Pečené papriky plněné quinoou, s česnekovým dipem

Publikováno: 13. 07. 2023   Autor/ka: Kristýna Petričková
Kuchyně: Bezmasá jídla
Druh jídla: Hlavní chody
Plněné papriky
Ingredience:

Papriky

  • 4 papriky (3 papriky naplníme, 1 použijeme do náplně)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 hrnečku quinoy
  • 1/2 hrnečku bulguru
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • 1/2 balíčku tofu natural
  • petrželka

Česnekový tofu dip

  • 1 balení silken tofu (nebo druhá polovina tofu natural)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 1 lžíce šťávy z citronu
Postup:
  1. Půl hrnečku bulguru propláchneme a vložíme do menšího hrnce. Zalijeme třikrát větším množstvím vody, přidáme čtvrt lžičky soli a přivedeme k varu. Poté ztlumíme na nejmenší plamen a pod pokličkouvaříme 20 minut.
  2. Propláchneme také půl hrnečku quinoy a vložíme do jiného menšího hrnce. Zalijeme dvakrát větším množstvím vody (tzn. jedním hrnečkem), přidáme opět čtvrt lžičky soli a přivedeme k varu. Poté ztlumíme na nejmenší plamen a pod pokličkou vaříme 15 minut.
  3. Pokrájíme si cibuli a česnek nadrobno, půlku tofu a jednu papriku na malé kousíčky. Na pánvi necháme na olivovém oleji zesklovatět cibuli, přidáme pokrájenou papriku a tofu. Společně restujeme 5 minut. Ke konci přidáme pokrájený česnek.
  4. Přidáme uvařenou quinou a bulgur. Pár minut mícháme a společně restujeme. Přidáme polévkovou lžíci nasekané petrželky. Opepříme a dosolíme podle chuti.
  5. Zapneme troubu na 200 stupňů.
  6. Papriky omyjeme, u každé z nich odřízneme klobouček a vydlabeme ji. Poté lžící naplníme připravenou směsí z pánve a přiklopíme kloboučkem. Postavíme na plech vyložený pečícím papírem.
  7. Mašlovačkou papriky potřeme olivovým olejem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 20 minut.
  8. Mezitím si připravíme dip – nejlepší je použít silken tofu. Pokud ho nemáme, použijeme druhou půlku tofu natural. Rozdrobíme do vysoké nádoby, zalijeme půl hrnečkem vody. Přidáme dva prolisované stroužky česneku, lžíci petrželky, lžíci hořčice a lžíci lahůdkového droždí. Osolíme a opepříme. Zakápneme citronovou šťávou. Ponorným mixérem rozmixujeme do hladka a vložíme do lednice.

Tip na přílohu
Menší brambory omyjeme a nakrájíme na čtvrtky. V misce smícháme s trochou oleje, přidáme lžičku mleté sladké papriky a lžičku koření na brambory. Promícháme a vysypeme na plech vyložený pečícím papírem. V předehřáté troubě pečeme 20 minut. Na plech k paprikám můžeme přidat také stroužky česneku a cherry rajčata.

 

Pořiďte si quinou a amarant online ještě dnes a připravte si z něj kaši, salát nebo chutné rizoto.

Počet porcí:
3 porce
Doba přípravy:
50 minut

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?