Tofu „čína“ s rýží
Tento recept se dá různě obměňovat podle zeleniny a koření, které máme zrovna po ruce. Balíček natural tofu nakrájíme na tenké plátky a uprostřed ještě na půl a naložíme je alespoň na … více
Houby shitake jsou oblíbené nejen pro svou vynikající chuť a vůni, ale také pro obsah řadu prospěšných látek. Výborné jsou do rizot, asijských nudlí nebo polévek.
Tento recept se dá různě obměňovat podle zeleniny a koření, které máme zrovna po ruce. Balíček natural tofu nakrájíme na tenké plátky a uprostřed ještě na půl a naložíme je alespoň na … více
1) Pokud máte houby sušené, namočte do půllitru vody (alespoň na 2 hodiny) společně malou lžičkou sojové omáčky. Jakmile nabydou, pokrájejte je na tenké nudličky. Ve výluhu rozmíchejte agar a přidejte zpět … více
K souhrnu hitů mé kuchyně mě inspiroval starší článek z blogu Good Mood Spoon s názvem 10 potravin, které mám vždy doma. Snad i proto, že organizuju kurzy a konečně mám velkou … více
Ze zeleniny (např. povadlejších kousků) si připravte dlouhým vařením na mírném ohni poctivý zeleninový vývar. Přidejte do něj na několik hodin předem namočenou menší hrst hub shitake – ve vývaru nabobtnají a … více
Okara je drť ze sojových bobů, která vzniká jako vedlejší produkt výroby tofu. Chuťově je neutrální, takže může být použita jak nasladko, tak naslano. Jako v tomto případě. Nechce na olivovém oleji … více
Z Japonska pocházející houba shitake, je oblíbená nejen pro svou vynikající chuť a vůni, ale také pro obsah řadu prospěšných látek. Je hodnotným zdrojem bílkovin, draslíku, zinku, hořčíku, vitaminů B a D. Její jméno se skládá ze dvou slov: shii = dub, take = houba, čímž mimo jiné prozrazuje, že patří mezi houby rostoucí na dřevě.
Sušené houby namočíme alespoň na hodinu do vody, aby nabobtnaly, poté je pokrájíme na tenší plátky. Cibuli oloupeme, pokrájíme nadrobno a smažíme na oleji do zlatohněda. Přidáme pokrájené houby, krátce orestujeme, zaprášíme … více
Robi nudličky naložíme je alespoň na hodinu do vodou lehce rozředěné sójové omáčky, dochucené případně dalším kořením. Sušené jidášovo ucho nebo shitake namočíme na hodinu do studené vody, poté pokrájíme na menší … více
Vietnamské večerky jsou fenoménem posledních let. Jejich majitelé propracují dvě třetiny dne, s hrdostí vítají v ulici své krajany – konkurenty a přesto většinou své zákazníky zvládají vítat s úsměvem (o jejich mentalitě doporučuju hodně povedený rozhovor na Aktualne.cz). Vedle úplně běžného zboží se v jejich obchůdcích dá narazit na pár specialit, (nejen) pro veganskou kuchyni jako stvořených. Pro co do nich chodím já?