Recepty z krup

Kuba, šoulet, pučálka. Ječné kroupy patřily za pilíř kuchyně našich předků a díky faktu, že jim zůstává část obalové slupky, jsou bohaté na vlákninu, vitaminy a minerály. Kroupy se hodí se na hrstkovou polévku, do rizot a jako příloha, do zapékaných jídel nebo pro přípravu pomazánek.

Kroupy zapečené s naklíčeným hrachem a brokolicí

Kroupy zapečené s hrachem a brokolicí

27. 03. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

K tomuto receptu mě inspiroval tradiční staročeský kuba. Houby jsem ale nahradil naklíčeným hrachem a brokolicí. Hrách namočíme přes noc a poté 2-3 denně proplachujeme, dokud se neobjeví cca půlcentimentrové klíčky. Podrobnější … více

Šoulet z naklíčeného hrachu

Šoulet z naklíčeného hrachu

29. 07. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Tradiční šoulet se připravuje z vařeného hrachu. Já jsem si ale v poslední době oblíbil hrách naklíčený. Sice si na něj musíte dva dny počkat, ale čistého času jeho příprava zabere jen … více

Prejt z mungo a krup

Prejt z mungo a krup

14. 05. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Mungo fazolky namočíme alespoň na 2 hodiny, ale klidně přes noc do studené vody. Vodu pak vylejeme, doplníme čerstvou a uvaříme do měkka, což trvá necelou půlhodinku. Nebojte se je osolit hned … více

Staročeský houbový kuba

Staročeský houbový kuba

30. 03. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Balíček krup propláchneme, vložíme do hrnce se studenou vodou, osolíme a vaříme zhruba půl hodiny, kdy jsou kroupy tak akorát. Necháme je ještě pár minut dojít a zcedíme. Na oleji osmahneme nadrobno … více

Cizrnový šoulet

Cizrnový šoulet

26. 07. 2015   napsal/a: vegi | rubrika:

Cizrnu a kroupy uvaříme zvlášť (cizrnu předem namočíme přes noc), všechny ingredience smícháme a můžeme podávat.

Špaldoto s tempehem

Špaldoto s tempehem

29. 11. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Špaldové kroupy zalijeme dvojnásobným množstvím vody a se špetkou soli uvaříme do poloměkka (cca 30 minut). Na oleji necháme zesklovatět nadrobnou nakrájenou cibuli, přidáme na kostky pokrájený tempeh a cuketu a krátce … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?