Recepty z paprik

Existuje rozmanitá paleta barev a chutí paprik, jsou papriky kapie, tenko i tlustostěnné papriky, malé a pálivé chilli a feferonky a pak odrůdy, které se pak suší na jedno z nejpoužívanějších koření. Populárními paprikovými jídly jsou třeba zeleninové jídlo lečo, pomazánko/pasta ajvar nebo studená polévka gazpacho.

Salát z červené čočky

Salát z červené čočky

22. 06. 2022   napsal/a: Kristýna Petričková | druh jídla: Saláty

Půl hrnku červené čočky propláchneme ve vodě a vložíme do hrnce. Zalijeme jedním hrnkem studené vody, osolíme a přivedeme k varu. Poté ztlumíme plamen a pod pokličkou vaříme maximálně 8 minut. Nechceme … více

Chilli con carne

Chilli con carne

23. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Fazole namočíme na 10 – 12 hodin do vody. Poté vodu vylejeme, nahradíme čerstvou, mírně osolíme a uvaříme do měkka (75 – 90 minut). Sójové maso připravíme podle receptu na výpečky (tzn. … více

Zeleninové rizoto

Zeleninové rizoto

15. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Příprava celozrnné rýže zabere zhruba dvojnásobek času. Oproti klasické bílé rýži ale získáte více vlákniny, minerálů, vitamínů a delší pocit sytosti. A to dost pádných důvodů celozrnnou rýži alespoň občas do jídelníčku … více

Bezvaječné lečo

Bezvaječné lečo

24. 07. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Snídaně

Možná to znáte. Zasadíte rajčata, dlouho čekáte, než vyrostou a začnou zrát a pak je jich najednou tolik, že nevíte, co s nimi. Lečo je letní klasika, lehké jídlo do parných dní. … více

Zeleninový špíz s uzeným tofu

Zeleninový špíz s uzeným tofu

17. 05. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Papriky, cuketu, cibuli a tofu nakrájíme podle velikosti žampiónů pokud možno na stejně velké kousky. Střídavě je napícháme na špejli a proložíme cherry rajčátky. Osolime je a okořeníme provensálským kořením. Potřeme je … více

Ajvar

Ajvar

12. 03. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Pomazánky

Ajvar – tradiční chorvatskou paprikovou pastu připravíte tak, že lilky nejprve pokrájíte na kolečka, osolíte a necháte vypotit. Otřete je ubrouskem a společně s očištěnými paprikami je upečte v troubě do měkka. … více

Online kurz Rostlinný jídelníček Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy
V online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc
Gazpacho

Gazpacho

24. 06. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Polévky

Studená polévka gazpacho (gaspačo) pochází ze španělské Andalusie. Je doslova našlapaná vitaminy a je zvláště osvěžující v parných letních dnech. Existuje mnoho variant gazpacha, takže se nebojte lehce zaimprovizovat. Zeleninu pokrájíme na … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?