Recepty z fazolí

Pídíte se po receptech z fazolí? S výjimkou drobnějších druhů (mungo, adzuki…), jenž je možné i naklíčit, musí všechny fazole projít delším namáčením a vařením. A kam pak s nimi? Bílé fazole mají neutrálnější chuť, hodí se do pomazánek a také k rozmixování s uvařenou zeleninou na omáčku. Máte červené fazole? Zkuste recepty na chilli sin carne, náplně do wrapů a tortill nebo si vyrobit vege burger. Větší barevné fazole se šiknou třeba do polévek nebo gulášů.

Fazolová polévka

Fazolová polévka

10. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Fazole namočíme přes noc do studené vody. Před vařením vodu slijeme, doplníme čerstvou a vaříme se saturejkou nebo mořskými řasami (ty zmírňují nadýmání) do měkka (podle velikosti fazolí 70 – 90 minut). … více

Chilli con carne

Chilli con carne

23. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Fazole namočíme na 10 – 12 hodin do vody. Poté vodu vylejeme, nahradíme čerstvou, mírně osolíme a uvaříme do měkka (75 – 90 minut). Sójové maso připravíme podle receptu na výpečky (tzn. … více

Fazolový guláš

Fazolový guláš

03. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Červené fazole namočíme přes noc (nebo 10 hodin) alespoň do dvojnásobku studené vody. Poté vodu slijeme a doplníme čerstvou, kterou osolíme. Fazole vaříme na mírném ohni do úplného změknutí, což může trvat … více

Fazolové brownies

Fazolové brownies

28. 02. 2021   napsal/a: Lenka Špaček | rubrika:

Ideálně den předem si namočte fazole. Po zhruba 8 hodinách vodu slijte a uvařte v nové vodě doměkka. Pro lepší stravitelnost doporučuji vařit s kouskem řasy Kombu nebo 1/4 lžičkou jedlé sody. … více

Slané lívance s fazolemi a zeleninou

Slané lívance s fazolemi a zeleninou

01. 10. 2017   napsal/a: Silvie Zemková | rubrika:

Na těsto na lívance smícháme hrnek (celozrnné žitné) mouky, hrnek rostlinného mléka, půl hrnku vody, lžíci kypřícího prášku, špetku soli a lžíci oleje. Osmažíme takřka nasucho, jen na lehce vymazané pánvi, z … více

Burger z quinoi a červených fazolí

Burger z quinoi a červených fazolí

25. 03. 2017   napsal/a: Silvie Zemková | rubrika:

Uvaříme hrnek červené quinoi s dvojnásobným množstvím vody. Přidáme rozmixovanou plechovku červených fazolí, větší cibuli pokrájíme najemnou, prolisujeme 3 stroužky česneku. Ochutíme kořením (sůl, pepř, majoránka, koriandr, mletý kmín) a lžící hořčice. … více

pikantní polévka z bílých fazolí

Jemně pikantní polévka z bílých fazolí

29. 01. 2017   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Bílé fazole namočíme přes noc, vodu vylejeme, přidáme čerstvou a uvaříme je do měkka (mohou být až lehce rozvařené). Na oleji necháme zesklovatět cibuli pokrájenou na proužky, přidáme na proužky nakrájenou papriku … více

Vaříte dokola stále stejné recepty? Pronikněte do tajů rostlinné stravy. Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či kurz Luštěniny v receptech světových kuchyní. Kurzy se konají o víkendech v malé skupině v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy. Zjistěte víc
Burritos

Burritos

01. 07. 2014   napsal/a: Kosmetika hrou | rubrika:

Nejdříve si uděláme salsu, tu dáme do lednice vychladit. Osmažíme si cibulku a přidáme nakrájenou papriku. Buď si předem uvaříme červené fazole a kukuřici nebo použijeme tu z plechovky. Když je cibulka … více

Dýně Hokaido s fazolemi

Dýně Hokaido s fazolemi

19. 10. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Dýni hokaido rozkrojíme, očistíme o měkkého středu se semínky a opláchneme. Pokrájíme i se slupkou na malé kostičky a orestujeme na pánvi v troše oleje, dokud slupka nezměkne. Okořeníme paprikou, trochou drceného … více

Mexická pánev s tofu

Mexické fazole s tofu

27. 12. 2012   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Na pánvi osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, o chvíli později orestujeme také na menší kostky pokrájené tofu. Zaprášíme kořením, promícháme a necháme krátce osmahnout. Přidáme fazole, kukuřici, sůl, občas zamícháme a nakonec … více

Pikantní červená čočka s fazolemi a rajčaty

Pikantní červená čočka s fazolemi a rajčaty

07. 10. 2012   napsal/a: redakce | rubrika:

Na kvalitním oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku do zlatova až hněda, přisypeme podle chuti koření: chilli con carne, garam masala (poměr zhruba 1:1, případně upravíme podle toho, jestli preferujeme jídlo více pálivé), … více

 

Mungo, adzuki, pinto, černé oko a další druhy fazolí koupíte online v eshopu Grizly.cz.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?