Zapečené plněné žampiony
Žampiony umyjeme a odstraníme nohy. Prstem vydlabeme vnitřek, aby nám vzniklo co nejvíce místa na náplň. Nejlepší žampiony na plnění jsou portobello, protože jejich klobouky jsou velké a pevné. Ale pokud máte … více
Žampiony běžně rostou na tuzemských pastvinách, zároveň jde o komerčně nejpěstovanější houbu s všestranným využitím. Mezi houbami patří spíše k těm chuťově méně výrazným, přesto výborně oživí polévky, omáčky, těstoviny či rizota. Populární jsou také plněné nebo obalované – zkuste je místo klasického trojobalu namočit a osmažit v Hrašce. Žampiony portobello se pak používají jako houbový steak nebo burger.
Žampiony umyjeme a odstraníme nohy. Prstem vydlabeme vnitřek, aby nám vzniklo co nejvíce místa na náplň. Nejlepší žampiony na plnění jsou portobello, protože jejich klobouky jsou velké a pevné. Ale pokud máte … více
Léto, sluníčko, žádný spěch, přátelé, pohoda na zahradě, grilování. Léto jako malované! Ať už je grilování vaší letní tradicí či jste si teprve nedávno koupili gril, pár tipů na čistě rostlinnou grilovačku … více
Houbová rizota mají poměrně nevýraznou barvu. I proto jsem využil červenou cibuli, která má navíc sladší chuť. Cibuli oloupejte, nakrájejte na drobno a osmahněte na oleji do sklovata. Žampióny očistěte a pokrájejte … více
Příprava celozrnné rýže zabere zhruba dvojnásobek času. Oproti klasické bílé rýži ale získáte více vlákniny, minerálů, vitamínů a delší pocit sytosti. A to dost pádných důvodů celozrnnou rýži alespoň občas do jídelníčku … více
Nejprve si připravíme domácí rostlinnou smetanu: půl hrnku ovesných vloček a půl hrnku kvalitního strouhaného kokosu zalejeme přes noc hrnkem studené vody (rychlou alternativou je zalití vřící vodou a bobtnání cca 10 … více
Žampiony, neboli pečárky, jsou v našich kuchyních velmi oblíbené – v obchodech jsou celoročně dostupné, dobře chutnají a nevyžadují příliš času ani úsilí na přípravu. Letní grilovačky se bez žampionů neobejdou. Ale … více
Jídel z hrachu bylo v mém jídelníčku dlouho poskromnu, ale co jsem objevil pučálku, naklíčený je teď na mém talíři častým návštěvníkem. Narozdíl od cizrny, která mi po klíčení příjde hodně vysušená, … více
Papriky, cuketu, cibuli a tofu nakrájíme podle velikosti žampiónů pokud možno na stejně velké kousky. Střídavě je napícháme na špejli a proložíme cherry rajčátky. Osolime je a okořeníme provensálským kořením. Potřeme je … více
Na pánvi jsem osmahla jednu středně cibulovou cibulí, nakrájenou na kroužky nebo půlměsíce, dokud nebyla krásně zlatá. Pak jsem přidala hromadu nakrájený hub (v tomto případě žampióny) a restovala je, dokud nezmavly … více
Brokolici rozebereme na středně velké růžičky a zhruba tři minuty povaříme. Žampióny můžeme nechat syrové. Vytvoříme si těstíčko z cizrnové mouky, lahůdkového droždí, černé soli, lžíce sojové omáčky a oblíbeného koření (např. … více
Pohanka je v kombinaci s houbami opravdu výborná. Vyzkoušet můžete různé varianty – lesní houby, hlívu nebo shitake. Potřebovat budeme pohankové kroupy. Lámanka se pro rizoto přiliš nehodí, protože by vytvořila kašovitou … více
Houby naložit do olivového oleje, česneku, soli, pepře, tymiánu a rozmarýnu, grilovat v troubě cca 15 minut z každé strany na 200 stupňů. Kaše – dýni a brambory uvařit (poměr dýně ku … více
Osmažit pórek a česnek na sezamovém oleji, přidat vypocený lilek, po chvíli žampiony, zázvor, balsamico, mletý kmín, chilli, zalít zeleninovým vývarem, podusit, zahustit kukuřičným škrobem, přidat bambusové výhonky.
Omáčka: Osmažíme cibulku s celým kmínem, přidáme žampiony, podlejeme zeleninovým vývarem, dusíme, okořeníme (sůl, pepř, kurkuma, sójovka, houbové koření, mletý kmín, libeček) a nakonec zahustíme (podle možností buď moukou anebo rostlinnou smetanou). … více
Hluboká pánev wok je skvělý vynález, že jo? Opravdu se mi líbí intenzivní práce stálého rychlého míchání se dvěma velkými dřevěnými lžičkami, v obrovské pánvi nad velkým ohněm. Je to něco velmi … více
Na marinádu smícháme cca půl hrnečku oleje, přidáme lžíci kremžské hořčice, lžičku koriandru a lžičku kurkumy, prolisovaný česnek, 2 lžičky grilovacího koření a lžičku oregana. Hrneček dolijeme pivem. V míse smícháme žampiony … více