Pavel Ovesný
V roce 2007 jsem se přes noc stal vegetariánem a během několika dalších měsíců přirozeně přešel k veganské stravě. Začal jsem ji zkoumat do hloubky a v lednu 2012 jsem spustil web o rostlinné stravě Vegmania.cz, který právě čtete. Pro slovenské čtenáře jsem pak v roce 2021 spustil také slovenskou mutaci Vegmania.sk. Prošel jsem kurzem výživového poradenství a pravidelně pořádám přednášky i praktické kurzy. O své dlouholeté zkušenosti s veganstvím se s vámi podělím na online kurzu Rostlinný jídelníček, plném praktických tipů. Pro ty, kteří potřebují individuální přístup a mají řadu otázek, nabízím osobní konzultaci.
K lektorování mě přivedlo osudové setkání s Naučmese.cz a nečekaný úspěch mého prvního kurzu Punkové podnikání. Stal jsem se nadšeným propagátorem podnikání na volné noze. Své znalosti nabízím netradiční formou poradenské konzultace v přírodě Lesa Pán. Jsem nadšeným fanouškem vzájemné podpory na principu mastermind skupin.
Jsem také velký milovník vlaků a momentálně jsem hrdým majitelem roční jízdenky ČD (o mých zkušenostech z práci a cestování vlakem najdete v článku Rok na kolejích: jak jsem se stal vlakovým nomádem). Neobejdu se bez přírody, s oblibou chodím po horách, indiánským během jsem zdolal čtyři horské ultramaratony. Otužuju se a také experimentuju s kratšími i delšími půsty.
Rozhovory:
- s Matoušem Vinšem (Travel Bible) a Miky Škodou (X-Challenge) z podcastu LeapMakers jsme si povídali o tom, jaké to je jít si vlastní cestou, o vyhoření a krizích i růstu a pocitu naplnění (červenec 2020)
- s Pavlou Wernerovou pro její podcast Ekomaniaci o veganství, vzniku webu Vegmania.cz, ale i mé službě Lesa pán (únor 2021)
- s Evou Hemmerovou z České veganské společnosti pro podcast Narovinu o veganství, mých kurzech a vlakovém nomádství (březen 2020)
- s Lindou Martíškovou jsme si pro její podcast Podle sebe jsme si povídali o přínosech mastermind skupin, podnikání na volné noze, veganství, ale taky o půstu (květen 2019)
- s trenérkou a koučkou NLP Zdenou Tomaidesovou pro její podcast Zdenčin pokec o tom, jak jsem se dostal k veganství a mých kurzech na Naučmese (květen 2016)
- s Hankou Pavlíčkovou z Vegan.cz o tom, jak jsem se stal veganem a proč pomáhám lidem pracovat na volné noze (listopad 2015)
Aktuální články
- Odšťavňování pro zelenáče: jaké jsou výhody a nevýhody, jak si vybrat odšťavňovač?
- Odkud bereš bílkoviny, vegane? Na jejich zdroje je bohatý i rostlinný jídelníček
- Ucho jidášovo roste i v zimě. Vylepšíte s ním rizota, "číny" i polévky
- Záplava čerstvých vitaminů a živin i v zimě? Nakličte si semínka!
- Bulgur v kuchyni: jak jej správně uvařit a jaké recepty z něj připravit?
- Zdravá výživa? Více zeleniny, ovoce či luštěnin, méně zpracovaných potravin
- Multifunkční hrnec DOMO: luštěniny a celozrnné obiloviny zvládne cobydup
- Užiteční pomocníci v kuchyni - k čemu všemu se hodí mixér, sušička či remoska?
- Vitamin D? Nepodceňujte v zimě jeho doplňování
- Čočková, hrachová či cizrnová? Luštěninové mouky jsou výživné, dobře zahušťují i pojí