Recepty z čočky

Mezi klasická česká jídla z ní patří čočková polévka a čočka na kyselo. V posledních letech nabírají na popularitě loupané verze čočky – červená a méně rozšířená žlutá. Pro obě platí, že nemusí namáčet a rychle se uvaří. Mezi další druhy čoček patří tmavozelená a černá a více oříškově chutnající beluga.
Po sóji obsahují čočky z luštěnin nejvíce bílkovin, okolo 25%. Využití je od pomazánek přes polévky a dhály až po karbanátky nebo sekanou.

čočka

Čočka: královna rychlých polévek, symbol hojnosti i barevné zpestření salátů

01. 05. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny V kuchyni

Drobnozrnná čočka pochází z Asie, velkozrnná z okolí Středozemního moře, odkud se postupně rozšířila i do Evropy. Jednotlivé druhy čočky se od sebe liší jak velikostí semen, tak jejich barvou – vedle v Česku nejrozšířenější hnědé a dnes stále populárnější červené může být čočka i žlutá, zelená nebo černá.

Kari z černé čočky a dýně Hokkaidó

Kari z černé čočky

09. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Černou čočku (známou jako beluga) namočte na 2 – 3 hodiny do studené vody. Vodu poté vylejte, doplňte čerstvou, zlehka osolte a dejte vařit na mírný plamen. Mezitím dýni Hokkaidó očistěte a … více

Hrstková čočková polévka

Hrstková čočková polévka

02. 03. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Obecně do hrstkových polévek dáváme suroviny, jejichž namáčení a vaření trvá přibližně stejnou dobu. U loupaných čoček spíše vločky nebo pohanku, u neloupaných čoček a loupaného hrachu ječné kroupy, bezpluchý oves nebo … více

Čočka s jasmínovou rýží

Čočka s jasmínovou rýží

18. 10. 2015   napsal/a: Silvie Zemková | rubrika:

Osmažit na oleji větší cibuli pokrájenou na drobno, přidat po lžičce kurkumu a zázvor, lžíce červené kari pasty, sůl, 2 lžíce kokosu namočeného v trošce vody, špetku římského kmínu. Přidat cca 300 … více

Hutná zimní zeleninová polévka

Hutná zimní zeleninová polévka

06. 01. 2015   napsal/a: Kosmetika hrou | rubrika:

Pokrájenou cibulku zpěníme na oliváči a přidáme všechnu nakrájenou zeleninu. Posypeme kmínem a dáme trochu pepře. Já přidávám také špetku kurkumy. Zalijeme horkou vodou a vaříme. Po 10 minutách přidáme čočku nebo … více

Pohanková pomazánka

Pohanková pomazánka

03. 03. 2014   napsal/a: ilovetofu | rubrika:

Na tuto pomazánku ideálně využijte zbytky uvařené pohanky a čočky, případně si ji připravte i k dalšímu vaření. Na oleji zpěníme cibuli. Zamícháme ji do smíchané uvařené čočky s pohankou a ochutíme … více

Rychlá polévka z červené čočky

Rychlá polévka z červené čočky

17. 02. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Varianta 1 – Rychlá krémová polévka z červené čočky Velice jednoduchá a sytá polévka na indický způsob, kterou uvaříte za čtvrt hodinky. Využívá největší výhodu loupané červené (a také žluté) čočky – … více

Čočková polévka

Čočková polévka

20. 11. 2012   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Variant čočkových polévek existuje celá řada. Na tuto klasickou se hodí neloupané druhy čoček – tradiční zelená, tmavozelená, červená a obzvláště zajímavou barvu udělá černá beluga. Čočky se nutně namáčet nemusí, ale … více

Vaříte dokola stále stejné recepty? Pronikněte do tajů rostlinné stravy. Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či kurz Luštěniny v receptech světových kuchyní. Kurzy se konají o víkendech v malé skupině v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy. Zjistěte víc
Čočka na kyselo

Čočka na kyselo

  napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Čočka nakyselo patří mezi prostá jídla našich předků, ale když se dobře ochutí a přidá barevná obloha, může to být bašta pro oči i jazyk. Čočku alespoň na dvě hodiny namočíme do … více

Červenou, zelenou, žlutou, hnědou i černou čočku koupíte online v eshopu Grizly.cz.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?