Pavel Ovesný

V roce 2007 jsem se přes noc stal vegetariánem a během několika dalších měsíců přirozeně přešel k veganské stravě. Začal jsem ji zkoumat do hloubky a v lednu 2012 jsem spustil web o rostlinné stravě Vegmania.cz, který právě čtete. Pro slovenské čtenáře jsem pak v roce 2021 spustil také slovenskou mutaci Vegmania.sk. Prošel jsem kurzem výživového poradenství a pravidelně pořádám přednášky i praktické kurzy. Živým kurzům doba příliš nepřeje, ale o své dlouholeté zkušenosti s veganstvím se s vámi podělím na online kurzu Veganství pro zelenáče, plném praktických tipů.
K lektorování mě přivedlo osudové setkání s Naučmese.cz a nečekaný úspěch mého prvního kurzu Punkové podnikání. Stal jsem se nadšeným propagátorem podnikání na volné noze a své know-how nabízím formou unikátní poradenské konzultace v přírodě Lesa Pán. Jsem nadšeným fanouškem vzájemné podpory na principu mastermind skupin a organizuju setkávání Podnikáme u Berounky. Mými kurzy a semináři prošlo přes 2000 spokojených účastníků.
Jsem velký milovník vlaků a momentálně jsem hrdým majitelem roční jízdenky ČD (o mých zkušenostech z práci a cestování vlakem najdete v článku Rok na kolejích: jak jsem se stal vlakovým nomádem). Neobejdu se bez přírody, s oblibou chodím po horách, indiánským během jsem zdolal čtyři horské ultramaratony. Otužuju se v Berounce a také experimentuju s kratšími i delšími půsty.
Rozhovory:
- s Pavlou Wernerovou pro její podcast Ekomaniaci o veganství, vzniku webu Vegmania.cz, ale i mé službě Lesa pán (únor 2021)
- s Evou Hemmerovou z České veganské společnosti pro podcast Narovinu o veganství, mých kurzech a vlakovém nomádství (březen 2020)
- s Lindou Martíškovou jsme si pro její podcast Podle sebe jsme si povídali o přínosech mastermind skupin, podnikání na volné noze, veganství, ale taky o půstu (květen 2019)
- s Natálií Kuľkovou o veganství a jeho propagací pro web vegegulas.com. (červen 2017)
- s trenérkou a koučkou NLP Zdenou Tomaidesovou pro její podcast Zdenčin pokec o tom, jak jsem se dostal k veganství a mých kurzech na Naučmese (květen 2016)
- s Hankou Pavlíčkovou z Vegan.cz o tom, jak jsem se stal veganem a proč pomáhám lidem pracovat na volné noze (listopad 2015)
Aktuální články
- 10 tipů, jak v kuchyni využít ořechová a semínková másla
- Čočka: královna rychlých polévek, symbol hojnosti i barevné zpestření salátů
- Co s hrachem? Kromě polévky a kaše zkuste i pomazánku či pučálku
- Veganství bez sóji? S misem z hrachu či tempehem z lupiny to jde snáz
- Odšťavňování
- Medvědí česnek
- 10+ způsobů, jak nahradit vejce ve slaných i sladkých jídlech
- Domácí pomazánky z luštěnin, zeleniny, hub i tofu
- Mák
- Zázvor
- Méně sodíku, více minerálů. Gomasio pozvedne chuť i výživou bohatost jídel
- Zdravá výživa? Více zeleniny, ovoce či luštěnin, méně zpracovaných potravin
- Vitamin D? Vegané a veganky, nepodceňujte v zimě jeho doplňování
- Luštěniny v kuchyni? Překvapí vás, kde všude se dají využít
- Vitamín B12, omega-3 nebo železo. Znáte ostře sledované živiny veganské stravy?
- Záplava čerstvých vitaminů a živin i v zimě? Nakličte si semínka!
- Týdenní veganský jídelníček
- 6 léčivých koření, které zatočí se záněty, rýmou nebo špatným trávením
- Ořechy a semínka: bílkoviny, zdravé tuky a spousta energie
- Užiteční pomocníci v kuchyni - k čemu všemu se hodí mixér, sušička či remoska?