Svačiny. Neexistuje universální návod. Někteří si vystačí s dvěma hlavními jídly za den a tak svačiny neřeší, druzí se zas na svačinu spokojí s jablkem či jiným ovocem. Jsou však tací, kterým … více
Vánoce jsou tradičně spojeny s přejídáním a spoustou nezdravého jídla. Ale může to být i jinak. Báječně chutnající cukroví ale můžete vytvořit i bez mouky, másla a pečení. Jak na nepečené veganské … více
Ovoce je zdrojem rychlé energie z cukrů, vlákniny, vitaminů (beta karoteny, vitamín C) a minerálů a dalších fytolátek. Denní doporučená dávka ovoce jsou 3-4 porce, kdy se za porci považuje 1 střední … více
Tyčinky patří mezi nejpopulárnější svačiny, a to nejen mezi dětmi. Rozpětí chutí, kalorických a výživových hodnot i barev je nepřeberné. Od superzdravých, bezlepkových, bezcukerných tyčinek bez palmového oleje až po supernezdravé bomby, … více
Klasická nutella je plná cukru a palmového tuku a chudá na bílkoviny. Pojďme si ukázat mnohem výživnější variantu s větším podílem lískových ořechů a také bílkovin, o které se postará oříškově chutnající … více
Článek Meruňkové domečky, datlové lanýžky a další zdravé nepečené cukroví s tipy na zdravé nepečené cukroví zabodoval, a tak je tu jeho následovník. I tentokrát jsme vytvořili výborné cukroví a hlavně krásnou … více
Vypeckované datle promáčkneme (občas se v nich skrývá zapomenutá pecka) a zalejeme studenou vodou. Necháme je 2 hodiny, ale nejlépe přes noc nabobtnat. Poté přebytečnou vodu slejeme, bude příjemně sladká a můžete … více
Nejprve vytvoříme pevný korpus: mandle (popřípadě se hodí kešu nebo vlašské ořechy) namočíme na několik hodin do vody. Tu potom sceníme a ořechy společně s vypeckovanými datlemi rozmixujeme na hutnou hmotu. “Těsto” … více
Datle dozrávají na datlové palmě neboli datlovníku pravém. Plody dozrávají ve velkých trsech, dlouhé jsou 3-7 cm a v průměru mají 2-3 cm. Existuje mnoho odrůd datlí, za tu nejlepší je považována … více
Tuto báječnou karobelu můžete udělat ve dvou variantách – buď jako polevu na ovocný salát, kterému dodá větší sytost nebo jako sladkou pomazánku. V první variantě (určené k přímé spotřebě) můžete ořechy … více
Korpus: Varianta 1 (silný mixér): Mandle namočíme přes noc. Ráno je osušíme a rozmixujeme na hrubější mouku. Za dalšího mixování postupně přidáváme datle, dokud se nespojí v konzistentní těsto. Varianta 2 (mixér … více
Datle namočíme přes noc do vody, vodu ráno slijeme (popř. necháme jen trochu pro lepší rozmixování) a rozmixujeme na lepivá “povidla”. Ořechy (pro lepší stravitelnost nejlépe také namočené) rozmixujeme nahrubo. Smícháme ve … více
Jeden sáček strouhaného kokosu (250g) spojit s asi hrstí namletých datlí. Udělat kuličky a obalit v nepraženém kakau. Jednoduché, prosté, božsky sladko-hořké, delikatesní.
Datle pokrájíme a vše rozmixujeme – podáváme k indickým jídlům!
Datle se doma nikde neztratí. Ať už je to na slazení kaší, müsli nebo na výrobu domácích tyčinek či korpusů raw dortů.