Rostlinná mléka

Rostlinná mléka je možné vyrobit z většiny semínek, ořechů a zrnek. Nejrozšířenějším je sojové mléko, které je ovšem netypické tím, že se musí vařit. Z ostatních rostlinných mlék jsou polulární především mandlové, ovesné, rýžové nebo kokosové.

Domácí sojové mléko

Domácí sojové mléko

03. 02. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Nápoje

Protože je sojové mléko třeba vařit, je výhodnější si rovnou udělat větší množství. Půl kilogramu sojových bobů (ideálně v bio kvalitě) namočíme na 10 – 12 hodin do studené vody. Pokusíme se … více

Panna cotta

Panna cotta

19. 05. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Dezerty & cukroví

Na známý italský dezert ve veganské verzi budeme potřebovat rostlinné mléko, rostlinnou smetanu, vanilkový a třninový cukr a agar-agar (rostlinná alternativa k želatině). Všechny ingredience smícháme v hrnci, necháme přivést k varu … více

Veganský bebe dort

Veganský bebe dort

26. 07. 2015   napsal/a: vegi | druh jídla: Dezerty & cukroví

Uvaříme pudink pudinkového prášku a rostlinného mléka. Do teplého pudinku vmícháme margarín, necháme vychladnout a přidáme javorový sirup a vymačkanou citronovou šťávu. Vzniklým krémem mažeme sušenky a nastojato skládáme za sebe na … více

Konopné mléko

Konopné mléko

25. 12. 2012   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Nápoje

Neloupaná konopná semínka mají tvrdou slupku, která snižuje možnosti využití. Jedno se ale přímo nabízí – semínka namočit, rozmixovat a přecedit a získat tak konopné mléko. Menší hrnek neloupaných konopných semínek zalijeme … více

Sezamové mléko

Sezamové mléko

  napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Nápoje

V mlýnku pomeleme šálek sezamových semínek, které zalijeme pěti šálky vody studené vody. Ideální je nechat semínka 2-3 hodiny ustát a nabobtnat, ale můžeme směs použít rovnou. Důkladně ji rozmixujeme na tekutinu … více

Mandlové mléko

Mandlové mléko

05. 12. 2012   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Nápoje

Jak vyrobit mandlové mléko? Recept je jednoduchý: 150 gramů oloupaných mandlí zalijeme minimálně dvojnásobkem studené vody a necháme dvě až tři hodiny, ale ještě lépe přes noc nabobtnat. Vodu vylejeme a přilejeme … více

Makové mléko

Makové mléko

25. 11. 2012   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Nápoje

Mák zalijeme přiměřeným množstvím vody a necháme alespoň 4 hodiny (nejlépe přes noc) namáčet při pokojové teplotě. Ideálně je také, pokud “jdeme okolo” zamícháme, aby dobře nasákla tekutinu. Část semínek pravděpodobně zůstane … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?