Recepty z čočky

Mezi klasická česká jídla z ní patří čočková polévka a čočka na kyselo. V posledních letech nabírají na popularitě loupané verze čočky – červená a méně rozšířená žlutá. Pro obě platí, že nemusí namáčet a rychle se uvaří. Mezi další druhy čoček patří tmavozelená a černá a více oříškově chutnající beluga.
Po sóji obsahují čočky z luštěnin nejvíce bílkovin, okolo 25%. Využití je od pomazánek přes polévky a dhály až po karbanátky nebo sekanou.

černá čočka

Černá čočka

27. 12. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Černá čočka neboli beluga patří je mezi čočkami tou úplně nejmenší. Ačkoliv má černou barvu, uvnitř je bílá. Přezdívá se jí také čočkový kaviár. Také můžete v asijských speciálkách sehnat její loupanou … více

čočka

Čočka: královna rychlých polévek, symbol hojnosti i barevné zpestření salátů

01. 05. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny V kuchyni

Drobnozrnná čočka pochází z Asie, velkozrnná z okolí Středozemního moře, odkud se postupně rozšířila i do Evropy. Jednotlivé druhy čočky se od sebe liší jak velikostí semen, tak jejich barvou – vedle v Česku nejrozšířenější hnědé a dnes stále populárnější červené může být čočka i žlutá, zelená nebo černá.

Kari z černé čočky

Kari z černé čočky

09. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Černou čočku (známou jako beluga) namočte na 2 – 3 hodiny do studené vody. Vodu poté vylejte, doplňte čerstvou, zlehka osolte a dejte vařit na mírný plamen. Mezitím dýni Hokkaidó očistěte a … více

Hrstková čočková polévka

Hrstková čočková polévka

02. 03. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Polévky

Obecně do hrstkových polévek dáváme suroviny, jejichž namáčení a vaření trvá přibližně stejnou dobu. U loupaných čoček spíše vločky nebo pohanku, u neloupaných čoček a loupaného hrachu ječné kroupy, bezpluchý oves nebo … více

Hutná zimní zeleninová polévka

Hutná zimní zeleninová polévka

06. 01. 2015   napsal/a: Kosmetika hrou | druh jídla: Polévky

Pokrájenou cibulku zpěníme na oliváči a přidáme všechnu nakrájenou zeleninu. Posypeme kmínem a dáme trochu pepře. Já přidávám také špetku kurkumy. Zalijeme horkou vodou a vaříme. Po 10 minutách přidáme čočku nebo … více

Pohanková pomazánka

Pohanková pomazánka

03. 03. 2014   napsal/a: ilovetofu | druh jídla: Pomazánky

Na tuto pomazánku ideálně využijte zbytky uvařené pohanky a čočky, případně si ji připravte i k dalšímu vaření. Na oleji zpěníme cibuli. Zamícháme ji do smíchané uvařené čočky s pohankou a ochutíme … více

Rychlá polévka z červené čočky

Rychlá polévka z červené čočky

17. 02. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Polévky

Varianta 1 – Rychlá krémová polévka z červené čočky Velice jednoduchá a sytá polévka na indický způsob, kterou uvaříte za čtvrt hodinky. Využívá největší výhodu loupané červené (a také žluté) čočky – … více

Online kurz Rostlinný jídelníček vám odhalí taje rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníček 🥗 Chcete v jídelníčku omezit maso? Anebo ho vynechat úplně? 💪 Chcete být vitálnější, zdravější a třeba i štíhlejší? 👉 Pak jste na správné adrese. V online kurzu Rostlinný jídelníček vám krok po kroku vysvětlím základní pilíře rostlinného stravování - od základů výživy přes jednotlivé druhy potravin a všestrannost jejich použití až po jejich zařazení do běžných jídel. Čeká na vás 18 videí v délce přes 2 a půl hodiny, 4 hlavní části a celkem 45 kapitol plných textů, tabulek a infografik. Nechybí ani příklady vzorových snídaní, obědů a večeří a ukázkových týdenních jídelníčků. Zjisti víc a získej 3 videa z kurzu
Čočková polévka

Čočková polévka

20. 11. 2012   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Polévky

Variant čočkových polévek existuje celá řada. Na tuto klasickou se hodí neloupané druhy čoček – tradiční zelená, tmavozelená, červená a obzvláště zajímavou barvu udělá černá beluga. Čočky se nutně namáčet nemusí, ale … více

Čočka na kyselo

Čočka na kyselo

  napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Čočka nakyselo patří mezi prostá jídla našich předků, ale když se dobře ochutí a přidá barevná obloha, může to být bašta pro oči i jazyk. Čočku alespoň na dvě hodiny namočíme do … více

Červenou, zelenou, žlutou, hnědou i černou čočku koupíte online v eshopu Grizly.cz.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?