Sušičku G21 Breezer využijete nejen na ovoce, ale jaké jogurty či sušené placky

Sušičku G21 Breezer

Konec léta je obdobím hojnosti a s ním vyvstává otázka, jak uchovat část úrody co nejšetrnějším způsobem na zimní měsíce, které jsou naopak na čerstvé potraviny poměrně chudé. Především u ovoce, ale nejen u něj, se přímo nabízí sušení. Výhodou tohoto způsobu zpracování je fakt, že v ovoci zachovává poměrně velké množství prospěšných živin, včetně těch tepelně citlivých, jako je např. vitamín C.

Jak si vybrat sušičku

Zvažujete koupi sušičky potravin? Doporučuju vám přemýšlet, zda nemá smysl investovat do kvalitnějšího přístroje s širším využitím, které využijete i v jiných obdobích roku. Zakládní otázky, které byste si měli položit, zní: “Co budete chtít sušit?”, “Jak často budete sušičku používat?” a “A kam sušičku schováte, pokud ji zrovna nebudete využívat?”. Sušičky se obecně liší tvarem, použitým materiálem, způsobem sušení (vertikální nebo horizontální) a také možnostmi nastavení teploty a času.

Základní typy kulatých sušiček s plastovými pláty, které se skládají na sebe, nejsou z mojí zkušenosti tou nejlepší volbou. Jednak často suší nerovnoměrně (dole je teplota leckdy o 10 stupňů vyšší než na horních plátech) a musíte je několikrát přeskládávat. Kromě sušení ovoce, zeleniny nebo hub nemají širší využití, protože vás limituje výška mezi dvěma síty. Leckdy se navíc musíte spolehnout jen na několik přednastavených programů.

Profesionálnější přístroje sice stojí už několik tisícikorun, ale nabízí mnohem “více muziky”. Především mají vysouvací pláty, takže je můžete napr. spodní část sušičky vyjmout a vyskládat do ní třeba skleničky s jogurtem nebo mísu s těstem. Ventilátor mají umístěn svisle a tím dochází k rovnoměrnějšímu sušení. Nastavitelný je nejen čas, ale také teplota, včetně těch pod 40°C, které se zachovávají enzymy a všechny vitamíny podle zásad raw food neboli živé stravy.

Díky dokoupitelným silikonovým vložkám nebo sušícím tácům pak můžete sušit i tekuté směsi například jablečné rolky nebo banánové palačinky. Některé ze sušiček jsou navíc vyrobené z nerezové oceli a slibují tak větší odolnost při náhodných pádech plátů a celkově větší životnost.

g21-breezer-platy.jpg

Sušičky G21

O koupi sušičky jsem uvažovat už při svém několikaměsíčním okouzlení raw stravou. Dlouhá léta jsem pokukoval po značce Excalibur, vyhlášené mezi českými vitariány. Pak ale přišel se svým prvním typem sušičky výrobce mých oblíbených mixérů G21 a bylo rozhodnuto. Na první pohled mě zaujala svým bytelným celokovovým pojetím, které kralovalo mezi plastovým pelotonem ostatních sušiček potravin na trhu.

Moje první sušička od G21, typ Harmony, měla ještě místo předních dvířek zasunovací rošt, který ale při puštění sušení mírně vibroval a zvyšoval tak hluk, který sušička způsobovala. 10 opravdu velkých plátů se však do zprvu městské domácnosti ukázalo být zbytečně mnoho a sušička také zabírala velký prostor. Věnoval jsem ji tak rodičům, kteří mají velkou zahradu a sad a přístroj podobných parametrů využijí mnohem lépe.

V nabídce G21 se mezitím objevil vyladěnější a rozměrově kompaktnější typ Breezer, už s mnohem praktičtějšími otevíracími dvířky. Okamžitě jsem si ji díky jejím rozměrům oblíbil a začal jí využívat na mnoho způsobů, ať už to byla příprava rostlinných jogurtů (na kurz jsem potřeboval připravit několik druhů najednou) nebo lněné raw placky, které jsou hitem mých kurzů veganského vaření.

Lněné sušenky

Díky vysunovacím plátům mohu sušičku využít k více účelům najednou a mnohem ekonomičtěji ji tak využívat. Např. ve spodní části pláty vyjmu a umístím tam skleničky s jogurtem nebo zeleninou a v horní části mám dva pláty, např. s kokosovou “slaninou”. To je z mojí zkušenosti jeden z hlavních argumentů, proč má smysl si připlatit a koupit sušičku s horizontální ventilací a vysouvacími pláty.

V letní vedrech šetřím energii a nejdříve nechám ovoce a zeleninu zavadnout pár hodin na plátech na odpoledním slunci a až pak je dávám přes noc doschnout do sušičky. V topné sezóně zase využívám na zavadnutí radiátorů a dosušuji suroviny opět přes noc.

Na co využívám sušičku?

