Recepty s datlemi

Datle jsou skvělým pojivem, které lepí a zároveň osladí. V současnosti jsou populární především díky raw tyčinkám. Využít se dají také na korpusy raw dortů nebo kuliček. Pokud nemáte výkonný mixér, je vhodné sušené datle namočit do vody, aby změkly.

Cizrnová nutella

Cizrnová nutella

28. 01. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Dezerty & cukroví

Klasická nutella je plná cukru a palmového tuku a chudá na bílkoviny. Pojďme si ukázat mnohem výživnější variantu s větším podílem lískových ořechů a také bílkovin, o které se postará oříškově chutnající … více

Kokosové kuličky

Kokosové kuličky

20. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Dezerty & cukroví

Vypeckované datle promáčkneme (občas se v nich skrývá zapomenutá pecka) a zalejeme studenou vodou. Necháme je 2 hodiny, ale nejlépe přes noc nabobtnat. Poté přebytečnou vodu slejeme, bude příjemně sladká a můžete … více

Nepečený malinový dort

Nepečený malinový dort

29. 07. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Dezerty & cukroví

Nejprve vytvoříme pevný korpus: mandle (popřípadě se hodí kešu nebo vlašské ořechy) namočíme na několik hodin do vody. Tu potom sceníme a ořechy společně s vypeckovanými datlemi rozmixujeme na hutnou hmotu. “Těsto” … více

Datle

Datle

20. 05. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Datle dozrávají na datlové palmě neboli datlovníku pravém. Plody dozrávají ve velkých trsech, dlouhé jsou 3-7 cm a v průměru mají 2-3 cm. Existuje mnoho odrůd datlí, za tu nejlepší je považována … více

Domácí karobela

Domácí karobela

13. 05. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Snídaně

Tuto báječnou karobelu můžete udělat ve dvou variantách – buď jako polevu na ovocný salát, kterému dodá větší sytost nebo jako sladkou pomazánku. V první variantě (určené k přímé spotřebě) můžete ořechy … více

orechove-neotalky

Raw oříškové kuličky

19. 12. 2014   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Dezerty & cukroví

Datle namočíme přes noc do vody, vodu ráno slijeme (popř. necháme jen trochu pro lepší rozmixování) a rozmixujeme na lepivá “povidla”. Ořechy (pro lepší stravitelnost nejlépe také namočené) rozmixujeme nahrubo. Smícháme ve … více

Vaříte dokola stále stejné recepty? Pronikněte do tajů rostlinné stravy. Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či kurz Luštěniny v receptech světových kuchyní. Kurzy se konají o víkendech v malé skupině v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy. Zjistěte víc
datlove-lanyzky

Datlové lanýžky

  napsal/a: Mirka Slámová | druh jídla: Dezerty & cukroví

Jeden sáček strouhaného kokosu (250g) spojit s asi hrstí namletých datlí. Udělat kuličky a obalit v nepraženém kakau. Jednoduché, prosté, božsky sladko-hořké, delikatesní.

Datle se doma nikde neztratí. Ať už je to na slazení kaší, müsli nebo na výrobu domácích tyčinek či korpusů raw dortů.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?