Kaše – nuda na talíři nebo božská mana?
Věděli jste, že kaše jsou předchůdkyněmi pečiva? V minulosti byla kaše základem stravy, a to i v českých zemích. Přestože byly kaše doménou spíše chudších obyvatel, znali ji i na královském dvoře. … více
Obiloviny tvoří tisíce let významnou složku jídelníčku – ať už jsou to kaše, placky, pečivo nebo přílohy. Zásobují tělo energií a výživnými látkami, přitom se dají upravit na nespočet způsobů a zasytí na mnoho hodin.
Oves, kamut, špalda nebo ječmen? V eshopu Grizly.cz najdete pestrý výběr lepkových i bezlepkových obilovin, vloček nebo muk.
Věděli jste, že kaše jsou předchůdkyněmi pečiva? V minulosti byla kaše základem stravy, a to i v českých zemích. Přestože byly kaše doménou spíše chudších obyvatel, znali ji i na královském dvoře. … více
Odkud bereš bílkoviny? Zatímco mezi vegany a vegankami patří tato věta mezi omšelé vtipy, leckomu, kdo se v lidské výživě příliš nevyzná, naopak příjde velmi případná. Všeobecně se má za to, že … více
Je chutnější než kuskus, výživnější než rýže, připravuje se rychleji než kroupy a má široké možnosti použití. Řeč je o bulguru, v české kuchyni stále po hříchu málo známé, i když nijak … více
Trápí vás zdlouhavá příprava luštěnin nebo celozrnných obilovin? Jejich vaření v klasickém hrnci dlouho trvá. A pak to často vzdáte předem, sáhnete po konzervě anebo po jiném druhu jídla. A to je … více
Jáhly, žluté kuličky velké v průměru asi jeden milimetr, se vyráběna loupáním prosa. Za časů našich předků se na talíři objevovaly mnohem častěji, o čemž svědčí řada tradičních receptů (např. jáhelník). Na stoly se začíná častěji vracet až s větším zájmem o zdravou výživu.
Co je rostlinná strava? Je to druh výživy, postavený na potravinách výhradně rostlinného původu. Mezi ně patří zelenina, ovoce, luštěniny, obiloviny, ořechy, semena, mořské řasy, ale také specializované veganské výrobky, jako jsou … více
Pšenici, žito, oves, ječmen či rýži zná asi každý. Jáhly a pohanku bude pravděpodobně znát také většina lidí a milovníci zdravého vaření či bezlepkáři zajisté zařazují do jídelníčku i quinou či amarant. … více
Ocení je jak milovníci bezodpadového životního stylu (protože na karbanátky spotřebujete zbylé jídlo z lednice), gurmáni (už jste zkoušeli dát do hamburgeru karbanátek z červené řepy a černých fazolí?), zaneprázdnění lidé (můžete … více
Rýže patří, nejen díky své mnohasetleté produkci, k jedné z nejrozšířenějších plodin. Z Asie, své domoviny, se dostala do celého díky zámořským plavbám. Tvoří přibližně 20 % celkové kalorické spotřeby každého z … více
Amarant neboli laskavec je další z pseudoobilnin pocházející z Jižní Ameriky, jež patří mezi tradiční potraviny Inků a Aztéků. Cenný je jeho vysoký obsah bílkovin, ve kterých je zastoupen také lysin, jedna z esenciálních aminokyselin, jenž v obilninách chybí, zato podobně jako quinoa neobsahuje lepek.
Rozdíl mezi kváskovým a kvasnicovým pečivem Rozdílů je tolik, že by se dalo říct, že to jsou vlastně dvě úplně odlišné potraviny. Společný mají jen tvar, ale ani ten ne vždy. Začněme … více
Kukuřičná polenta se připravuje z krupice a její využití je opravdu pestré. Patří mezi stálice italské kuchyně, kde se podává nejčastěji jako příloha v podobě kaše. Připravíte z ní ale mnoho dalších … více
Ovesné vločky by neměly chybět prakticky v žádném jídelníčku. Jsou mimořádně zdravé, snadno dostupné a až na výjimky dobře stravitelné. Kromě staré známé ovesné kaše se přidávají také do karbanátků, polévek nebo … více
Obiloviny od nepaměti tvoří významnou složku jídelníčku. Zásobují tělo energií a výživnými látkami, přitom se dají upravit na nespočet způsobů a zasytí na několik hodin. Každý druh má specifické vlastnosti a vyniká … více
Pravlastí pohanky jsou Himaláje, dokud se do Evropy dostala s mongolskými kočovníky a tatarskými nájezdníky. Je další z tradičních potravin, které se pomalu vrací do českého jídelníčku. A je opravdu proč – z hlediska nutriční hodnoty má skladbu opravdu výtečnou. Ze zdravotního hlediska je důležitý mimo jiné vysoký obsah vícenenasycených mastných kyselin a vyváženou skladbu aminokyselin. Zastoupeno jich je v ní celkem osmnáct, podíl lysinu je ve srovnání s ostatními obilninami 3-4 násobně vyšší.