Krémové dýňové rizoto
Zapneme si troubu na 180°. Dýni hokaido neloupeme, pouze ji umyjeme a překrojíme napůl. Lžící vydlabeme měkký vnitřek a dýni rozkrájíme i se slupkou na kostky. Rozprostřeme na plech vyloženým pečícím papírem, … více
Ty z vás, kteří znají jen rýži ve varných pytlících, možná překvapí, že existuje několik tisíc různých odrůd. V zásadě můžeme rýži rozdělit podle tvaru zrna na dlouhozrnnou, která je u nás nejpoužívanější, krátkozrnnou a kulatozrnnou, která je oblíbená hlavně v italské kuchyni. Tyto druhy se obvykle prodávají loupané. Vedle nich existuje ale i neloupaná rýže, kterou vídáme například pod označením natural. Chcete se dozvědět více o jedné z nejpěstovanější obilovin vůbec? Přečtete si náš článek o rýži.
Zapneme si troubu na 180°. Dýni hokaido neloupeme, pouze ji umyjeme a překrojíme napůl. Lžící vydlabeme měkký vnitřek a dýni rozkrájíme i se slupkou na kostky. Rozprostřeme na plech vyloženým pečícím papírem, … více
V indické kuchyni je dhál synonymem pro luštěninová jídla. Dhálů existují desítky druhů. Tento z červené čočky patří mezi ty nejklasičtější. Oproti autentickému pojetí je zjednodušený pro kratší přípravu i v běžných … více
Příprava celozrnné rýže zabere zhruba dvojnásobek času. Oproti klasické bílé rýži ale získáte více vlákniny, minerálů, vitamínů a delší pocit sytosti. A to dost pádných důvodů celozrnnou rýži alespoň občas do jídelníčku … více
Rýže patří, nejen díky své mnohasetleté produkci, k jedné z nejrozšířenějších plodin. Z Asie, své domoviny, se dostala do celého díky zámořským plavbám. Tvoří přibližně 20 % celkové kalorické spotřeby každého z … více
Sushi je pro mě ideální jídlo na cesty. Pro tento recept můžete připravit vaše oblíbené – v mém případě jsou to maki z hnědé rýže, pórku a mrkve, zabalené do listů nori. … více
Zbyla vám doma rýže? Co s ní? Zkuste tyto rychlé rýžové kuličky. Já do zbytku rýže přimíchala bílé i černé sezamové semínka (pro zvýšení bílkovin a zdravých tuků) a na dochucení uzenou … více
Ze zeleniny (např. povadlejších kousků) si připravte dlouhým vařením na mírném ohni poctivý zeleninový vývar. Přidejte do něj na několik hodin předem namočenou menší hrst hub shitake – ve vývaru nabobtnají a … více
Uvařila jsem samostatně dvě porce pohankových těstovin (2 hrnky) a dvě porce dlouhozrnné hnědé rýže. Nechala jsem obojí vychladnout a ve velké misce jsem je smíchala s nakrájenou zeleninou – celerovým stonkem, … více
Uvaříme jasmínovou rýži, přidáme pórek, lněné semínko a lahůdkové droždí. V hrnci rozpustíme arašídové máslo, zředíme trochou vody, přidáme miso, kapku sezamového oleje, chilli a přimícháme k rýži. Zeleninu grilujeme s kapkou … více
Kheer (nebo kheeri) je druh sladkého pudinku, populárního v Indii. Obvykle se vyrábí vařením mléka, cukru a obilovin. My si ho připravíme ve veganské verzi. Vodu a kokosové mléko dáme vařit a … více
Do jednoho hrnce dáme vařit rýži a čočku a zalijeme 4 hrnky vody. Přidáme pokrájené rajče. V druhém hrnci rychle orestujeme cibuli a přidáme lžičku kari, koriandru a špetku chilli. Až se … více
Je libo rýži na kaši, rizoto či sushi? Vyberte si ze široké nabídky rýže v e-shopu Grizly.cz.