Většina luštěnin má okolo 20% bílkovin a také dostatek kvalitních sacharidů, které zasytí na dlouhou dobu. To dělá z luštěnin jasného kandidáta na základní pilíř rostlinné stravy. Šikovný kuchař z nich dokáže vykouzlit mnohé – polévky, pomazánky, karbanátky, burgery, dhály, guláše a dokonce i sladkosti.
Luštěninové mouky se mohou pochlubit výbornými výživovými vlastnostmi a mají pestré využítí. Ať už to jsou slané omelety, sladké pečení, zahušťování polévek či omáček nebo zlepšení pojivosti zeleninových karbanátků. Pojďme jim kouknout … více
Trápí vás zdlouhavá příprava luštěnin nebo celozrnných obilovin? Jejich vaření v klasickém hrnci dlouho trvá. A pak to často vzdáte předem, sáhnete po konzervě anebo po jiném druhu jídla. A to je … více
Co je rostlinná strava? Je to druh výživy, postavený na potravinách výhradně rostlinného původu. Mezi ně patří zelenina, ovoce, luštěniny, obiloviny, ořechy, semena, mořské řasy, ale také specializované veganské výrobky, jako jsou … více
Odkud bereš bílkoviny? Zatímco mezi vegany a vegankami patří tato věta mezi omšelé vtipy, leckomu, kdo se v lidské výživě příliš nevyzná, naopak příjde velmi případná. Všeobecně se má za to, že … více
Černá čočka neboli beluga patří je mezi čočkami tou úplně nejmenší. Ačkoliv má černou barvu, uvnitř je bílá. Přezdívá se jí také čočkový kaviár. Také můžete v asijských speciálkách sehnat její loupanou … více
Edamame budete nejspíše znát z různých zahraničních blogů, instagramových fotek misek hojnosti a možná také z některých veganských bistrech, zaměřených na asijsou kuchyni. Zatímco v východních asijských zemích se konzumují už několik … více
Drobnozrnná čočka pochází z Asie, velkozrnná z okolí Středozemního moře, odkud se postupně rozšířila i do Evropy. Jednotlivé druhy čočky se od sebe liší jak velikostí semen, tak jejich barvou – vedle v Česku nejrozšířenější hnědé a dnes stále populárnější červené může být čočka i žlutá, zelená nebo černá.
Hrách setý pochází z východního Středomoří, pro své výtečně nutriční vlastnosti se rozšířil i po světě. Patřil mezi pilíře jídelníčků i našich předků, ale během posledních desítek let se jeho výskyt na … více
Sója je považována za symbol vegetariánství a veganství. Můžou za to bezesporu její výživové vlastnosti, mezi které patří 35 procent bílkovin s vyrovnaným aminokyselinovým spektrem, vitamíny skupiny B či některé minerály. Nejen … více
Pomazánka je kápezetkou, po které sáhnete, když vás popadne hlad. Stačí pečivo nebo kousek zeleniny a máte hned něco k snědku. Sehnat pro vegana pomazánku bez másla a masa bylo, mimo prodejny … více
Méně průmyslově zpracovaných potravin a živočišných tuků, více zeleniny, luštěnin či celozrnných výrobků. Tak nějak by ve zkratce mohl znít předpis pro zdravou stravu. Co to ale vlastně je zdravá výživa? Tohle … více
Končí vaše luštěninové fantazie u čočky na kyselo a fazolového guláše? Nechte se inspirovat pestrým využitím luštěnin v hlavních jídlech, pomazánkách, polévkách, kaších i jako sladké nebo slané mlsání. Hlavní jídla Hlavních … více
Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy
V online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, alternativám masa a mléka, dochucování i samotným jídelníčkům.
Zjistěte víc
Jak sestavit veganský jídelníček Veganský, ale také vegetariánský jídelníček, má několik důležitých zásad. Jaké potraviny a suroviny by se v něm měly objevit? Základnu výživové pyramidy tvoří ovoce a především zelenina. Té … více
Správná příprava luštěnin má na jejich nadýmavost. Nejdříve je to dostatečné namáčení a poté správné vaření tak, aby byly skutečně měkké. Doby namáčení a vaření se u jednotlivých luštěnin liší – loupanou … více
Ocení je jak milovníci bezodpadového životního stylu (protože na karbanátky spotřebujete zbylé jídlo z lednice), gurmáni (už jste zkoušeli dát do hamburgeru karbanátek z červené řepy a černých fazolí?), zaneprázdnění lidé (můžete … více
Některé plodiny jíme s naprostou samozřejmostí, k jiným si musíme nalézt cestu. Mezi takové plodiny patří jednoznačně lupina – tajuplná rostlina ze Severní Ameriky. V češtině ji často najdete pod přezdívkou vlčí … více
Co jsou mungo? Malé fazolky s velkými přínosy pro tělo i kuchyni. To díky nim se z české salátové klasiky: paprika-rajče-okurka- rázem stane salát exotickým zážitkem. I když v našich restauracích moc … více
Obecně do hrstkových polévek dáváme suroviny, jejichž namáčení a vaření trvá přibližně stejnou dobu. U loupaných čoček spíše vločky nebo pohanku, u neloupaných čoček a loupaného hrachu ječné kroupy, bezpluchý oves nebo … více
Arašídy (často také nazývány jako burské oříšky) jsou plodem podzemnice olejné. Většinou jsou řazeny mezi ořechy, byť jde z botanického hlediska o luštěninu. Zároveň ale obsahují vysoký podíl tuků 45 až 50 procent a jsou rekordmany v obsahu bílkovin, kterých mají okolo 25%. Arašídy podporují krvetvorbu, působí při nemocech srdce a pomáhají při kožních onemocněních. Pozitivní účinky mají údajně i při ochraně před zubním kazem.
Dlouhou dobu vyzvihovaná, poslední roky spíše haněná. Sója. Luštěnina pocházejí ze severní a střední Číny, společně s pšenicí, kukuřicí a rýží patří mezi nejpěstovanější surovin vůbec. Velká část její produkce (často geneticky … více
Je libo luštěniny? Fazole, cizrnu, hrách i čočku koupíte v eshopu Grizly.cz.