Recepty ze seitanu

Co je seitan? Seitan je pšeničná bílkovina, která má ve veganské kuchyni široké použití. Namarinovaný se používá místo masa – výborný je pečený, uplatníte ho také v tradičním pojetí ve veganských verzích gulášů či svíčkové. Pokrájený na nudličky zase v různých asijských receptech se zeleninou.

Dušená mrkev se seitanem a vařeným bramborem

Dušená mrkev se seitanem

22. 05. 2022   napsal/a: Kristýna Petričková | rubrika:

Den předem si naložíme seitan – rozkrájíme ho na větší kousky, dáme do zavíratelné krabičky spolu s trochou oleje, jednou až dvěmi lžicemi sojové omáčky, jednou menší cibulí nakrájenou nadrobno. Osolíme, opepříme … více

Křenová omáčka

Křenová omáčka se seitanem

14. 09. 2021   napsal/a: Lenka Špaček | rubrika:

Křenová omáčka je takovou českou klasikou –s kynutým knedlíkem a v rostlinné variantě s opečeným tofu, tempehem či seitanem. Patříte k milovníkům křenu nebo jej nevyhledáváte? Klasické „smetanové“ omáčky jsou založené na … více

Rychlá curry omáčka se seitanem

Rychlá curry omáčka se seitanem

18. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Předem připravený seitan (cca 200 gramů) nakrájíme na kostičky, orestujeme jej na kokosovém oleji. Přidáme polévkovou lžíci červené curry pasty (v Česku je rozšířená např. značka Thai Pride), zhruba minutu promícháme se … více

Houbová omáčka se seitanem

Houbová omáčka se seitanem

11. 09. 2019   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Seitan natural pokrájíme na menší kostky a marinujeme je ve směsi oleje, sojové omáčky a mletého pepře ideálně přes noc (nejméně půl hodiny). Cibuli pokrájíme nadrobno a osmažíme v hrnci či hluboké … více

Seitanový guláš a cuketové placky

Seitanový guláš a cuketové placky

12. 08. 2017   napsal/a: Silvie Zemková | rubrika:

Guláš – seitan speciál namarinujeme pár hodin ve směsi oleje, černého piva, česneku, mleté papriky a soli. Na oleji osmažíme cibulku do zlatova, přidáme seitan i s marinádou, osolíme, přidáme nové koření, … více

Pečený seitan na cibuli

Pečený seitan na cibuli

05. 02. 2017   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Seitan pokrájíme na menší kostky a vložíme do misky společně se dvěma lžícemi sojové omáčky, pepřem, lžící oleje a dva stroužky jemně postouhaného česneku. Přidáme dvě menší cibule nakrájené na proužky. Naložíme … více

Vaříte dokola stále stejné recepty? Pronikněte do tajů rostlinné stravy. Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či kurz Luštěniny v receptech světových kuchyní. Kurzy se konají o víkendech v malé skupině v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy. Zjistěte víc
Seitan

Seitan

12. 04. 2014   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Seitan je pšeničný lepek, cenná rostlinná bílkovina. Pšenice jí obsahuje zhruba 10 procent. Zatímco v běžných potravinách je spojení lepku se škrobem pro lidský trávící systém zatěžující, samostatný seitan je lehce stravitelný a velice výživný. Pochopitelně s výjimkou osob na lepek alergických.

Marinovaný seitan s bramborovou kaší

Marinovaný seitan s bramborovou kaší

15. 12. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Koření, sojovou omáčku, olej a horčici smícháme dohromady, přidáme protlačený nebo najemno nastrouhaný česnek a na plátky pokrájenou cibuli. Seitan nakrájíme na kostky nebo nudličky, promícháme v marinádě a necháme alespoň hodinu … více

Seitanové plátky s květákovou kaší

Seitanové plátky s květákovou kaší

17. 10. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Pokud už nemáme přímo koupený seitan ochucený, vyrobíme si jej buď klasickým způsobem z mouky anebo využijeme polotovar v prášku, ke kterému přidáme vodu. Seitan pokrájený na plátky uvaříme zhruba hodinu v … více

smícháme kilo mouky s půllitrem vody

Připravte si seitan vlastními silami. S trochou trpělivosti to není žádná věda

24. 09. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: V kuchyni

Seitan je možné koupit už jako hotový výrobek nebo ve formě práškového polotovaru, který se smíchá s vodou. Připravit si seitan doma ale není tak obtížné, tak proč to nevyzkoušet?

Na domácí výrobu budeme potřebovat 1/2 litru studené vody a 1kg hladké bílé pšeničné mouky (minerály a další prospěšné látky by se v případě celozrnné stejně vyplavily). Obojí smícháme v míse dohromady a prohněteme ve vláčné těsto. To pak necháme přikryté půl hodinu až hodinu odpočinout v teple.

Veganská svíčková se seitanem

Veganská svíčková omáčka se seitanem

17. 03. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Na oleji osmažíme dozlatova cibuli, orestujeme na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer a podlijeme horkou vodou. Přidáme bobkový list, nové koření, ochutíme sójovou omáčkou či zeleninovým bujónem a vložíme předem upravené … více

Bramboro-seitanový guláš

Bramboro-seitanový guláš

29. 01. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Na jemno nakrájenou cibuli smažíme na rozpáleném oleji ve větším hrnci do zlatova. Mezitím si nakrájíme na menší kostky seitan (doma připravený a dochucený nebo koupený polotovar), orestujeme společně s cibulí. Jakmile … více

Plněné tortilly

Plněné tortilly

09. 12. 2012   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Na pánvi na oleji osmahneme cibuli dozlatova, přidáme rostlinné “maso”, koření a krátce orestujeme. Přidáme fazole (z plechovky nebo předem uvařené), kukuřici (mraženou nebo sterilovanou) a nakonec protlak. Tortilly nahřejeme, aby byly … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?