Zapečená růžičková kapusta
Zapneme troubu na 200°C. Brambory neloupeme. Pouze je očistíme hrubou stranou čisté (nové) houbičky na nádobí. Nakrájíme na čtvrtinky. Pokud jsou velké, tak na osminky. Vložíme do studené vody, osolíme 1 lžičkou … více
Tři různé druhy (hlávková, růžičková a také kadeřávek) a široká paleta využití v kuchyni. Tím vším se může pochlubit kapusta, tmavě zelená zelenina, kterou uplatníte v polévkách, zapečených jídlech, ale také karbanátcích.
Zapneme troubu na 200°C. Brambory neloupeme. Pouze je očistíme hrubou stranou čisté (nové) houbičky na nádobí. Nakrájíme na čtvrtinky. Pokud jsou velké, tak na osminky. Vložíme do studené vody, osolíme 1 lžičkou … více
Tři základní druhy a jedna lepší než druhá Vlastně jsou čtyři, ale krmnou kapustu protentokrát vynechám. V kuchyni je nejpoužívanější hlávková kapusta, v závěsu za ní růžičková kapusta a stále oblíbenější se … více
Kapustové karbanátky mezi těmi zeleninovými patří mezi krále. Jak na ně? Z kapusty oloupeme případné zvladlé listy, vykrájíme košťál a hrubější části žeber a pokrájíme je nahrubo. Podusíme je v lehce osolové … více
Cibuli oloupeme a nakrájíme ji na drobno. Zpěníme ji ve větším hrnci na oleji. Z kapusty odstraníme zvadlé listy, omyjeme ji a rozčtvrtíme. Pokrájíme ji na tenké nudličky. Jakmile cibule začne zlátnout, … více
Vápník je minerál v lidském těle zastoupený vůbec nejvíce. Jeho většinu najdeteme v kostech a zubech, ale také slouží řadě tělesných funkcí, například na udržování mírné zásaditosti lidské krve (která se pohybuje … více
Předehřejeme troubu na 250 °C. Zeleninu očistíme, nakrájíme na kousky a rozložíme do pekáče. Promícháme se 3 lžícemi oleje, osolíme a pečeme s občasným promícháním asi 45 minut, dokud není měkká. (Dýni … více
Pokrájenou cibulku zpěníme na oliváči a přidáme všechnu nakrájenou zeleninu. Posypeme kmínem a dáme trochu pepře. Já přidávám také špetku kurkumy. Zalijeme horkou vodou a vaříme. Po 10 minutách přidáme čočku nebo … více