na 1 porci
3 větší bezové okvětí velikosti dlaně
100 g cizrnové mouky
120 ml vody
špetka černé soli Kala Namak
Klasická kosmatice, tedy obalované květy černého bezu, se smaží v těstíčku z mouky, vajec a mléka. Navíc ve vyšší vrstvě tuku. Jak ji udělat v čistě rostlinné verzi, výživově vyváženou a ideálně bez nadbytečného tuku?
Vyzkoušejte těstíčko s cizrnové mouky, které se špetkou černé soli vykouzlí omeletovou příchuť. Vody přidejte o cca 20% více, než je váha mouky (120 ml na 100 g cizrnové mouky). Vytvořte těstíčko, ve kterém květy pořádně namočte. Pánev jen lehce vymažte, jako na palačinky a květ na něj položte, až se vytvoří souvislá plocha podobná omeletě.
Až se začne lehce těsto lehce odlupovat, pomůžeme si lehkým nadzvednutím květu. Přemístíme na talíř, odstřihneme zbylé části a opečeme s další kapkou oleje z opačné strany. Výbornou přílohou jsou vařené brambory se sojanézou a zeleninovou oblohou.
Varianty: místo cizrnové mouky můžete použít Hrašku (verzi na obalování) nebo mouku z červené čočky. Luštěninové mouky zajistí dostatek bílkovin (20 – 25 g na 100 g mouky).