Raw zeleninové chilli s vlašskými ořechy
Pro tento recept jsem se inspiroval v knížce Živá kuchyně snadno a rychle od Judity Wignall, jen jsem jej lehce obměnil a zjednodušil. Vlašské ořechy jsem namočil přes noc do studené vody. … více
Existuje rozmanitá paleta barev a chutí paprik, jsou papriky kapie, tenko i tlustostěnné papriky, malé a pálivé chilli a feferonky a pak odrůdy, které se pak suší na jedno z nejpoužívanějších koření. Populárními paprikovými jídly jsou třeba zeleninové jídlo lečo, pomazánko/pasta ajvar nebo studená polévka gazpacho.
Pro tento recept jsem se inspiroval v knížce Živá kuchyně snadno a rychle od Judity Wignall, jen jsem jej lehce obměnil a zjednodušil. Vlašské ořechy jsem namočil přes noc do studené vody. … více
Půl hrnku červené čočky propláchneme ve vodě a vložíme do hrnce. Zalijeme jedním hrnkem studené vody, osolíme a přivedeme k varu. Poté ztlumíme plamen a pod pokličkou vaříme maximálně 8 minut. Nechceme … více
Léto, sluníčko, žádný spěch, přátelé, pohoda na zahradě, grilování. Léto jako malované! Ať už je grilování vaší letní tradicí či jste si teprve nedávno koupili gril, pár tipů na čistě rostlinnou grilovačku … více
Půl hrnečku bulguru propláchneme a vložíme do menšího hrnce. Zalijeme třikrát větším množstvím vody, přidáme čtvrt lžičky soli a přivedeme k varu. Poté ztlumíme na nejmenší plamen a pod pokličkouvaříme 20 minut. … více
Mnoho druhů, mnoho chutí, mnoho receptů. Papriky se dají v kuchyni využít na nespočet způsobu – a stejně ještě hodně nových variant najdeme. Paprika ovládla kuchyně napříč světem a způsoby stravování – … více
Fazole namočíme na 10 – 12 hodin do vody. Poté vodu vylejeme, nahradíme čerstvou, mírně osolíme a uvaříme do měkka (75 – 90 minut). Sójové maso připravíme podle receptu na výpečky (tzn. … více
Příprava celozrnné rýže zabere zhruba dvojnásobek času. Oproti klasické bílé rýži ale získáte více vlákniny, minerálů, vitamínů a delší pocit sytosti. A to dost pádných důvodů celozrnnou rýži alespoň občas do jídelníčku … více
Možná to znáte. Zasadíte rajčata, dlouho čekáte, než vyrostou a začnou zrát a pak je jich najednou tolik, že nevíte, co s nimi. Lečo je letní klasika, lehké jídlo do parných dní. … více
Papriky, cuketu, cibuli a tofu nakrájíme podle velikosti žampiónů pokud možno na stejně velké kousky. Střídavě je napícháme na špejli a proložíme cherry rajčátky. Osolime je a okořeníme provensálským kořením. Potřeme je … více
Salát pečlivě omyjeme a natrháme na kousky, papriku, rajčata a okurky omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Smícháme dohromady, přidáme hrst klíčku munga a čočky, čerstvou bazalku, zakapeme kvalitním olejem, okyselíme ume … více
Ajvar – tradiční chorvatskou paprikovou pastu připravíte tak, že lilky nejprve pokrájíte na kolečka, osolíte a necháte vypotit. Otřete je ubrouskem a společně s očištěnými paprikami je upečte v troubě do měkka. … více
Hutný a chutný salát vhodný díky nízkému zastoupení sacharidů a dostatku bílkovin a zdravého tuku jako večeře i pro ty, kteří během dne vydají spoustu energie. Rajčata a papriky očistíme a nakrájíme … více
Studená polévka gazpacho (gaspačo) pochází ze španělské Andalusie. Je doslova našlapaná vitaminy a je zvláště osvěžující v parných letních dnech. Existuje mnoho variant gazpacha, takže se nebojte lehce zaimprovizovat. Zeleninu pokrájíme na … více