na 1 porci
3 větší bezové okvětí velikosti dlaně
100 g cizrnové mouky
120 ml vody
špetka černé soli Kala Namak
Klasická kosmatice, tedy obalované květy černého bezu, se smaží v těstíčku z mouky, vajec a mléka. Navíc ve vyšší vrstvě tuku. Toužíte po kosmatici v čistě rostlinné verzi, ohatou na bílkoviny, chudou na prázdné kalorie a ideálně bez nadbytečného tuku?
Vyzkoušejte těstíčko z cizrnové mouky. Se špetkou černé soli vykouzlí omeletovou příchuť. Vody přidejte o cca 20% více, než je váha mouky (120 ml na 100 g cizrnové mouky) a vytvořte těstíčko zhruba hustoty hořčice. Květy bezu v něm pořádně namočte. Pánev jen lehce vymažte, jako na palačinky, rozpalte ji na středním plameni a květ na něj položte, až se vytvoří souvislá plocha podobná omeletě.
Až se začne lehce těsto lehce odlupovat, pomožte si lehkým nadzvednutím květu. Přemístěte ho na talíř, odstřihněte zbylé části a opečte s další kapkou oleje z opačné strany. Výbornou přílohou jsou vařené brambory se sojanézou a zeleninovou oblohou.
Varianty: místo cizrnové mouky můžete použít Hrašku (verzi na obalování) nebo mouku z červené čočky. Luštěninové mouky zajistí dostatek bílkovin (20 – 25 g na 100 g mouky), takže s přílohou jde o plnohodnotné hlavní jídlo.