  • sušení ovoce, zeleniny, hub nebo bylinek
  • inkubátor na jogurty nebo tempeh
  • lněné krekry, sušené obilné placky
  • marinované sušené chipsy – z červené řepy, ale třeba také kokosovou slaninu z marinovaných kokosových lupínků
  • raw dobroty – banánové palačinky nebo ořechové burgery

Raw banánové palačinky

Zrada s tempehem

Při využívání jsem narazil také na jeden nedostatek Breezeru. Když jsem zkoušel vyrobit tempeh, narazil jsem na fakt, že limit časovače je 15 hodin. A protože tempeh potřebuje cca 24 hodin, znamenalo to sušičku poté pustit ještě jednou na zbylý čas. To samozřejmě nebyl žádný problém. Bohužel jsem si ale v ranním spěchu nevšimnul, že po vypnutí si už přístroj nepamatuje původní teplotu a bohužel začíná při nastavování poněkud nelogicky na té nejvyšší, kterou mačkáním knoflíku postupně snižujete na požadovanou. Já jsem nastavil pouze čas, a tak se sójové boby ve zbylém čase místo hřání na příjemných 35 °C “pekly” na 70 °C a tempeh jsem mohl vyhodit. Od té doby si raději nastavenou teplotu dvakrát kontroluji.

Pár tipů k sušení a využití sušičky

  • krájení zeleniny či ovoce může být pracné, hodit se může spiralizér
  • pokud toužíte po sušených rajčatech, vězte, že ne každá odrůda je pro ně vhodná. volte masité druhy rajčat, oblíbená je především San Marzano s podlouhlými plody, silně “masitou” dužinou a nízkým obsahem semínek
  • využijte různé slevové akce na zeleninu v místním obchodě, sušením získáte levné a trvanlivé zásoby – třeba cibuli pokrájejte na hrubější plátky, nasušte, až se bude lámat a rozmixujte na prášek – získáte skvělé dochucovadlo
  • banány můžete kromě mražení na zmrzlinu také rozmixovat a usušit na sladké palačinky, sušené trvanlivé rolky lze vytvořit i z jablek
  • jak jsem zmínil, nízké teploty sušičky (35 a 40°C) lze využít i jako inkubátor na tempeh, jogurty, urychlení fermentace či rychlé naklíčení semínek
  • báječné jsou různé verze sušených zeleninových lupínků, nebojte se je řádně okořenit
  • usušené suroviny nejlépe skladujte ve vzduchotěsných, nebo alespoň dobře utěsněných nádobách, bez přístupu vlhkosti, která může způsobit množení plísní a bakterií

G21 Breezer – skvělý poměr cena / výkon / trvanlivost

Moje spokojenost se sušičkou G21 Breezer je po třech letech používání stále velká. Jistě, na trhu najdete řadu docela slušných plastových sušiček v ceně mezi jedním a dvěma tisíci (včetně levnější řady G21 Paradiso, navštivte adresu www.g21-vitality.cz/susicky).

Breezer s cenou okolo 4,5 tisíce korun (získat můžete 10% slevu, více na konci článku) už patří mezi střední třídu, ale jsem přesvědčený, že pokud si to můžete dovolit, investice do ní se dlouhodobě vyplatí. Nejen v pohodlnosti používání, mnohem širším možnostem využití díky výsuvným roštům (které se mimochodem dají šikovně v kuchyni i domácnosti využít i mimo sušičku), ale také v kvalitním, takřka nezničitelném nerezovém provedení.

Kvalitní sušičku jistě ocení i spřízněné duše ve vašem okolí a pokud fandíte principům sdílené ekonomiky, můžete za vypůjčení sušičky zase využít jiné přístroje a pomocníky ze sousedských domácností. V sezóně zrajícího ovoce a zeleniny sice asi nebude tolik prostoru ji sdílet, ale mimo ni už jsme několikrát společně komunitně tvořili sušené krekry a placky (což je další možnost, pokud ji nechcete dát z ruky).

Klady

  • kvalitní kovové provedení
  • bytelné sušící rošty, využitelné i mimo sušičku
  • jednoduché intuitivní ovládání
  • časovač s nastavením po 5 minutách
  • velký rozsah teplot (35 – 70 °C)
  • příslušenství
Zápory

  • po zapnutí začíná teplota na nejvyšší teplotě a nikoliv naopak
  • lehce vyšší hluk

Kuchyňské spotřebiče od české firmy G21 používám celou řadu let. Většina patří ke střední třídě a má velmi dobrý poměr cena / výkon. Mohou se pochlubit i skvělým servisem (vyzkoušel jsem ho osobně, mixér jsem měl zpátky doma opravený za pouhé 4 (!) dny). S firmou G21 jsem domluvil dlouhodobou spolupráci a s kódem VEGMANIA získáte 10% slevu na celý jejich sortiment a tedy i sušičku G21 Breezer.

zjistěte více o přístrojích G21

Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 15 let. Založil jsem web Vegmania.cz a natočil kurz Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst rostlinně pestře a zároveň chutně. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí vašeho domova. Zjistěte víc

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?