Recepty z quinoi

Quinoa mezi obilovinami vyniká kompletním spektrem esenciálních aminokyselin, jaké najdete v živočišných bílkovinách. Je také přirozeně bezlepková. Využijete ji nasladko do kaší, na slano pak jako přílohu nebo na způsob rizota. Je lepivější, takže se používá i do rostlinných burgerů.

Lívance

Lívance

28. 03. 2022   napsal/a: Lenka Špaček | rubrika: V kuchyni

Lívance a palačinky jsou snídaňovou pochoutkou, kterou miluje snad každý. Jdou připravit i v rostlinné variantě tak, že jsou od těch tradičních k nerozeznání. A vybere si opravdu kdokoli – máte rádi lívance kynuté, … více

Lívance z quinoy

Lívance z červené quinoy

12. 06. 2021   napsal/a: Alena Teclová | rubrika:

Quinoa by se měla nejprve namočit, a to nejlépe přes noc. Celých 80 g zalijte přibližně dvojnásobným množstvím vody. Ještě před tím ji ale důkladně propláchněte. Ráno vodu neslévejte, ale quinou spolu … více

Quinoová kaše s ovoce

Quinoová kaše s ovocem

05. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Quinoa ke snídani? Tato pseudoobilovina se v množství bílkovin může měřit s ovesnými vločkami, navíc má kompletnější spektrum esenciálních aminokyselin. Pokud jsou vaše snídaně monotónní, dejte ji určitě šanci. Hrnek quinoi zalejeme … více

Quinoa rizoto s lesními houbami

Quinoa rizoto s lesními houbami

25. 10. 2017   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Quinou zalijeme vařící vodou v poměru 1:2 (quinoa/voda), vaříme cca 10 minut poté odstavíme (měla by zůstat lehce nedovařená). V hluboké pánvi nebo v hrnci osmažíme na drobno nakrájenou cibuli, jakmile zezlátne, … více

Burger z quinoi a červených fazolí

Burger z quinoi a červených fazolí

25. 03. 2017   napsal/a: Silvie Zemková | rubrika:

Uvaříme hrnek červené quinoi s dvojnásobným množstvím vody. Přidáme rozmixovanou plechovku červených fazolí, větší cibuli pokrájíme najemnou, prolisujeme 3 stroužky česneku. Ochutíme kořením (sůl, pepř, majoránka, koriandr, mletý kmín) a lžící hořčice. … více

Nebojte se quinoi

Nebojte se quinoi

17. 01. 2017   napsal/a: Misa Lavers | rubrika: Potraviny V kuchyni

Co je to quinoa (čti kinoa)? Tahle kulturní rostlina patří do kategorie “superjídel” a kategorie oblíbených surovin rychlých kuchařů – je hotová za 15 minut. Pochází z hornatých oblastí And v Jižní … více

Buddha Bowl

Buddha Bowl – mlsná miska neboli Mlska

12. 02. 2013   napsal/a: Misa Lavers | rubrika: V kuchyni

Ve všední den v okolí práce v podstatě nemám kam zajít na dobrý zdravý a alespoň trochu živý oběd, natož si v době oběda něco připravit. A tak oběd většinou řeším veganskou mlsnou miskou, která má mnoho podob, ve kterých si najde tu svou každý, a inspirovalo mě k ní to, co posledních pár let frčí mezi jógovými nadšenci v USA a říkají tam tomu “Buddha Bowl”.

Moje mlsná miska se skládá ze tří hlavních částí:

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?