Recepty z mrkve

Využití mrkve je velice pestré – výborná je nastrouhaná do salátů nebo pomazánek, pokrájená tvoří základ mnohých polévek nebo populární svíčkové omáčky. Je vítanou ingrediencí zdravých zeleninových šťáv, drť můžete využít do lněných krekrů nebo karbanátků.

Dušená mrkev se seitanem a vařeným bramborem

Dušená mrkev se seitanem

22. 05. 2022   napsal/a: Kristýna Petričková | druh jídla: Hlavní chody

Den předem si naložíme seitan – rozkrájíme ho na větší kousky, dáme do zavíratelné krabičky spolu s trochou oleje, jednou až dvěmi lžicemi sojové omáčky, jednou menší cibulí nakrájenou nadrobno. Osolíme, opepříme … více

Zeleninové rizoto

Zeleninové rizoto

15. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Příprava celozrnné rýže zabere zhruba dvojnásobek času. Oproti klasické bílé rýži ale získáte více vlákniny, minerálů, vitamínů a delší pocit sytosti. A to dost pádných důvodů celozrnnou rýži alespoň občas do jídelníčku … více

repove-karbanatky.jpg

Karbanátky z červené řepy

11. 07. 2019   napsal/a: Kosmetika hrou | druh jídla: Hlavní chody

Do velké mísy dáme zeleninu, nakrájíme cibulku nadrobno a přidáme do mísy. Zasypeme moukou a doředíme vodou nebo rostlinným mlékem dle potřeby, aby vznikla hustější kaše. Přidáme semínka a všechny ostatní přísady … více

Těstovinový salát s tofunézou

Těstovinový salát s tofunézou

25. 11. 2017   napsal/a: Michaela Pavlíková | druh jídla: Hlavní chody

Uvařila jsem kukuřičné těstoviny al dente (nestojíte-li o bezlepkový recept, můžete použít klasické pšeničné). Na pánvi jsem na olivovém oleji několik minut pomalu orestovala najemno nakrájenou cibuli. Mezitím jsem nakrájela pórek, řapíkatý … více

Pečená zelenina s kapustou

Pečená zelenina s kapustou

25. 10. 2017   napsal/a: ilovetofu | druh jídla: Hlavní chody

Předehřejeme troubu na 250 °C. Zeleninu očistíme, nakrájíme na kousky a rozložíme do pekáče. Promícháme se 3 lžícemi oleje, osolíme a pečeme s občasným promícháním asi 45 minut, dokud není měkká. (Dýni … více

Omáčka z červené čočky

Omáčka z červené čočky

22. 10. 2017   napsal/a: ilovetofu | druh jídla: Hlavní chody

Na oleji zpěním nasekaný česnek a pórek. Poté přidám nastrouhanou mrkev, propláchlou čočku, bobkové listy a zaliju 500 ml vody. Osolím, opepřím a vařím 20 minut. Pak vyndám bobkové listy a rozmixuji … více

Mrkvová polévka

Mrkvová polévka

26. 05. 2017   napsal/a: redakce | druh jídla: Polévky

Na oleji osmahneme na drobno nakrájenou cibuli. Přidáme na kolečka nakrájenou mrkev. Zalijeme vodou a uvaříme. Po dovaření rozmixujeme, ochutíme petrželkou.

Online kurz Rostlinný jídelníček Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy
V online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc
Mrkvová pomazánka

Mrkvová pomazánka

05. 02. 2016   napsal/a: Michaela Pavlíková | druh jídla: Pomazánky

Pokrájejte cca 8 – 10 mrkví na tlustější kolečka a na napařováku je pod pokličkou duste na mírném ohni asi 20 – 30 minut, dokud nebudou měkké. Přesuňte je do mixéru, přidejte … více

Cuketovo-mrkvové placky

Cuketovo-mrkvové placky

18. 10. 2015   napsal/a: Silvie Zemková | druh jídla: Hlavní chody

Cuketu nastrouhat, osolit, nechat vypotit čtvrt hodiny, slít vodu, přidat nastrouhanou mrkev, lněné semínko mixnuté s vodou (místo vejce), špaldovou mouku, pepř, majoránku, česnek, mletý kmín. Péct cca půl hodiny na 220 … více

Hutná zimní zeleninová polévka

Hutná zimní zeleninová polévka

06. 01. 2015   napsal/a: Kosmetika hrou | druh jídla: Polévky

Pokrájenou cibulku zpěníme na oliváči a přidáme všechnu nakrájenou zeleninu. Posypeme kmínem a dáme trochu pepře. Já přidávám také špetku kurkumy. Zalijeme horkou vodou a vaříme. Po 10 minutách přidáme čočku nebo … více

Miso polévka

Miso polévka

03. 05. 2014   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Polévky

Receptů na miso polévku existuje nepřeberné množství. Většinou se jedná o zeleninový vývar, doplněný např. mořskými řasami. Samotné miso v nich figuruje jako dochucovadlo. Vyzkoušejte ji v mnoha obměnách podle dostupné zeleniny. … více

Celerovo mrkvová pomazánka

Celerovo mrkvová pomazánka

08. 04. 2014   napsal/a: Kosmetika hrou | druh jídla: Pomazánky

Jak rychle vykouzlit celerovo – mrkvovou pomazánku? Jednou z možností je využít drť, která vám zbude po odšťavňování. Je třeba si ale přiznat, že většina živin se extrahuje do šťávy. Ani to … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?