Recepty z mrkve

Využití mrkve je velice pestré – výborná je nastrouhaná do salátů nebo pomazánek, pokrájená tvoří základ mnohých polévek nebo populární svíčkové omáčky. Je vítanou ingrediencí zdravých zeleninových šťáv, drť můžete využít do lněných krekrů nebo karbanátků.

Dušená mrkev se seitanem a vařeným bramborem

Dušená mrkev se seitanem

22. 05. 2022   napsal/a: Kristýna Petričková | rubrika:

Den předem si naložíme seitan – rozkrájíme ho na větší kousky, dáme do zavíratelné krabičky spolu s trochou oleje, jednou až dvěmi lžicemi sojové omáčky, jednou menší cibulí nakrájenou nadrobno. Osolíme, opepříme … více

Zeleninové rizoto

Zeleninové rizoto

15. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Příprava celozrnné rýže zabere zhruba dvojnásobek času. Oproti klasické bílé rýži ale získáte více vlákniny, minerálů, vitamínů a delší pocit sytosti. A to dost pádných důvodů celozrnnou rýži alespoň občas do jídelníčku … více

repove-karbanatky.jpg

Karbanátky z červené řepy

11. 07. 2019   napsal/a: Kosmetika hrou | rubrika:

Do velké mísy dáme zeleninu, nakrájíme cibulku nadrobno a přidáme do mísy. Zasypeme moukou a doředíme vodou nebo rostlinným mlékem dle potřeby, aby vznikla hustější kaše. Přidáme semínka a všechny ostatní přísady … více

Pečený zelenina s jáhly

Pečená zelenina s jáhly

22. 03. 2018   napsal/a: Michaela Pavlíková | rubrika:

Ne každá zelenina je vhodná pro pečení – hlavním kritériem je škrobnatost. Já jsem si vybrala mrkev, petržel, dýni hokaido a sladké brambory – batáty. Nakrájela jsem je na hranolky a na … více

Těstovinový salát s tofunézou

Těstovinový salát s tofunézou

25. 11. 2017   napsal/a: Michaela Pavlíková | rubrika:

Uvařila jsem kukuřičné těstoviny al dente (nestojíte-li o bezlepkový recept, můžete použít klasické pšeničné). Na pánvi jsem na olivovém oleji několik minut pomalu orestovala najemno nakrájenou cibuli. Mezitím jsem nakrájela pórek, řapíkatý … více

Pečená zelenina s kapustou

Pečená zelenina s kapustou

25. 10. 2017   napsal/a: ilovetofu | rubrika:

Předehřejeme troubu na 250 °C. Zeleninu očistíme, nakrájíme na kousky a rozložíme do pekáče. Promícháme se 3 lžícemi oleje, osolíme a pečeme s občasným promícháním asi 45 minut, dokud není měkká. (Dýni … více

Omáčka z červené čočky

Omáčka z červené čočky

22. 10. 2017   napsal/a: ilovetofu | rubrika:

Na oleji zpěním nasekaný česnek a pórek. Poté přidám nastrouhanou mrkev, propláchlou čočku, bobkové listy a zaliju 500 ml vody. Osolím, opepřím a vařím 20 minut. Pak vyndám bobkové listy a rozmixuji … více

Domácí zeleninový bujón

Domácí zeleninový bujón dle vlastní chutě

08. 06. 2017   napsal/a: redakce | rubrika:

Zeleninu a bylinky očistíme /na jeden kg čerstvé zeleniny přidáváme cca 50 g. bylinek/, pokrájíme na kousky a vložíme do sušičky, po usušení rozmixujeme ve výkonném mixéru na jemný prášek. Tato směs … více

Mrkvová polévka

Mrkvová polévka

26. 05. 2017   napsal/a: redakce | rubrika:

Na oleji osmahneme na drobno nakrájenou cibuli. Přidáme na kolečka nakrájenou mrkev. Zalijeme vodou a uvaříme. Po dovaření rozmixujeme, ochutíme petrželkou.

Vaříte dokola stále stejné recepty? Pronikněte do tajů rostlinné stravy. Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či kurz Luštěniny v receptech světových kuchyní. Kurzy se konají o víkendech v malé skupině v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy. Zjistěte víc
Mrkvová pomazánka

Mrkvová pomazánka

05. 02. 2016   napsal/a: Michaela Pavlíková | rubrika:

Pokrájejte cca 8 – 10 mrkví na tlustější kolečka a na napařováku je pod pokličkou duste na mírném ohni asi 20 – 30 minut, dokud nebudou měkké. Přesuňte je do mixéru, přidejte … více

Cuketovo-mrkvové placky

Cuketovo-mrkvové placky

18. 10. 2015   napsal/a: Silvie Zemková | rubrika:

Cuketu nastrouhat, osolit, nechat vypotit čtvrt hodiny, slít vodu, přidat nastrouhanou mrkev, lněné semínko mixnuté s vodou (místo vejce), špaldovou mouku, pepř, majoránku, česnek, mletý kmín. Péct cca půl hodiny na 220 … více

Hutná zimní zeleninová polévka

Hutná zimní zeleninová polévka

06. 01. 2015   napsal/a: Kosmetika hrou | rubrika:

Pokrájenou cibulku zpěníme na oliváči a přidáme všechnu nakrájenou zeleninu. Posypeme kmínem a dáme trochu pepře. Já přidávám také špetku kurkumy. Zalijeme horkou vodou a vaříme. Po 10 minutách přidáme čočku nebo … více

Miso polévka

Miso polévka

03. 05. 2014   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Receptů na miso polévku existuje nepřeberné množství. Většinou se jedná o zeleninový vývar, doplněný např. mořskými řasami. Samotné miso v nich figuruje jako dochucovadlo. Vyzkoušejte ji v mnoha obměnách podle dostupné zeleniny. … více

Celerovo mrkvová pomazánka

Celerovo mrkvová pomazánka

08. 04. 2014   napsal/a: Kosmetika hrou | rubrika:

Jak rychle vykouzlit celerovo – mrkvovou pomazánku? Jednou z možností je využít drť, která vám zbude po odšťavňování. Je třeba si ale přiznat, že většina živin se extrahuje do šťávy. Ani to … více

Veganská svíčková se seitanem

Veganská svíčková omáčka se seitanem

17. 03. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Na oleji osmažíme dozlatova cibuli, orestujeme na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer a podlijeme horkou vodou. Přidáme bobkový list, nové koření, ochutíme sójovou omáčkou či zeleninovým bujónem a vložíme předem upravené … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?