Cizrna recepty

Cizrna potřebuje dlouhé namáčení (12 hodin) a vaření (klidně i 2 hodiny). Díky své oříškové chuti se však dá upravit na spoustu způsobů. Připravíte z ní pomazánky, polévky, guláše, dhály… Globálně nejpopulárnějšími jídly z ní je pomazánka hummus a cizrnové kuličky falafel. Mezi českými vegany je obzvláště oblíbená cizrna na paprice. Skvělá je i jako chuťovka – na slano pečená s kořením a na sladko v podobě cizrnových kuliček.

Cizrnová omeleta

Cizrnová omeleta

05. 04. 2023   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Snídaně

Nejíte z nějakého důvodu vejce a chybí vám omeleta? Vyzkoušejte tuhle z cizrnové mouky dochucené černou solí Kala Namak a už nebudete chtít jinou. V míse smíchejte cizrnovou mouku, černou sůl, pepř, … více

Květákové kari

Květákové kari s cizrnou

06. 03. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Květák omyjeme a rozdělíme na drobnější růžičky. Na kokosovém oleji začneme smažit na drobno nakrájenou cibulku do zlatova. Ještě do horkého oleje přidáme lžičku (celého) římského kmínu a horčičného semínka. Uvolní se … více

Cizrnová nutella

Cizrnová nutella

28. 01. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Dezerty & cukroví

Klasická nutella je plná cukru a palmového tuku a chudá na bílkoviny. Pojďme si ukázat mnohem výživnější variantu s větším podílem lískových ořechů a také bílkovin, o které se postará oříškově chutnající … více

Pečená cizrna

Pečená cizrna

24. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Ostatní

Cizrna je dost náročná na čas přípravy – namáčení zabere 12 hodin a vaření další hodinu a půl. Na toto mlsání tak spíše využijete nevyužitý zbytek cizrny z jiného vaření anebo si … více

Dýňový hummus

Dýňový hummus

14. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Pomazánky

Cizrnu připravíme běžným způsobem nebo sáhneme po konzervě (čerstvě uvařené se však zdaleka nevyrovná). Dýni očistíme, rozkrojíme a lžící vydlabeme vnitřek se semínky. Dužninu pokrájíme na měsíčky či větší kostky, osolíme a … více

Online kurz Rostlinný jídelníček vám odhalí taje rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníček 🥗 Chcete v jídelníčku omezit maso? Anebo ho vynechat úplně? 💪 Chcete být vitálnější, zdravější a třeba i štíhlejší? 👉 Pak jste na správné adrese. V online kurzu Rostlinný jídelníček vám krok po kroku vysvětlím základní pilíře rostlinného stravování - od základů výživy přes jednotlivé druhy potravin a všestrannost jejich použití až po jejich zařazení do běžných jídel. Čeká na vás 18 videí v délce přes 2 a půl hodiny, 4 hlavní části a celkem 45 kapitol plných textů, tabulek a infografik. Nechybí ani příklady vzorových snídaní, obědů a večeří a ukázkových týdenních jídelníčků. Zjisti víc a získej 3 videa z kurzu
Guacammus

Guacammus

02. 07. 2017   napsal/a: Michaela Pavlíková | druh jídla: Pomazánky

Jak už název napovídá, jde o průnik dvou celosvětově známých pomazánek – hummusu a guacamole. Potřebovat budete hrnek do měkka uvařené cizrny a jedno zralé avokádo. To rozřízněte a vydlabejte lžičkou. Obojí … více

Cizrnový šoulet

Cizrnový šoulet

26. 07. 2015   napsal/a: vegi | druh jídla: Hlavní chody

Cizrnu a kroupy uvaříme zvlášť (cizrnu předem namočíme přes noc), všechny ingredience smícháme a můžeme podávat.

Cizrnový salát

Cizrnový salát s ořechy a brusinkami

07. 04. 2015   napsal/a: Eflo | druh jídla: Saláty

Smícháme ingredience na salát (cizrna nahrubo rozmačkaná + ostatní nakrájené najemno + brusinky vcelku) a zalijeme “zálivkou”. Salát je výborný jen tak nebo jako naplň do sendviče (mezi dva opečené celozrné chlebíky … více

Krémová cizrnová polévka

Krémová cizrnová polévka

11. 02. 2015   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Polévky

Tato polévka z cizrny má příjemně nasládlou chuť. Pokud už máte cizrnu uvařenou, je připravená rychle. Práci vám ušetří konzerva, ale nikdy nebude tak dobrá. Cizrna patří k luštěninám, které potřebují nejdelší … více

Rychlá papriková cizrna

Rychlá papriková cizrna

10. 02. 2015   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Cizrnu přes noc namočíme, ráno vyměníme vodu a uvaříme do měkka. Na pánvi rozpálíme olej a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Osmažíme do zlatohněda, zaprášíme paprikou a krátce orestujeme, aby zmavla, ale nezhořkla. … více

 

Sháníte cizrnu? Kupte si ji ještě dnes online v eshopu Grizly.cz.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?