Bezvaječné lečo
Možná to znáte. Zasadíte rajčata, dlouho čekáte, než vyrostou a začnou zrát a pak je jich najednou tolik, že nevíte, co s nimi. Lečo je letní klasika, lehké jídlo do parných dní. … více
Jak se obejít bez vajec? S chutí pomůže černá sůl Kala Namak a lahůdkové droždí. Jako pojivo funguje ve sladkých receptech zralý banán, jablečné pyré, ve slaných rozmixované a namočené lněné semínko nebo luštěninové mouky. Inspirujte se našimi recepty:
Možná to znáte. Zasadíte rajčata, dlouho čekáte, než vyrostou a začnou zrát a pak je jich najednou tolik, že nevíte, co s nimi. Lečo je letní klasika, lehké jídlo do parných dní. … více
Nejíte z nějakého důvodu vejce a chybí vám omeleta? Vyzkoušejte tuhle z cizrnové mouky dochucené černou solí Kala Namak a už nebudete chtít jinou. V míse smíchejte cizrnovou mouku, černou sůl, pepř, … více
V dnešním článku se podíváme na druhý nejoslavovanější svátek – Velikonoce. I přesto, že jsme my Češi národem ateistů, velikonoční oslavy se těší velké oblibě. A především na vesnicích je stále živá … více
Jedním ze symbolů Velikonoc jsou vejce. Veganské stravování však jejich konzumování z etických důvodů odmítá. Argumentů k tomu existuje celá řada a pokud se o nich chcete dozvědět více, najdete je na … více
Majonézy a tatarské omáčky v konceptu zdravého veganského talíře nenajdete. Já ale, i na základě dlouholeté zkušenosti osobní i účastníků mých kurzů, tvrdím, že pro dlouhodobé rostlinné stravování není jen důležité přijímat … více
Klasická kosmatice, tedy obalované květy černého bezu, se smaží v těstíčku z mouky, vajec a mléka. Navíc ve vyšší vrstvě tuku. Jak ji udělat v čistě rostlinné verzi, výživově vyváženou a ideálně … více
Nadrobno nakrájenou cibuli necháme zezlátnout na rozpáleném oleji, přidáme dobře očištěné a na menší plátky pokrájené lesní houby (mimo sezónu se hodí hlíva). Podusíme, dokud se nevyvaří většina vody, kterou houby pustí. … více
Černá sůl (ve skutečnosti spíše šedo-fialová) je druhem nerafinované vulkanické soli s výraznou chutí po vajíčkách, za kterou mohou její siřičité složky. Kromě nich obsahuje také železo a některé další minerály. Proti … více
V pánvi rozehřejeme olej a restujeme na něm nadrobno pokrájenou cibuli a půlku kostky uzeného tofu, pokrájeného na menší kostky. Cibule by měla zesklovatět až zezlátnout, tofu by mělo získat lehkou “kůrčičku”. … více
Banány rozmixujeme a smícháme se zbytkem surovin. Pokud chceme mramorovat, část těsta nalijeme do jiné nádoby a přidáme kakao/mák/kokos. Obě těsta střídavě lijeme do formy, a pečeme v troubě tak dlouho, dokud … více