Houbové recepty

Houby jsou vítaným zpestřením rostlinného jídelníčku. Kromě mnoha jedlých druhů se některé pěstují komerčně – žampióny, hlíva nebo shitake. Hodí se do polévek, omáček, rizot, těstovin nebo zapékaných jídel.

Houby v rostlinném jídelníčku

Houby v rostlinném jídelníčku

21. 09. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Houby jsou vítaným zpestřením rostlinného jídelníčku. Protože jsou z velké části tvořeny vodou, jejich kalorická hodnota je velmi nízká. Vyšší je až u sušených či dušených hub zbavených vody. Houby obsahují menší … více

Hlívový guláš

Hlívový guláš

19. 06. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Nejdříve si připravíme polentový knedlík, aby stačil vychladnutím získat dostatečně soudržnou konzistenci. Poměr kukuřičné mouky / polenty vyčteme na návodu (můžete se lehce lišit podle hrubosti), ale obecně platí zhruba 2 díly … více

Houbový guláš

Houbový guláš

18. 04. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Cibule pokrájíme podélně na měsíčky. Na oleji ji osmažíme až za zlatova. Zaprášíme lžičkou sladké a lžičkou pálivé papriky a půl lžičkou kmínu. Přidáme nasekaný česnek a vzápětí houby pokrájené na menší … více

Houbove rizoto

Houbové rizoto

  napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Cibuli nakrájejte na drobno a nechte smažit na 3 lžících olivového oleje. Jakmile začne zlátnout, přidejte rýži a minutu společně opékejte. Zasypejte lžící sypkého zeleninového bujónu a zalejte půl sklenicí horké vody … více

Hustá bramboračka s houbami

Hustá bramboračka s houbami

29. 09. 2019   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Polévky

Sušené houby zalijeme studenou vodou a necháme alespoň půl hodiny nabobtnat. Oloupeme brambory a pokrájíme je na menší kostky, mrkev a petržel očistíme. V hrnci necháme na oleji sesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli. … více

Bezvaječná houbová smaženice

Bezvaječná houbová smaženice

20. 09. 2019   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Snídaně

Nadrobno nakrájenou cibuli necháme zezlátnout na rozpáleném oleji, přidáme dobře očištěné a na menší plátky pokrájené lesní houby (mimo sezónu se hodí hlíva). Podusíme, dokud se nevyvaří většina vody, kterou houby pustí. … více

Hustá zelňačka s houbami

19. 09. 2019   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Polévky

Do zelňačky (na Moravě zvané také kyselice) patří podle mnohých klobása. Zelňačka bez masa ale byla za chudých časů našich babiček a pradědů docela běžná. Výbornou chuť jí totiž dodají sušené houby, … více

Houbová omáčka se seitanem

Houbová omáčka se seitanem

11. 09. 2019   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Seitan natural pokrájíme na menší kostky a marinujeme je ve směsi oleje, sojové omáčky a mletého pepře ideálně přes noc (nejméně půl hodiny). Cibuli pokrájíme nadrobno a osmažíme v hrnci či hluboké … více

Vaříte dokola stále stejné recepty? Pronikněte do tajů rostlinné stravy. Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či kurz Luštěniny v receptech světových kuchyní. Kurzy se konají o víkendech v malé skupině v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy. Zjistěte víc
Houbový závin

Houbový závin

05. 09. 2019   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Snídaně

Houby očistíme a pokrájíme na menší kousky. Podlejeme je několika lžícemi vody a necháme za občasného promíchání dusit, dokud nezmenší objem a nepustí a neodpaří většinu vody. Na pánvi na 3 lžících … více

Staročeský houbový kuba

Staročeský houbový kuba

30. 03. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Balíček krup propláchneme, vložíme do hrnce se studenou vodou, osolíme a vaříme zhruba půl hodiny, kdy jsou kroupy tak akorát. Necháme je ještě pár minut dojít a zcedíme. Na oleji osmahneme nadrobno … více

Jidášovo ucho

Jidášovo ucho

07. 11. 2017   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Jidášovo ucho, známá také jako čínská či černá houba, patří mezi dřevokazné houby. Jeden z jejich druhů, boltcovitka bezová, roste celoročně i v Česku. Jak už název napovídá, většinou na starých bezech, … více

Quinoa rizoto s lesními houbami

Quinoa rizoto s lesními houbami

25. 10. 2017   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Quinou zalijeme vařící vodou v poměru 1:2 (quinoa/voda), vaříme cca 10 minut poté odstavíme (měla by zůstat lehce nedovařená). V hluboké pánvi nebo v hrnci osmažíme na drobno nakrájenou cibuli, jakmile zezlátne, … více

Hřibové řízky v hrašce

Hřibové řízky v hrašce

04. 09. 2017   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Klobouky větších praváků očistíme a nakrájíme na zhruba centimetr tlusté plátky. Z hrašky si připravíme řidští těstíčko (podle návodu a množství hub jsem na tři 10cm praváky použil cca 100g hrašky a … více

Shitake

Shitake

14. 02. 2017   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Z Japonska pocházející houba shitake, je oblíbená nejen pro svou vynikající chuť a vůni, ale také pro obsah řadu prospěšných látek. Je hodnotným zdrojem bílkovin, draslíku, zinku, hořčíku, vitaminů B a D. Její jméno se skládá ze dvou slov: shii = dub, take = houba, čímž mimo jiné prozrazuje, že patří mezi houby rostoucí na dřevě.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?