Recepty z luštěnin

Většina luštěnin má okolo 20% bílkovin a také dostatek kvalitních sacharidů, které zasytí na dlouhou dobu. To dělá z luštěnin jasného kandidáta na základní pilíř rostlinné stravy. Šikovný kuchař z nich dokáže vykouzlit mnohé – polévky, pomazánky, karbanátky, burgery, dhály, guláše a dokonce i sladkosti.

černá čočka

Černá čočka

27. 12. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Černá čočka neboli beluga patří je mezi čočkami tou úplně nejmenší. Ačkoliv má černou barvu, uvnitř je bílá. Přezdívá se jí také čočkový kaviár. Také můžete v asijských speciálkách sehnat její loupanou … více

čočka

Čočka: královna rychlých polévek, symbol hojnosti i barevné zpestření salátů

01. 05. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny V kuchyni

Drobnozrnná čočka pochází z Asie, velkozrnná z okolí Středozemního moře, odkud se postupně rozšířila i do Evropy. Jednotlivé druhy čočky se od sebe liší jak velikostí semen, tak jejich barvou – vedle v Česku nejrozšířenější hnědé a dnes stále populárnější červené může být čočka i žlutá, zelená nebo černá.

Online kurz Rostlinný jídelníček vám odhalí taje rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníček 🥗 Chcete v jídelníčku omezit maso? Anebo ho vynechat úplně? 💪 Chcete být vitálnější, zdravější a třeba i štíhlejší? 👉 Pak jste na správné adrese. V online kurzu Rostlinný jídelníček vám krok po kroku vysvětlím základní pilíře rostlinného stravování - od základů výživy přes jednotlivé druhy potravin a všestrannost jejich použití až po jejich zařazení do běžných jídel. Čeká na vás 18 videí v délce přes 2 a půl hodiny, 4 hlavní části a celkem 45 kapitol plných textů, tabulek a infografik. Nechybí ani příklady vzorových snídaní, obědů a večeří a ukázkových týdenních jídelníčků. Zjisti víc a získej 3 videa z kurzu
Hrstková čočková polévka

Hrstková čočková polévka

02. 03. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Polévky

Obecně do hrstkových polévek dáváme suroviny, jejichž namáčení a vaření trvá přibližně stejnou dobu. U loupaných čoček spíše vločky nebo pohanku, u neloupaných čoček a loupaného hrachu ječné kroupy, bezpluchý oves nebo … více

Arašídy či také burské oříšky

Arašídy

25. 02. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Arašídy (často také nazývány jako burské oříšky) jsou plodem podzemnice olejné. Většinou jsou řazeny mezi ořechy, byť jde z botanického hlediska o luštěninu. Zároveň ale obsahují vysoký podíl tuků 45 až 50 procent a jsou rekordmany v obsahu bílkovin, kterých mají okolo 25%. Arašídy podporují krvetvorbu, působí při nemocech srdce a pomáhají při kožních onemocněních. Pozitivní účinky mají údajně i při ochraně před zubním kazem.

Je libo luštěniny? Fazole, cizrnu, hrách i čočku koupíte v eshopu Grizly.cz.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?