Cizrna recepty

Cizrna potřebuje dlouhé namáčení (12 hodin) a vaření (klidně i 2 hodiny). Díky své oříškové chuti se však dá upravit na spoustu způsobů. Připravíte z ní pomazánky, polévky, guláše, dhály… Globálně nejpopulárnějšími jídly z ní je pomazánka hummus a cizrnové kuličky falafel. Mezi českými vegany je obzvláště oblíbená cizrna na paprice. Skvělá je i jako chuťovka – na slano pečená s kořením a na sladko v podobě cizrnových kuliček.

Květákové kari

Květákové kari s cizrnou

06. 03. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Květák omyjeme a rozdělíme na drobnější růžičky. Na kokosovém oleji začneme smažit na drobno nakrájenou cibulku do zlatova. Ještě do horkého oleje přidáme lžičku (celého) římského kmínu a horčičného semínka. Uvolní se … více

Cizrnová nutella

Cizrnová nutella

28. 01. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Klasická nutella je plná cukru a palmového tuku a chudá na bílkoviny. Pojďme si ukázat mnohem výživnější variantu s větším podílem lískových ořechů a také bílkovin, o které se postará oříškově chutnající … více

Pečená cizrna

Pečená cizrna

24. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Cizrna je dost náročná na čas přípravy – namáčení zabere 12 hodin a vaření další hodinu a půl. Na toto mlsání tak spíše využijete nevyužitý zbytek cizrny z jiného vaření anebo si … více

Dýňový hummus

Dýňový hummus

14. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Cizrnu připravíme běžným způsobem nebo sáhneme po konzervě (čerstvě uvařené se však zdaleka nevyrovná). Dýni očistíme, rozkrojíme a lžící vydlabeme vnitřek se semínky. Dužninu pokrájíme na měsíčky či větší kostky, osolíme a … více

Cizrnove kari

Cizrnové kari s dýní hokaido

12. 05. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Cizrnu přes noc namočte. Ráno vyměňte vodu, lehce osolte a uvařte do měkka. Protože to trvá 80 – 90 minut, doporučuju si uvařit větší množství, část nechat v lednici (třeba na hummus) … více

Cizrnová omeleta

Cizrnová omeleta

03. 03. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Nejíte z nějakého důvodu vejce a chybí vám omeleta? Vyzkoušejte tuhle z cizrnové mouky dochucené černou solí Kala Namak a už nebudete chtít jinou. V míse smíchejte cizrnovou mouku, černou sůl, pepř, … více

Guacammus

Guacammus

02. 07. 2017   napsal/a: Michaela Pavlíková | rubrika:

Jak už název napovídá, jde o průnik dvou celosvětově známých pomazánek – hummusu a guacamole. Potřebovat budete hrnek do měkka uvařené cizrny a jedno zralé avokádo. To rozřízněte a vydlabejte lžičkou. Obojí … více

Vaříte dokola stále stejné recepty? Pronikněte do tajů rostlinné stravy. Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či kurz Luštěniny v receptech světových kuchyní. Kurzy se konají o víkendech v malé skupině v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy. Zjistěte víc
Cizrnový středomořský guláš

Cizrnový “středomořský” guláš

09. 12. 2016   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Cizrnu připravíme klasicky: namočíme ji přes noc do alespoň dvojnásobku vody. Ráno ji vylejeme, přidáme čerstvou vodu, osolíme a vaříme do měkka. Správně uvařená cizrna by měla jít lehce rozmáčknout mezi prsty. … více

Cizrnový šoulet

Cizrnový šoulet

26. 07. 2015   napsal/a: vegi | rubrika:

Cizrnu a kroupy uvaříme zvlášť (cizrnu předem namočíme přes noc), všechny ingredience smícháme a můžeme podávat.

Cizrnový salát

Cizrnový salát s ořechy a brusinkami

07. 04. 2015   napsal/a: Eflo | rubrika:

Smícháme ingredience na salát (cizrna nahrubo rozmačkaná + ostatní nakrájené najemno + brusinky vcelku) a zalijeme “zálivkou”. Salát je výborný jen tak nebo jako naplň do sendviče (mezi dva opečené celozrné chlebíky … více

Krémová cizrnová polévka

Krémová cizrnová polévka

11. 02. 2015   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Tato polévka z cizrny má příjemně nasládlou chuť. Pokud už máte cizrnu uvařenou, je připravená rychle. Práci vám ušetří konzerva, ale nikdy nebude tak dobrá. Cizrna patří k luštěninám, které potřebují nejdelší … více

Rychlá papriková cizrna

Rychlá papriková cizrna

10. 02. 2015   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Cizrnu přes noc namočíme, ráno vyměníme vodu a uvaříme do měkka. Na pánvi rozpálíme olej a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Osmažíme do zlatohněda, zaprášíme paprikou a krátce orestujeme, aby zmavla, ale nezhořkla. … více

Cizrna na paprice

Cizrna na paprice

21. 02. 2014   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Cizrna na paprice je vegetariánskou či veganskou variantou jídla našich babiček, slepice na paprice. Můžete docílit různých chutí použitím různých druhů smetan (sojové, mandlové, ovesné). Nejchutnější výsledek docílíte s čerstvě uvařenou cizrnou. … více

cizrno-dynova-kase

Dýňovo-cizrnové pyré s rýží

12. 10. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Na oleji orestujeme na kostky pokrájenou dýni (hokaido můžeme i se slupkou, tvrdší dýně raději zlehka oloupeme) a necháme zlehka změknout. Přidáme koření (sůl, garam masala nebo kari), necháme je provonět a … více

Sháníte cizrnu? Kupte si ji ještě dnes online v eshopu Grizly.cz.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?