Druh jídla: Snídaně

Snídaně bez mléka a vajec? Ale jistěže, i vegan snídaně můžou být pestré. Do obilných kaší stačí sušené ovoce a voda, müsli si můžete zalít domácím rostlinným mlékem nebo jogurtem. A co naslano? Vyzkoušejte třeba báječnou omeletu z cizrnové mouky nebo tofíčka neboli tofu smaženici. Nebo houbový štrůdl?

Kokosový jogurt

Hustý kokosový jogurt

12. 05. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Zkoušeli jste dělat domácí jogurt z kokosového mléka? Asi vás překvapilo, že nezhousnul. Z mé zkušenosti totiž jediné z rostliných mlék, které fermentací zaručeně zhoustne, je to sójové (má totiž větší podíl … více

Domácí granola

Domácí granola

05. 01. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Smíchejte všechny suché ingredience. Přidejte rozpuštěný kokosový olej a sirup a vše řádně promíchejte. Směs rozmístěte na pečící papír a pečte v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 25 minut. V polovině … více

Lívance z quinoy

Lívance z červené quinoy

12. 06. 2021   napsal/a: Alena Teclová | rubrika:

Quinoa by se měla nejprve namočit, a to nejlépe přes noc. Celých 80 g zalijte přibližně dvojnásobným množstvím vody. Ještě před tím ji ale důkladně propláchněte. Ráno vodu neslévejte, ale quinou spolu … více

Quinoová kaše s ovoce

Quinoová kaše s ovocem

05. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Quinoa ke snídani? Tato pseudoobilovina se v množství bílkovin může měřit s ovesnými vločkami, navíc má kompletnější spektrum esenciálních aminokyselin. Pokud jsou vaše snídaně monotónní, dejte ji určitě šanci. Hrnek quinoi zalejeme … více

Cizrnová omeleta

Cizrnová omeleta

03. 03. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Nejíte z nějakého důvodu vejce a chybí vám omeleta? Vyzkoušejte tuhle z cizrnové mouky dochucené černou solí Kala Namak a už nebudete chtít jinou. V míse smíchejte cizrnovou mouku, černou sůl, pepř, … více

Bezvaječná houbová smaženice

Bezvaječná houbová smaženice

20. 09. 2019   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Nadrobno nakrájenou cibuli necháme zezlátnout na rozpáleném oleji, přidáme dobře očištěné a na menší plátky pokrájené lesní houby (mimo sezónu se hodí hlíva). Podusíme, dokud se nevyvaří většina vody, kterou houby pustí. … více

Houbový závin

Houbový závin

05. 09. 2019   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Houby očistíme a pokrájíme na menší kousky. Podlejeme je několika lžícemi vody a necháme za občasného promíchání dusit, dokud nezmenší objem a nepustí a neodpaří většinu vody. Na pánvi na 3 lžících … více

Bezvaječné lečo

Bezvaječné lečo

24. 07. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Možná to znáte. Zasadíte rajčata, dlouho čekáte, než vyrostou a začnou zrát a pak je jich najednou tolik, že nevíte, co s nimi. Lečo je letní klasika, lehké jídlo do parných dní. … více

Amarantová kaše s goji a chia semínky

Amarantová kaše s goji a chia semínky

03. 06. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Amarant skvělým zdrojem železa, obsahuje také vápník, hořčík, fosfor, mangan a měď, vitaminy skupiny B a vitamin E, omega 3 mastné kyseliny a také 15 – 18% bílkovin s kompletním spektrem esenciálních … více

Domácí karobela

Domácí karobela

13. 05. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Tuto báječnou karobelu můžete udělat ve dvou variantách – buď jako polevu na ovocný salát, kterému dodá větší sytost nebo jako sladkou pomazánku. V první variantě (určené k přímé spotřebě) můžete ořechy … více

Smoothie "Co dům dal"

Smoothie “Co dům dal”

03. 12. 2014   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Špenát, celer, brokolici, jablko a hrušku odšťavíte v odšťavovači a přidáte šťávu z půlky citrónu (ten šťávu zakonzervuje a příjemně okyselí). Semínka rozmixujte, přidáte banán, zelenou šťávu a pomixujete dohromady.

Římský hruškový brčál

Římský hruškový brčál

  napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

V zimě je o dobrou listovou zeleninu nouze, jeden z chutnější a dostupnější salátů je ten římský. Obsah minerálů a vitaminů v něm v tomto ročním období příliš velký nebude, proto jejich … více

Vaříte dokola stále stejné recepty? Pronikněte do tajů rostlinné stravy. Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či kurz Luštěniny v receptech světových kuchyní. Kurzy se konají o víkendech v malé skupině v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy. Zjistěte víc
Tofu smaženice bez vajec

Tofu smaženice bez vajec

20. 08. 2014   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

V pánvi rozehřejeme olej a restujeme na něm nadrobno pokrájenou cibuli a půlku kostky uzeného tofu, pokrájeného na menší kostky. Cibule by měla zesklovatět až zezlátnout, tofu by mělo získat lehkou “kůrčičku”. … více

Maková snídaně pro silné kosti

Maková snídaně pro silné kosti

08. 03. 2014   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Následující jednoduchý recept se dá připravit v mnoha obměnách. Základní ingrediencí jsou jablka pokrájená na menší kostky a čerstvě namletý mák. Osladíme jej přes noc namočenými rozinkami (popř. datlemi, křížalami, pokrájenými na … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?