Thajská rajčatová polévka
Přejedla se vám běžná rajčatová polévka? Stačí přidat pár dalších ingrediencí a posunete ji o úroveň výše. Tato pikantnější thajská verze se obzvláště hodí do zimních měsíců, díky zázvoru a chilli pastě … více
Velkou inspirací pro veganské vaření je i thajská kuchyně. Thajská jídla jsou lehká, nasládlá a pikantní. Z koření se používá galangal (oddenková zelenina podobná zázvoru či kurkumě), koriandrová nať, citrónová tráva, šalotka, česnek a různé druhy chilli papriček. Pro našince je dostupnější si pořídit některou kari (curry) past, nejrozšířenější jsou červená a zelená.
Právě thajské kari (s kokosovým mlékem, limetkovou šťávou a obvykle jasmínovou rýží) a pad thai (smažené rýžové nudle s tofu a zeleninou) je možné připravit v mnoha kombinacích z čistě rostlinných surovin.
Přejedla se vám běžná rajčatová polévka? Stačí přidat pár dalších ingrediencí a posunete ji o úroveň výše. Tato pikantnější thajská verze se obzvláště hodí do zimních měsíců, díky zázvoru a chilli pastě … více
Předem připravený seitan (cca 200 gramů) nakrájíme na kostičky, orestujeme jej na kokosovém oleji. Přidáme polévkovou lžíci červené curry pasty (v Česku je rozšířená např. značka Thai Pride), zhruba minutu promícháme se … více
Černou čočku (známou jako beluga) namočte na 2 – 3 hodiny do studené vody. Vodu poté vylejte, doplňte čerstvou, zlehka osolte a dejte vařit na mírný plamen. Mezitím dýni Hokkaidó očistěte a … více
Lilek nakrájejte na cca centimetrové plátky, posolte a nechte vypotit. Poté jej nakrájejte na menší kostky. Na pánvi rozpusťte lžíci kokosového oleje a až se rozehřejete, přidejte lžíci třtinového cukru a nechte … více
Pad Thai je klasikou thajské kuchyně. Jde vlastně o smažené nudle, i v originální kuchyni často dělané s tofu. Můžete k nim přidat rozličnou zeleninu, klíčová je správná omáčka. V originále se … více
Balení sojových kostek uvařte 10 minut v 0,75 litru zeleninového bujónu, nebo připravte už den předem podle univerzálního návodu na přípravu sójového masa. Na troše oleje nechejte ve větším hrnci zesklovatět cibuli … více