Dýňové brownies
Zbyla vám doma dýně? Upečte si výborné dýňové brownies! Jako první si potřebujeme připravit dýňové pyré – dýni překrojíme napůl a lžící vydlabeme semínka. Položíme do pekáče rozkrojenou částí dolů. Podlijeme hrnečkem … více
Dýně hokaido je mezi dýněmi poměrně unikátní, nejen proto, že se nemusí loupat. Máte dýni spojenou pouze s kompoty či džemy? Hokaido se výborně hodí i na slano. V posledních letech je populární především díky krémové polévce, stejně dobře se hodí pro přípravu pomazanek, do rizot, k fazolím nebo jen tak upečená. Inspirujte se našimi recepty.
Zbyla vám doma dýně? Upečte si výborné dýňové brownies! Jako první si potřebujeme připravit dýňové pyré – dýni překrojíme napůl a lžící vydlabeme semínka. Položíme do pekáče rozkrojenou částí dolů. Podlijeme hrnečkem … více
Když se řekne dýně, většina lidí si v dnešní době představí oranžovou, oblíbenou Hokkaido, která se těší oblibě ale až poslední roky. Dříve u nás nebyla běžná. Je trochu škoda, že tato výtečná … více
Kolem dýně hokaido se vznáší zvláštní mlha, která ji zahaluje do jakéhosi tajemného hávu, kvůli kterému si hodně lidí drží od hokaido odstup. A kvůli čemu? Není tak běžně zastoupená v našich … více
Začnete tím, že si uvaříte dýni, kterou rozmixujete na dýňové pyré. Jakmile budete mít pyré hotové, zapněte troubu na 180 °C. V první řadě připravte spodní vrstvu. Rozpusťte čokoládu, kterou smíchejte s … více
Cizrnu připravíme běžným způsobem nebo sáhneme po konzervě (čerstvě uvařené se však zdaleka nevyrovná). Dýni očistíme, rozkrojíme a lžící vydlabeme vnitřek se semínky. Dužninu pokrájíme na měsíčky či větší kostky, osolíme a … více
Ve sklepě jsem objevil poslední loňské zásoby dýni z podzimu. Recept na dýňovou poléku už na Vegmanii mám, tak jsem tento udělal exotičtější díky přidání kari koření a kokosového mléka, které skvěle … více
Cizrnu přes noc namočte. Ráno vyměňte vodu, lehce osolte a uvařte do měkka. Protože to trvá 80 – 90 minut, doporučuju si uvařit větší množství, část nechat v lednici (třeba na hummus) … více
Brambory oloupeme, pokrájíme na menší kostky (cca o hraně 2cm), osolíme, okmínujeme a vaříme, dokud nezačnou měkknout (ale musí zůstat pevné). Na kvalitním oleji smažíme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, římský kmín přidáme … více
Na jaře jsem doma objevil ještě jednu dýni, kterou bylo třeba rychle spotřebovat. Napadlo mě, co z jí udělat dhál? Na řepkovém oleji jsem smažil nadrobno nakrájenou cibulku, zatímco jsem bokem očistil … více
Znáte nudle soba? Jedná se o pohankové “špagety”, populární jsou hlavně v Japonsku. Velká škoda, že jsou tak drahé. Uvařte je podle návodu na obalu. Na omáčku budete potřebovat velkou cibuli a … více
Ne každá zelenina je vhodná pro pečení – hlavním kritériem je škrobnatost. Já jsem si vybrala mrkev, petržel, dýni hokaido a sladké brambory – batáty. Nakrájela jsem je na hranolky a na … více
Chcete-li polévku připravit, nejprve orestujte nakrájenou cibuli v hrnci s malým množstvím sezamového oleje a špetkou soli. Přidejte nakrájenou mrkev, dýni hokkaidó, petržel, červenou řepu a malý kousek jablka – pohrávejte si … více
Troubu předehřejeme na 220 °C. Dýni omyjeme, zbavíme měkkého středu se semínky a nakrájíme na kousky. Kousky dýně promícháme se lžící oleje a dáme péct cca na 30 minut doměkka. Mezitím v … více
Předehřejeme troubu na 250 °C. Zeleninu očistíme, nakrájíme na kousky a rozložíme do pekáče. Promícháme se 3 lžícemi oleje, osolíme a pečeme s občasným promícháním asi 45 minut, dokud není měkká. (Dýni … více
Nakrájela jsem na hrubější kostky středně velkou oloupanou červenou řepu, půl menší dýně hokkaidó a květák jsem rozdělila na menší růžičky. Přidala jsem sušený rozmarýn a v pečící misce jsem je promíchala … více
Houby naložit do olivového oleje, česneku, soli, pepře, tymiánu a rozmarýnu, grilovat v troubě cca 15 minut z každé strany na 200 stupňů. Kaše – dýni a brambory uvařit (poměr dýně ku … více
Celerové hranolky upečeme se lžící olivového oleje, solí, pepřem, kurkumou, mletou paprikou. Zhruba v polovině pečení přidáme hokkaido a cuketu s kapkou olivového oleje, česnekem, adžikou – ty se pečou kratší dobu. … více
Dýni hokaido rozkrojíme, očistíme o měkkého středu se semínky a opláchneme. Pokrájíme i se slupkou na malé kostičky a orestujeme na pánvi v troše oleje, dokud slupka nezměkne. Okořeníme paprikou, trochou drceného … více
Na oleji orestujeme na kostky pokrájenou dýni (hokaido můžeme i se slupkou, tvrdší dýně raději zlehka oloupeme) a necháme zlehka změknout. Přidáme koření (sůl, garam masala nebo kari), necháme je provonět a … více
Dýni hokaido (obyčejná dýně se přiliš nehodí) očistíme, zbavíme semen a nahrájíme na menší kostky i se slupkou (ta změkne). Lehce ji orestujeme na olivovém oleji, osolíme, můžete také přidat kari nebo … více