Recepty z lilku

Lilek nebo také baklažán je jednoletá rostlina příbuzná s bramborem a rajčetem. Fialové plody jsou vhodné k zapékání, ke klasickým receptům patří také lilek načerno nebo pomazánka baba ganoush.

Lilkový tatarák

Lilkový tatarák

04. 02. 2022   napsal/a: Natálie Hrubá | rubrika:

Možná jste zaznamenali, že čím dál více restaurací nabízí rostlinné alternativy k běžným oblíbeným jídlům z živočišných produktů. Jedním z nich je například lilkový tatarák, který se ve světové gastronomii těší velké … více

Fazolové karí s lilkem

Fazolové karí s lilkem

17. 09. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Cibuli pokrájejte na drobno a na pánvi ji na řepkovém oleji pomalu smažte. Už do horkého oleje přidejte lžičku římského kmínu. Jakmile začne cibule zlátnout, přidejte na sekaný česnek a krátce společně … více

Plněný lilek

Plněný lilek

23. 05. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Lilek důkladně omyjeme a rozkrojíme podélně na polovinu. Nožem cca 2 cm od okraje vyřežeme oválný otvor a pak vnitřní část opatrně nakrojíme podélně i příčně. Dužinu vydlabeme lžící a odložíme ji … více

Baba ganoush

Baba ganoush

11. 08. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Lilková sezóna je tu. Už jste vyzkoušeli plněné lilky, zapečené lilky, udělali jste je na grilu a přidali do rizota… a stále vám zůstávají další fialové plody na použití… A znáte Baba … více

Lilek v curry omáčce

Lilek v curry omáčce

03. 05. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Lilek nakrájejte na cca centimetrové plátky, posolte a nechte vypotit. Poté jej nakrájejte na menší kostky. Na pánvi rozpusťte lžíci kokosového oleje a až se rozehřejete, přidejte lžíci třtinového cukru a nechte … více

Ajvar

Ajvar

12. 03. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Ajvar – tradiční chorvatskou paprikovou pastu připravíte tak, že lilky nejprve pokrájíte na kolečka, osolíte a necháte vypotit. Otřete je ubrouskem a společně s očištěnými paprikami je upečte v troubě do měkka. … více

Restovaný lilek se žampiony a bambusovými výhonky

Restovaný lilek se žampiony a bambusovými výhonky

18. 10. 2015   napsal/a: Silvie Zemková | rubrika:

Osmažit pórek a česnek na sezamovém oleji, přidat vypocený lilek, po chvíli žampiony, zázvor, balsamico, mletý kmín, chilli, zalít zeleninovým vývarem, podusit, zahustit kukuřičným škrobem, přidat bambusové výhonky.

Lilek načerno

Lilek načerno

18. 07. 2014   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Lilek pokrájíme na plátky, posolíme a necháme čtvrt hodiny “vypotit”, abychom z něj vytáhli hořkost. Poté jej osušíme a nakrájíme na malé kostky. Cibuli nakrájíme na větší kousky a orestujeme na oleji. … více

Thajské vegan curry se sojovými kostkami

Thajské vegan curry se sojovými kostkami

25. 06. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Balení sojových kostek uvařte 10 minut v 0,75 litru zeleninového bujónu, nebo připravte už den předem podle univerzálního návodu na přípravu sójového masa. Na troše oleje nechejte ve větším hrnci zesklovatět cibuli … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?