Recepty ze žampionů

Žampiony běžně rostou na tuzemských pastvinách, zároveň jde o komerčně nejpěstovanější houbu s všestranným využitím. Mezi houbami patří spíše k těm chuťově méně výrazným, přesto výborně oživí polévky, omáčky, těstoviny či rizota. Populární jsou také plněné nebo obalované – zkuste je místo klasického trojobalu namočit a osmažit v Hrašce. Žampiony portobello se pak používají jako houbový steak nebo burger.

Houby v rostlinném jídelníčku

Houby v rostlinném jídelníčku

21. 09. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Houby jsou vítaným zpestřením rostlinného jídelníčku. Protože jsou z velké části tvořeny vodou, jejich kalorická hodnota je velmi nízká. Vyšší je až u sušených či dušených hub zbavených vody. Houby obsahují menší … více

Žampiónové rizoto

Krémové žampiónové rizoto

14. 05. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Houbová rizota mají poměrně nevýraznou barvu. I proto jsem využil červenou cibuli, která má navíc sladší chuť. Cibuli oloupejte, nakrájejte na drobno a osmahněte na oleji do sklovata. Žampióny očistěte a pokrájejte … více

Zeleninové rizoto

Zeleninové rizoto

15. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Příprava celozrnné rýže zabere zhruba dvojnásobek času. Oproti klasické bílé rýži ale získáte více vlákniny, minerálů, vitamínů a delší pocit sytosti. A to dost pádných důvodů celozrnnou rýži alespoň občas do jídelníčku … více

Žampiónová krémová polévka

Žampiónová krémová polévka

13. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Polévky

Nejprve si připravíme domácí rostlinnou smetanu: půl hrnku ovesných vloček a půl hrnku kvalitního strouhaného kokosu zalejeme přes noc hrnkem studené vody (rychlou alternativou je zalití vřící vodou a bobtnání cca 10 … více

Zeleninový špíz s uzeným tofu

Zeleninový špíz s uzeným tofu

17. 05. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Papriky, cuketu, cibuli a tofu nakrájíme podle velikosti žampiónů pokud možno na stejně velké kousky. Střídavě je napícháme na špejli a proložíme cherry rajčátky. Osolime je a okořeníme provensálským kořením. Potřeme je … více

Online kurz Rostlinný jídelníček Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy
V online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc
Grilovací sezóna

Grilovací sezóna

25. 06. 2014   napsal/a: Kosmetika hrou | druh jídla: Hlavní chody

Na marinádu smícháme cca půl hrnečku oleje, přidáme lžíci kremžské hořčice, lžičku koriandru a lžičku kurkumy, prolisovaný česnek, 2 lžičky grilovacího koření a lžičku oregana. Hrneček dolijeme pivem. V míse smícháme žampiony … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?