Veganská rizota

Rizotových receptů je spousta. Vyberte si z naší nabídky rizot, až už jsou z basmati rýže, špaldy, pšeničného bulguru, čiroku, pohanky nebo jáhel. Zeleninová, houbová nebo třeba s tempehem.

Žampiónové rizoto

Krémové žampiónové rizoto

14. 05. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Houbová rizota mají poměrně nevýraznou barvu. I proto jsem využil červenou cibuli, která má navíc sladší chuť. Cibuli oloupejte, nakrájejte na drobno a osmahněte na oleji do sklovata. Žampióny očistěte a pokrájejte … více

Zeleninové rizoto

Zeleninové rizoto

15. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Příprava celozrnné rýže zabere zhruba dvojnásobek času. Oproti klasické bílé rýži ale získáte více vlákniny, minerálů, vitamínů a delší pocit sytosti. A to dost pádných důvodů celozrnnou rýži alespoň občas do jídelníčku … více

Houbove rizoto

Houbové rizoto

18. 04. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Cibuli nakrájejte na drobno a nechte smažit na 3 lžících olivového oleje. Jakmile začne zlátnout, přidejte rýži a minutu společně opékejte. Zasypejte lžící sypkého zeleninového bujónu a zalejte půl sklenicí horké vody … více

Dýňové jáhloto

Dýňové jáhloto

04. 11. 2017   napsal/a: ilovetofu | rubrika:

Troubu předehřejeme na 220 °C. Dýni omyjeme, zbavíme měkkého středu se semínky a nakrájíme na kousky. Kousky dýně promícháme se lžící oleje a dáme péct cca na 30 minut doměkka. Mezitím v … více

Pohankové rizoto se žampióny a tempehem

Pohankové rizoto se žampióny a tempehem

29. 01. 2017   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Pohanka je v kombinaci s houbami opravdu výborná. Vyzkoušet můžete různé varianty – lesní houby, hlívu nebo shitake. Potřebovat budeme pohankové kroupy. Lámanka se pro rizoto přiliš nehodí, protože by vytvořila kašovitou … více

Cizrnový šoulet

Cizrnový šoulet

26. 07. 2015   napsal/a: vegi | rubrika:

Cizrnu a kroupy uvaříme zvlášť (cizrnu předem namočíme přes noc), všechny ingredience smícháme a můžeme podávat.

Bulgur s uzeným tempehem a hlívou

Bulgur s uzeným tempehem a hlívou

30. 07. 2014   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Bulgur zalijeme vařící vodou v poměru 1:2 (bulgur/voda), krátce povaříme, odstavíme a zabalíme do útěrky a necháme jej vstřebat všechnu vodu. V hluboké pánvi nebo v hrnci necháme restovat na drobno nakrájenou … více

Špaldoto s tempehem

Špaldoto s tempehem

29. 11. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Špaldové kroupy zalijeme dvojnásobným množstvím vody a se špetkou soli uvaříme do poloměkka (cca 30 minut). Na oleji necháme zesklovatět nadrobnou nakrájenou cibuli, přidáme na kostky pokrájený tempeh a cuketu a krátce … více

Houbové jáhloto

Houbové jáhloto

09. 02. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Jáhly několikrát spaříme horkou vodou, aby se zbavily hořkosti a vaříme do poloměkka. Drobně nakrájenou cibulku zpěníme v hluboké pánvi na oleji, přidáme na kostky nakrájenou cuketu, krátce orestujeme. Zasypeme na menší … více

Zeleninové bulgurito s robi

Zeleninové bulgurito s robi

15. 01. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Využijeme robi nudličky, pokud máme plátky, pokrájíme je na menší kostky a necháme namarinovat (třeba v sójové omáčce). Bulgur zalijeme dvojnásobným množstvím vody, krátce povaříme a necháme pomalu pod pokličkou dojít. Mezitím … více

Houbove rizoto

Rizoto s cuketou a hlívou

07. 10. 2012   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Kulatozrnou rýži propláchneme a dáme vařit s jeden a půl násobkem vody a větší špetkou soli. Vaříme pod pokličkou do polotvrda. V hluboké pánvi nebo v hrnci necháme restovat na drobno nakrájenou … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?