Hřejivé polévky patří k podzimu
Podzim udeřil v plné síle a nás zas vrací do teplých domovů. A když už si vyrazíme do pestrobarevně zbarvené přírody, rádi se vracíme domů a dopřáváme si teplo do žaludku. Pokud patříte … více
Houby jsou vítaným zpestřením rostlinného jídelníčku. Kromě mnoha jedlých druhů se některé pěstují komerčně – žampióny, hlíva nebo shitake. Hodí se do polévek, omáček, rizot, těstovin nebo zapékaných jídel.
Podzim udeřil v plné síle a nás zas vrací do teplých domovů. A když už si vyrazíme do pestrobarevně zbarvené přírody, rádi se vracíme domů a dopřáváme si teplo do žaludku. Pokud patříte … více
Houby jsou vítaným zpestřením rostlinného jídelníčku. Protože jsou z velké části tvořeny vodou, jejich kalorická hodnota je velmi nízká. Vyšší je až u sušených či dušených hub zbavených vody. Houby obsahují menší … více
Pomazánka je kápezetkou, po které sáhnete, když vás popadne hlad. Stačí pečivo nebo kousek zeleniny a máte hned něco k snědku. Sehnat pro vegana pomazánku bez másla a masa bylo, mimo prodejny … více
Ať už jsou to vaše první veganské Vánoce nebo několikáté, jistě v následujícíh řádcích najdete novou inspiraci. Ale ještě než se koukneme na to, jak připravit štědrovečerní menu v čistě rostlinném podání, … více
Nejdříve si připravíme polentový knedlík, aby stačil vychladnutím získat dostatečně soudržnou konzistenci. Poměr kukuřičné mouky / polenty vyčteme na návodu (můžete se lehce lišit podle hrubosti), ale obecně platí zhruba 2 díly … více
Ocení je jak milovníci bezodpadového životního stylu (protože na karbanátky spotřebujete zbylé jídlo z lednice), gurmáni (už jste zkoušeli dát do hamburgeru karbanátek z červené řepy a černých fazolí?), zaneprázdnění lidé (můžete … více
Cibule pokrájíme podélně na měsíčky. Na oleji ji osmažíme až za zlatova. Zaprášíme lžičkou sladké a lžičkou pálivé papriky a půl lžičkou kmínu. Přidáme nasekaný česnek a vzápětí houby pokrájené na menší … více
Cibuli nakrájejte na drobno a nechte smažit na 3 lžících olivového oleje. Jakmile začne zlátnout, přidejte rýži a minutu společně opékejte. Zasypejte lžící sypkého zeleninového bujónu a zalejte půl sklenicí horké vody … více
Sušené houby zalijeme studenou vodou a necháme alespoň půl hodiny nabobtnat. Oloupeme brambory a pokrájíme je na menší kostky, mrkev a petržel očistíme. V hrnci necháme na oleji sesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli. … více
Nadrobno nakrájenou cibuli necháme zezlátnout na rozpáleném oleji, přidáme dobře očištěné a na menší plátky pokrájené lesní houby (mimo sezónu se hodí hlíva). Podusíme, dokud se nevyvaří většina vody, kterou houby pustí. … více
Do zelňačky (na Moravě zvané také kyselice) patří podle mnohých klobása. Zelňačka bez masa ale byla za chudých časů našich babiček a pradědů docela běžná. Výbornou chuť jí totiž dodají sušené houby, … více
Seitan natural pokrájíme na menší kostky a marinujeme je ve směsi oleje, sojové omáčky a mletého pepře ideálně přes noc (nejméně půl hodiny). Cibuli pokrájíme nadrobno a osmažíme v hrnci či hluboké … více
Houby očistíme a pokrájíme na menší kousky. Podlejeme je několika lžícemi vody a necháme za občasného promíchání dusit, dokud nezmenší objem a nepustí a neodpaří většinu vody. Na pánvi na 3 lžících … více
Nevíte, kam s přebytkem lesních hub? Vyzkoušejte tento recept, který zabere o něco více času a čistého nádobí, ale zase nedá tolik práce. Pokud máme čestvý špenát a houby, nejdříve je podlejeme … více
Sírovec žlutooranžovýje dřevokazná houba z čeledi troudnatcovitých. Objevuje se na kmenech živých listnatých stromů, jak ovocných stromech v alejích, sadech a zahradách, tak i na vrbách, akátech a dalších listnáčích u řek … více
Balíček krup propláchneme, vložíme do hrnce se studenou vodou, osolíme a vaříme zhruba půl hodiny, kdy jsou kroupy tak akorát. Necháme je ještě pár minut dojít a zcedíme. Na oleji osmahneme nadrobno … více
Jidášovo ucho, známá také jako čínská či černá houba, patří mezi dřevokazné houby. Jeden z jejich druhů, boltcovitka bezová, roste celoročně i v Česku. Jak už název napovídá, většinou na starých bezech, … více
Quinou zalijeme vařící vodou v poměru 1:2 (quinoa/voda), vaříme cca 10 minut poté odstavíme (měla by zůstat lehce nedovařená). V hluboké pánvi nebo v hrnci osmažíme na drobno nakrájenou cibuli, jakmile zezlátne, … více
Klobouky větších praváků očistíme a nakrájíme na zhruba centimetr tlusté plátky. Z hrašky si připravíme řidští těstíčko (podle návodu a množství hub jsem na tři 10cm praváky použil cca 100g hrašky a … více
Z Japonska pocházející houba shitake, je oblíbená nejen pro svou vynikající chuť a vůni, ale také pro obsah řadu prospěšných látek. Je hodnotným zdrojem bílkovin, draslíku, zinku, hořčíku, vitaminů B a D. Její jméno se skládá ze dvou slov: shii = dub, take = houba, čímž mimo jiné prozrazuje, že patří mezi houby rostoucí na dřevě.