Národní kuchyň: Thajská kuchyně

Velkou inspirací pro veganské vaření je i thajská kuchyně. Thajská jídla jsou lehká, nasládlá a pikantní. Z koření se používá galangal (oddenková zelenina podobná zázvoru či kurkumě), koriandrová nať, citrónová tráva, šalotka, česnek a různé druhy chilli papriček. Pro našince je dostupnější si pořídit některou kari (curry) past, nejrozšířenější jsou červená a zelená.

Právě thajské kari (s kokosovým mlékem, limetkovou šťávou a obvykle jasmínovou rýží) a pad thai (smažené rýžové nudle s tofu a zeleninou) je možné připravit v mnoha kombinacích z čistě rostlinných surovin.

Thajská rajčatová polévka

Thajská rajčatová polévka

02. 05. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Přejedla se vám běžná rajčatová polévka? Stačí přidat pár dalších ingrediencí a posunete ji o úroveň výše. Tato pikantnější thajská verze se obzvláště hodí do zimních měsíců, díky zázvoru a chilli pastě … více

Rychlá curry omáčka se seitanem

Rychlá curry omáčka se seitanem

18. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Předem připravený seitan (cca 200 gramů) nakrájíme na kostičky, orestujeme jej na kokosovém oleji. Přidáme polévkovou lžíci červené curry pasty (v Česku je rozšířená např. značka Thai Pride), zhruba minutu promícháme se … více

Kari z černé čočky a dýně Hokkaidó

Kari z černé čočky

09. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Černou čočku (známou jako beluga) namočte na 2 – 3 hodiny do studené vody. Vodu poté vylejte, doplňte čerstvou, zlehka osolte a dejte vařit na mírný plamen. Mezitím dýni Hokkaidó očistěte a … více

Lilek v curry omáčce

Lilek v curry omáčce

03. 05. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Lilek nakrájejte na cca centimetrové plátky, posolte a nechte vypotit. Poté jej nakrájejte na menší kostky. Na pánvi rozpusťte lžíci kokosového oleje a až se rozehřejete, přidejte lžíci třtinového cukru a nechte … více

Pad Thai vegan

Vegan Pad Thai

16. 04. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Pad Thai je klasikou thajské kuchyně. Jde vlastně o smažené nudle, i v originální kuchyni často dělané s tofu. Můžete k nim přidat rozličnou zeleninu, klíčová je správná omáčka. V originále se … více

Thajské vegan curry se sojovými kostkami

Thajské vegan curry se sojovými kostkami

25. 06. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Balení sojových kostek uvařte 10 minut v 0,75 litru zeleninového bujónu, nebo připravte už den předem podle univerzálního návodu na přípravu sójového masa. Na troše oleje nechejte ve větším hrnci zesklovatět cibuli … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?