Cuketa recepty

Cuketa je v kuchyni je oblíbená díky své neutrální chuti a univerzálním možnostem použití. Vykouzlíte z lehkou krémovou polévku, mezi vitariány se často používá na výrobu raw špaget. Výborná je vydlabaná a zapečená, jen tak lehce orestovaná na pánvi nebo ogrilovaná.

Plněná cuketa s veganským sýrem

Plněná cuketa

13. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Na oleji necháme zpěnit na drobno pokrájenou cibuli. Uzený tempeh pokrájíme na malé kostičky a jakmile cibule začne zlátnout, přidáme ho k ní na pánev. Občas promícháme a necháme tempeh zlehka opéct. … více

Zeleninové rizoto

Zeleninové rizoto

15. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Příprava celozrnné rýže zabere zhruba dvojnásobek času. Oproti klasické bílé rýži ale získáte více vlákniny, minerálů, vitamínů a delší pocit sytosti. A to dost pádných důvodů celozrnnou rýži alespoň občas do jídelníčku … více

Zeleninový špíz s uzeným tofu

Zeleninový špíz s uzeným tofu

17. 05. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Papriky, cuketu, cibuli a tofu nakrájíme podle velikosti žampiónů pokud možno na stejně velké kousky. Střídavě je napícháme na špejli a proložíme cherry rajčátky. Osolime je a okořeníme provensálským kořením. Potřeme je … více

Cuketové placky

Cuketové placky

05. 02. 2018   napsal/a: Michaela Pavlíková | druh jídla: Hlavní chody

Jak na cukeťáky? Na hrubém struhadle jsem postrouhala dvě středně velké cukety, osolila je půl lžičkou soli, přidala koření (1/2 lžičky mletého koriandru, 1/2 lžičky mletého kmínu a dva nastrouhané stroužky česneku) … více

Cuketový krém

Cuketová polévka

26. 03. 2016   napsal/a: redakce | druh jídla: Polévky

Na olivovém oleji zpěníme cibulku. Přidáme oloupanou a na kostičky nakrájenou cuketu a brambory. Osolíme a zalijeme vroucí vodou tak, aby bylo vše ponořeno. Pod pokličkou vaříme do změknutí. Ponorným mixérem polévku … více

Vaříte dokola stále stejné recepty? Pronikněte do tajů rostlinné stravy. Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či kurz Luštěniny v receptech světových kuchyní. Kurzy se konají o víkendech v malé skupině v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy. Zjistěte víc
Cuketovo-mrkvové placky

Cuketovo-mrkvové placky

18. 10. 2015   napsal/a: Silvie Zemková | druh jídla: Hlavní chody

Cuketu nastrouhat, osolit, nechat vypotit čtvrt hodiny, slít vodu, přidat nastrouhanou mrkev, lněné semínko mixnuté s vodou (místo vejce), špaldovou mouku, pepř, majoránku, česnek, mletý kmín. Péct cca půl hodiny na 220 … více

Cuketa s tofu nádivkou

Cuketa s tofu nádivkou

03. 04. 2015   napsal/a: ilovetofu | druh jídla: Hlavní chody

Rýži, nejlépe celozrnnou, zalijeme dvojnásobným množstvím vody, osolíme a uvaříme do měkka. Cuketu omyjeme, rozkrojíme podélněna dvě půlky a vnitřní měkkou část vydlabeme lžící. Cibuli oloupeme a pokrájíme na drobno. Na oleji … více

Zeleninové kari

Zeleninové kari

14. 09. 2014   napsal/a: Kosmetika hrou | druh jídla: Hlavní chody

Zeleninu nakrájíme na kostičky. Pokrájíme cibuli a smažíme do sklovata. Přidáme lžičku kurkumy, koriandru, lžičku kari pasty a nakrájený zázvor. Přidáme zeleninu a zalijeme vodou asi do půlky. Přidáme bobkový list a … více

Grilovací sezóna

Grilovací sezóna

25. 06. 2014   napsal/a: Kosmetika hrou | druh jídla: Hlavní chody

Na marinádu smícháme cca půl hrnečku oleje, přidáme lžíci kremžské hořčice, lžičku koriandru a lžičku kurkumy, prolisovaný česnek, 2 lžičky grilovacího koření a lžičku oregana. Hrneček dolijeme pivem. V míse smícháme žampiony … více

Špaldoto s tempehem

Špaldoto s tempehem

29. 11. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Špaldové kroupy zalijeme dvojnásobným množstvím vody a se špetkou soli uvaříme do poloměkka (cca 30 minut). Na oleji necháme zesklovatět nadrobnou nakrájenou cibuli, přidáme na kostky pokrájený tempeh a cuketu a krátce … více

Omáčka z shitake hub s těstovinami

Omáčka z shitake hub s těstovinami

22. 11. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Sušené houby namočíme alespoň na hodinu do vody, aby nabobtnaly, poté je pokrájíme na tenší plátky. Cibuli oloupeme, pokrájíme nadrobno a smažíme na oleji do zlatohněda. Přidáme pokrájené houby, krátce orestujeme, zaprášíme … více

Houbove rizoto

Rizoto s cuketou a hlívou

07. 10. 2012   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Kulatozrnou rýži propláchneme a dáme vařit s jeden a půl násobkem vody a větší špetkou soli. Vaříme pod pokličkou do polotvrda. V hluboké pánvi nebo v hrnci necháme restovat na drobno nakrájenou … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?