Hřejivé polévky patří k podzimu
Podzim udeřil v plné síle a nás zas vrací do teplých domovů. A když už si vyrazíme do pestrobarevně zbarvené přírody, rádi se vracíme domů a dopřáváme si teplo do žaludku. Pokud patříte … více
Podzim udeřil v plné síle a nás zas vrací do teplých domovů. A když už si vyrazíme do pestrobarevně zbarvené přírody, rádi se vracíme domů a dopřáváme si teplo do žaludku. Pokud patříte … více
Podzimní čas v kuchyni Podzim jako by si říkal o zvolnění, zklidnění a to nejen v životě, ale i v kuchyni. Po svěžím létě, kdy se nám v kuchyni nechtělo trávit moc času a jídla … více
Zelenina ve sladké kuchyni? Vážně? Nejedná se o nějaký překlep? Ne, nebojte, nejedná. Zelenina ve sladké kuchyni je úžasným zpestřením, kterým nejen že jídlo oživíte, ale můžete tak dostat výživné látky obsažené … více
Lilek neboli baklažán je plodina pocházející z Balkánu. Patří do čeledi lilkovitých rostlin, což jej z botanického hlediska řadí mezi ovoce, nicméně je v gastronomii považován za zeleninu. Ač je nezpochybnitelně chutnou … více
Podobně jako kedlubna, kapusta či zelí byl i květák vyšlechtěný z divoké brukve. Tahle košťálová zelenina, lidově zvaná také karfiol, je známá vysokým obsahem draslíku, kromě něj obsahuje hořčík, železo, zinek, selen … více
Cuketa, patřící mezi tykvovité plody, je poměrně čerstvým přírůstkem v českém jídelníčku. Vyskytuje se ve velkém množství barevných variací, v kuchyni je oblíbená díky své neutrální chuti a univerzálním možnostem použití. Menší, … více
Dlouhé, zelené a silné stonky nevypadají na pohled možná přímo neodolatelně, o to větší údiv se nad chutí chřestu poté vznáší. Milovali jej už Starověcí Egypťané, ale chřest nezůstal v minulosti a … více
Co je rostlinná strava? Je to druh výživy, postavený na potravinách výhradně rostlinného původu. Mezi ně patří zelenina, ovoce, luštěniny, obiloviny, ořechy, semena, mořské řasy, ale také specializované veganské výrobky, jako jsou … více
Začal nový rok a s ním i nadšení do dodržování předsevzetí. Mezi ty nejoblíbenější patří bezesporu snaha o hubnutí. Jak s hubnutím začít a docílit, abychom opravdu dosáhli svých cílů? Pro začátek je dobré … více
Pusťte zimní zeleninu do kuchyně a nebudete litovat. Supermarkety se plní exotickým ovocem a zeleninou a nákupní košíky překypují stále stejnými druhy jako na jaře, v létě či na podzim. Stále většina … více
Máte rádi celer? Nejčastější odpovědí na tuto otázku je nic neříkající “hmm”. Dáme si jej do polévek, občas si jeho řapíkatou odrůdu přihodíme do smoothie, ale spíš pro dobrý pocit, než pro … více
Výrazná chuť, výrazná barva, výrazné přínosy pro naše tělo. Takto by se dala stručně charakterizovat červená řepa. Všichni o ni víme, všichni jsme ji někdy jedli. Ale využíváme celý její potenciál, který … více
Cibule spojuje světové kuchyně už tisíce let. A přesto stále udává nové trendy nejen v gastronomii. Jednou to jsou cibulové kroužky, potom karamelizovaná cibulka, jindy zase osvědčený tip jak využít cibuli pro … více
Spousta z nás každoročně neodolá jedné z nejbližších a zároveň nejpříjemnějších plážových destinací – Chorvatska. Jaderské moře je pověstné svou křišťálovou čistotou, podnebí i jazyk se podobá naší domovině a navíc se … více
Zelenina v jídelníčku Zelenina v různých podobách by se měla objevovat v rostlinném jídelníčku v největším množství. Měla by tvořit na objem až třetinu toho, co za den sníme. Denně bychom měli … více
Sezóna ředkviček je konečně v plném proudu a díky tomu můžete z této nenápadné zeleniny vytěžit maximum. Všechny druhy jsou totiž mimořádně zdravé a díky bohatému obsahu vitamínů a minerálních látek se … více
Jaro je přirozeným obdobím očisty organismu či různých půstů. Tato tradice má náboženské, ale také ryze praktické důvody. V našich zeměpisných šířkách bylo zimní období pro naše předky chudé na čerstvé potraviny. … více
Pomazánka je kápezetkou, po které sáhnete, když vás popadne hlad. Stačí pečivo nebo kousek zeleniny a máte hned něco k snědku. Sehnat pro vegana pomazánku bez másla a masa bylo, mimo prodejny … více
Ocení je jak milovníci bezodpadového životního stylu (protože na karbanátky spotřebujete zbylé jídlo z lednice), gurmáni (už jste zkoušeli dát do hamburgeru karbanátek z červené řepy a černých fazolí?), zaneprázdnění lidé (můžete … více
Křen selský je rostlina z čeledi brukvovitých, pěstovaná pro svůj silně aromatický kořen, který se používá jako koření, zelenina i léčivý prostředek. Aby vynikly jeho prospěšné vlastnosti, je třeba jej využít čerstvě nastrouhaný, tepelně nezpracovaný. Hodí se ho přistrouhat do salátu, přidat do pomazánek nebo udělat samotný, zjemněný trochou citrónu.