Recepty ze sojových kostek, nudliček a plátků

U sojového masa je důležitá příprava. Dobře uvařené a namarinované umožňuje pestré využití: plátky grilujeme, sojové nudličky smažíme se zeleninou po asijsku, z kostek se dokonce dají připravit výpečky. Granulát pak slouží třeba do karbanátků nebo boloňské omáčky.

Chilli con carne

Chilli con carne

23. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Fazole namočíme na 10 – 12 hodin do vody. Poté vodu vylejeme, nahradíme čerstvou, mírně osolíme a uvaříme do měkka (75 – 90 minut). Sójové maso připravíme podle receptu na výpečky (tzn. … více

Výpečky se špenátem

Výpečky se špenátem

07. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Dehydrované sójové maso si žádá vícekrokovou úpravu a marinování, pak ale můžete docílit skvělých výsledků. Podrobnosti si můžete přečíst v článku Jak upravit sojové maso, aby opravdu chutnalo, a tak to vezmeme … více

Sója v rostlinné stravě

Sója v rostlinné stravě

11. 02. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny V kuchyni

Dlouhou dobu vyzvihovaná, poslední roky spíše haněná. Sója. Luštěnina pocházejí ze severní a střední Číny, společně s pšenicí, kukuřicí a rýží patří mezi nejpěstovanější surovin vůbec. Velká část její produkce (často geneticky … více

Sójové nudličky s kešu

Sójové nudličky s kešu

18. 02. 2018   napsal/a: Silvie Zemková | druh jídla: Hlavní chody

Sójové nudličky uvaříme v silném vývaru 15 minut, necháme zchládnout a vymačkáme z nich přebytečnou vodu (článek o přípravě sojového masa). Marinujeme je v pampeliškovém medu (či jiném tekutém sladidle) (4 lžíce), … více

Sojové maso

Jak upravit sojové maso, aby opravdu chutnalo

28. 09. 2015   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny V kuchyni

“Tak tohle jedí ti vegetariáni? Jak to můžou vydržet, chudáci.” Tak takhle nějak vypadá reakce na ochutnání asi nejběžnější alternativy živočišných bílkovin – sojového masa. Dost často kostek mdlé chuti, upraveného někým nezkušeným. Stále mě nepřestává překvapovat, kolik lidí vaří sojové maso v obyčejné vodě. Sám ho tu a tam připravuju i pro konvenční jedlíky a jsem mile překvapený, jak moc jim chutná. Podělím se o své tipy.

Houbová omáčka se sojovými kostkami

Houbová omáčka se sojovými kostkami

23. 01. 2014   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Omáčka Sojové kostky uvaříme v silnějším vývaru (sůl, sojová omáčka, sypký zeleninový bujón) cca 15 minut. Nálev vylejeme a kostky vymačkáme. Na pánvi osmažíme cibulku do zlatohněda, přidáme nakrájené houby, které částečně … více

Výpečky ze sojového masa

Výpečky ze sojového masa se zelím

20. 10. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Sojové kostky zalijeme vroucí vodou, pořádně okořeníme (zeleninový bujón, sojová omáčka, bobkový list, nové koření…podle chuťových preferencí). Vaříme zhruba 20 minut. Mezitím si nakrájíme nahrubo cibuli a najemno česnek. Okapané kostky vložíme … více

Marinované sojové plátky

Marinované sojové plátky

22. 06. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Sojové plátky povaříme v řádně okořeném nálevu zhruba půl hodiny, poté je necháme okapat a vytlačíme z nich přebytečnou vodu. Mezitím si připravíme marinádu, kterou lze různě obměňovat, já jsem tentokrát smíchal … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?