlinné stravě Vegmania.cz, který právě čtete. Pro slovenské čtenáře jsem pak v roce 2021 spustil také slovenskou mutaci Vegmania.sk. Prošel jsem kurzem výživového poradenství a pravidelně pořádám přednášky i praktické kurzy. O své dlouholeté zkušenosti s veganstvím se s vámi podělím na online kurzu Rostlinný jídelníček, plném praktických tipů. Pro ty, kteří potřebují individuální přístup a mají řadu otázek, nabízím osobní konzultaci.
K lektorování mě přivedlo osudové setkání s Naučmese.cz a nečekaný úspěch mého prvního kurzu Punkové podnikání. Stal jsem se nadšeným propagátorem podnikání na volné noze. Pomáhám sólo podnikatelům s webovými stránkami a marketingovými ekosystémy. Své know-how nabízím formou unikátní poradenské konzultace v přírodě Lesa Pán. Jsem nadšeným fanouškem vzájemné podpory na principu mastermind skupin.
Jsem velký milovník vlaků a momentálně jsem hrdým majitelem roční jízdenky ČD (o mých zkušenostech z práci a cestování vlakem najdete v článku Rok na kolejích: jak jsem se stal vlakovým nomádem). Neobejdu se bez přírody, s oblibou chodím po horách, indiánským během jsem zdolal čtyři horské ultramaratony. Otužuju se a také experimentuju s kratšími i delšími půsty.
Rozhovory:
- s Matoušem Vinšem (Travel Bible) a Miky Škodou (X-Challenge) z podcastu LeapMakers jsme si povídali o tom, jaké to je jít si vlastní cestou, o vyhoření a krizích i růstu a pocitu naplnění (červenec 2020)
- s Pavlou Wernerovou pro její podcast Ekomaniaci o veganství, vzniku webu Vegmania.cz, ale i mé službě Lesa pán (únor 2021)
- s Evou Hemmerovou z České veganské společnosti pro podcast Narovinu o veganství, mých kurzech a vlakovém nomádství (březen 2020)
- s Lindou Martíškovou jsme si pro její podcast Podle sebe jsme si povídali o přínosech mastermind skupin, podnikání na volné noze, veganství, ale taky o půstu (květen 2019)
- s Natálií Kuľkovou o veganství a jeho propagací pro web vegegulas.com. (červen 2017)
- s trenérkou a koučkou NLP Zdenou Tomaidesovou pro její podcast Zdenčin pokec o tom, jak jsem se dostal k veganství a mých kurzech na Naučmese (květen 2016)
- s Hankou Pavlíčkovou z Vegan.cz o tom, jak jsem se stal veganem a proč pomáhám lidem pracovat na volné noze (listopad 2015)
Aktuální články
- Houby v rostlinném jídelníčku
- Sušená rajčata: poznejte odrůdy vhodné na sušení a tipy, kam s nimi
- Polévkovar - jednoúčelový přístroj nebo užitečný pomocník v kuchyni?
- Sušičku G21 Breezer využijete nejen na ovoce, ale jaké jogurty či sušené placky
- Což takhle dát si květák? Hodí se do placek, jako kuskus i na pikantní "křidýlka"
- Tahini - vyrobte si sezamovou pastu doma. Kam pak s ní? Do pomazánek i do mlsání
- Ovoce je rychlým zdrojem energie. Nejlepší je čerstvé a lokální
- Brokolice? V souboji o nejzdravější zeleninu takřka nemá konkurenci
- 12 potravin, které mi doma nesmí chybět
- 10 tipů, jak v kuchyni využít ořechová a semínková másla
Aktuální recepty
- Květákový kuskus s konopnými semínky
- Raw cuketové špagety s rajčatovou omáčkou
- Bezvaječné lečo
- Raw zeleninové chilli s vlašskými ořechy
- Cizrnová omeleta
- Bršlicové pesto
- Špagety s čerstvým pestem z medvědího česneku
- Jablečný veganský koláč
- Celozrnné gnocchi se špenátem a uzeným tofu
- Hustý kokosový jogurt