Bílkoviny v rostlinném jídelníčku
Odkud bereš bílkoviny? Zatímco mezi vegany a vegankami patří tato věta mezi omšelé vtipy, leckomu, kdo se v lidské výživě příliš nevyzná, naopak příjde velmi případná. Všeobecně se má za to, že … více
Obiloviny tvoří tisíce let významnou složku jídelníčku – ať už jsou to kaše, placky, pečivo nebo přílohy. Zásobují tělo energií a výživnými látkami, přitom se dají upravit na nespočet způsobů a zasytí na mnoho hodin.
Oves, kamut, špalda nebo ječmen? V eshopu Grizly.cz najdete pestrý výběr lepkových i bezlepkových obilovin, vloček nebo muk.
Odkud bereš bílkoviny? Zatímco mezi vegany a vegankami patří tato věta mezi omšelé vtipy, leckomu, kdo se v lidské výživě příliš nevyzná, naopak příjde velmi případná. Všeobecně se má za to, že … více
Věděli jste, že kaše jsou předchůdkyněmi pečiva? V minulosti byla kaše základem stravy, a to i v českých zemích. Přestože byly kaše doménou spíše chudších obyvatel, znali ji i na královském dvoře. … více
Je chutnější než kuskus, výživnější než rýže, připravuje se rychleji než kroupy a má široké možnosti použití. Řeč je o bulguru, v české kuchyni stále po hříchu málo známé, i když nijak … více
Pšenici, žito, oves, ječmen či rýži zná asi každý. Jáhly a pohanku bude pravděpodobně znát také většina lidí a milovníci zdravého vaření či bezlepkáři zajisté zařazují do jídelníčku i quinou či amarant. … více
Ocení je jak milovníci bezodpadového životního stylu (protože na karbanátky spotřebujete zbylé jídlo z lednice), gurmáni (už jste zkoušeli dát do hamburgeru karbanátek z červené řepy a černých fazolí?), zaneprázdnění lidé (můžete … více
Rýže patří, nejen díky své mnohasetleté produkci, k jedné z nejrozšířenějších plodin. Z Asie, své domoviny, se dostala do celého díky zámořským plavbám. Tvoří přibližně 20 % celkové kalorické spotřeby každého z … více
Amarant neboli laskavec je další z pseudoobilnin pocházející z Jižní Ameriky, jež patří mezi tradiční potraviny Inků a Aztéků. Cenný je jeho vysoký obsah bílkovin, ve kterých je zastoupen také lysin, jedna z esenciálních aminokyselin, jenž v obilninách chybí, zato podobně jako quinoa neobsahuje lepek.
Rozdíl mezi kváskovým a kvasnicovým pečivem Rozdílů je tolik, že by se dalo říct, že to jsou vlastně dvě úplně odlišné potraviny. Společný mají jen tvar, ale ani ten ne vždy. Začněme … více
Kukuřičná polenta se připravuje z krupice a její využití je opravdu pestré. Patří mezi stálice italské kuchyně, kde se podává nejčastěji jako příloha v podobě kaše. Připravíte z ní ale mnoho dalších … více
Ovesné vločky by neměly chybět prakticky v žádném jídelníčku. Jsou mimořádně zdravé, snadno dostupné a až na výjimky dobře stravitelné. Kromě staré známé ovesné kaše se přidávají také do karbanátků, polévek nebo … více
Jáhly, žluté kuličky velké v průměru asi jeden milimetr, se vyráběna loupáním prosa. Za časů našich předků se na talíři objevovaly mnohem častěji, o čemž svědčí řada tradičních receptů (např. jáhelník). Na stoly se začíná častěji vracet až s větším zájmem o zdravou výživu.
Obiloviny od nepaměti tvoří významnou složku jídelníčku. Zásobují tělo energií a výživnými látkami, přitom se dají upravit na nespočet způsobů a zasytí na několik hodin. Každý druh má specifické vlastnosti a vyniká … více
Pravlastí pohanky jsou Himaláje, dokud se do Evropy dostala s mongolskými kočovníky a tatarskými nájezdníky. Je další z tradičních potravin, které se pomalu vrací do českého jídelníčku. A je opravdu proč – z hlediska nutriční hodnoty má skladbu opravdu výtečnou. Ze zdravotního hlediska je důležitý mimo jiné vysoký obsah vícenenasycených mastných kyselin a vyváženou skladbu aminokyselin. Zastoupeno jich je v ní celkem osmnáct, podíl lysinu je ve srovnání s ostatními obilninami 3-4 násobně vyšší.