Recepty z dýně hokaido

Dýně hokaido je mezi dýněmi poměrně unikátní, nejen proto, že se nemusí loupat. Máte dýni spojenou pouze s kompoty či džemy? Hokaido se výborně hodí i na slano. V posledních letech je populární především díky krémové polévce, stejně dobře se hodí pro přípravu pomazanek, do rizot, k fazolím nebo jen tak upečená. Inspirujte se našimi recepty.

Dýňové dortíky

Dýňové dortíky

26. 10. 2021   napsal/a: Alena Teclová | rubrika:

Začnete tím, že si uvaříte dýni, kterou rozmixujete na dýňové pyré. Jakmile budete mít pyré hotové, zapněte troubu na 180 °C. V první řadě připravte spodní vrstvu. Rozpusťte čokoládu, kterou smíchejte s … více

Dýňový hummus

Dýňový hummus

14. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Cizrnu připravíme běžným způsobem nebo sáhneme po konzervě (čerstvě uvařené se však zdaleka nevyrovná). Dýni očistíme, rozkrojíme a lžící vydlabeme vnitřek se semínky. Dužninu pokrájíme na měsíčky či větší kostky, osolíme a … více

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

29. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Ve sklepě jsem objevil poslední loňské zásoby dýni z podzimu. Recept na dýňovou poléku už na Vegmanii mám, tak jsem tento udělal exotičtější díky přidání kari koření a kokosového mléka, které skvěle … více

Cizrnove kari

Cizrnové kari s dýní hokaido

12. 05. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Cizrnu přes noc namočte. Ráno vyměňte vodu, lehce osolte a uvařte do měkka. Protože to trvá 80 – 90 minut, doporučuju si uvařit větší množství, část nechat v lednici (třeba na hummus) … více

Dýňový dhál

Dýňový dhál

09. 04. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Na jaře jsem doma objevil ještě jednu dýni, kterou bylo třeba rychle spotřebovat. Napadlo mě, co z jí udělat dhál? Na řepkovém oleji jsem smažil nadrobno nakrájenou cibulku, zatímco jsem bokem očistil … více

Pečený zelenina s jáhly

Pečená zelenina s jáhly

22. 03. 2018   napsal/a: Michaela Pavlíková | rubrika:

Ne každá zelenina je vhodná pro pečení – hlavním kritériem je škrobnatost. Já jsem si vybrala mrkev, petržel, dýni hokaido a sladké brambory – batáty. Nakrájela jsem je na hranolky a na … více

Polévka z červené řepy

Polévka z červené řepy

19. 03. 2018   napsal/a: Michaela Pavlíková | rubrika:

Chcete-li polévku připravit, nejprve orestujte nakrájenou cibuli v hrnci s malým množstvím sezamového oleje a špetkou soli. Přidejte nakrájenou mrkev, dýni hokkaidó, petržel, červenou řepu a malý kousek jablka – pohrávejte si … více

Dýňové jáhloto

Dýňové jáhloto

04. 11. 2017   napsal/a: ilovetofu | rubrika:

Troubu předehřejeme na 220 °C. Dýni omyjeme, zbavíme měkkého středu se semínky a nakrájíme na kousky. Kousky dýně promícháme se lžící oleje a dáme péct cca na 30 minut doměkka. Mezitím v … více

Pečená zelenina s kapustou

Pečená zelenina s kapustou

25. 10. 2017   napsal/a: ilovetofu | rubrika:

Předehřejeme troubu na 250 °C. Zeleninu očistíme, nakrájíme na kousky a rozložíme do pekáče. Promícháme se 3 lžícemi oleje, osolíme a pečeme s občasným promícháním asi 45 minut, dokud není měkká. (Dýni … více

Vaříte dokola stále stejné recepty? Pronikněte do tajů rostlinné stravy. Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či kurz Luštěniny v receptech světových kuchyní. Kurzy se konají o víkendech v malé skupině v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy. Zjistěte víc
Pečená dýně hokkaido s dipem z tofu

Pečená dýně hokkaido s dipem z tofu

04. 01. 2017   napsal/a: Silvie Zemková | rubrika:

Celerové hranolky upečeme se lžící olivového oleje, solí, pepřem, kurkumou, mletou paprikou. Zhruba v polovině pečení přidáme hokkaido a cuketu s kapkou olivového oleje, česnekem, adžikou – ty se pečou kratší dobu. … více

Dýně Hokaido s fazolemi

Dýně Hokaido s fazolemi

19. 10. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Dýni hokaido rozkrojíme, očistíme o měkkého středu se semínky a opláchneme. Pokrájíme i se slupkou na malé kostičky a orestujeme na pánvi v troše oleje, dokud slupka nezměkne. Okořeníme paprikou, trochou drceného … více

cizrno-dynova-kase

Dýňovo-cizrnové pyré s rýží

12. 10. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Na oleji orestujeme na kostky pokrájenou dýni (hokaido můžeme i se slupkou, tvrdší dýně raději zlehka oloupeme) a necháme zlehka změknout. Přidáme koření (sůl, garam masala nebo kari), necháme je provonět a … více

Dýňová polévka

Dýňová polévka

20. 11. 2012   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Dýni hokaido (obyčejná dýně se přiliš nehodí) očistíme, zbavíme semen a nahrájíme na menší kostky i se slupkou (ta změkne). Lehce ji orestujeme na olivovém oleji, osolíme, můžete také přidat kari nebo … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?