Recepty ze seitanu

Co je seitan? Seitan je pšeničná bílkovina, která má ve veganské kuchyni široké použití. Namarinovaný se používá místo masa – výborný je pečený, uplatníte ho také v tradičním pojetí ve veganských verzích gulášů či svíčkové. Pokrájený na nudličky zase v různých asijských receptech se zeleninou.

Dušená mrkev se seitanem a vařeným bramborem

Dušená mrkev se seitanem

22. 05. 2022   napsal/a: Kristýna Petričková | druh jídla: Hlavní chody

Den předem si naložíme seitan – rozkrájíme ho na větší kousky, dáme do zavíratelné krabičky spolu s trochou oleje, jednou až dvěmi lžicemi sojové omáčky, jednou menší cibulí nakrájenou nadrobno. Osolíme, opepříme … více

Křenová omáčka

Křenová omáčka se seitanem

14. 09. 2021   napsal/a: Lenka Špaček | druh jídla: Hlavní chody

Křenová omáčka je takovou českou klasikou –s kynutým knedlíkem a v rostlinné variantě s opečeným tofu, tempehem či seitanem. Patříte k milovníkům křenu nebo jej nevyhledáváte? Klasické „smetanové“ omáčky jsou založené na … více

Rychlá curry omáčka se seitanem

Rychlá curry omáčka se seitanem

18. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Předem připravený seitan (cca 200 gramů) nakrájíme na kostičky, orestujeme jej na kokosovém oleji. Přidáme polévkovou lžíci červené curry pasty (v Česku je rozšířená např. značka Thai Pride), zhruba minutu promícháme se … více

Houbová omáčka se seitanem

Houbová omáčka se seitanem

11. 09. 2019   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Seitan natural pokrájíme na menší kostky a marinujeme je ve směsi oleje, sojové omáčky a mletého pepře ideálně přes noc (nejméně půl hodiny). Cibuli pokrájíme nadrobno a osmažíme v hrnci či hluboké … více

Pečený seitan na cibuli

Pečený seitan na cibuli

05. 02. 2017   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Seitan pokrájíme na menší kostky a vložíme do misky společně se dvěma lžícemi sojové omáčky, pepřem, lžící oleje a dva stroužky jemně postouhaného česneku. Přidáme dvě menší cibule nakrájené na proužky. Naložíme … více

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníček V online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc
Seitan

Seitan

12. 04. 2014   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Seitan je pšeničný lepek, cenná rostlinná bílkovina. Pšenice jí obsahuje zhruba 10 procent. Zatímco v běžných potravinách je spojení lepku se škrobem pro lidský trávící systém zatěžující, samostatný seitan je lehce stravitelný a velice výživný. Pochopitelně s výjimkou osob na lepek alergických.

smícháme kilo mouky s půllitrem vody

Připravte si seitan vlastními silami. S trochou trpělivosti to není žádná věda

24. 09. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: V kuchyni

Seitan je možné koupit už jako hotový výrobek nebo ve formě práškového polotovaru, který se smíchá s vodou. Připravit si seitan doma ale není tak obtížné, tak proč to nevyzkoušet?

Na domácí výrobu budeme potřebovat 1/2 litru studené vody a 1kg hladké bílé pšeničné mouky (minerály a další prospěšné látky by se v případě celozrnné stejně vyplavily). Obojí smícháme v míse dohromady a prohněteme ve vláčné těsto. To pak necháme přikryté půl hodinu až hodinu odpočinout v teple.

Bramboro-seitanový guláš

Bramboro-seitanový guláš

29. 01. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Na jemno nakrájenou cibuli smažíme na rozpáleném oleji ve větším hrnci do zlatova. Mezitím si nakrájíme na menší kostky seitan (doma připravený a dochucený nebo koupený polotovar), orestujeme společně s cibulí. Jakmile … více

Plněné tortilly

Plněné tortilly

09. 12. 2012   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Na pánvi na oleji osmahneme cibuli dozlatova, přidáme rostlinné “maso”, koření a krátce orestujeme. Přidáme fazole (z plechovky nebo předem uvařené), kukuřici (mraženou nebo sterilovanou) a nakonec protlak. Tortilly nahřejeme, aby byly … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?