Květákové placičky
Květák rozebereme na menší růžičky a uvaříme v malém množství osolené vody do poloměkka. Ve větší míse jej rozmačkáme vidličkou, přidáme cizrnovou mouku, lahůdkové droždí, lněné semínko, osolíme a zamícháme. Vznikne nám … více
Smažený květák je nejznámějším receptem z této brukvovité zeleniny. Mladý a čestvý květák se může jíst i zasyrova, inspiraci najdete v řadě vitariánských receptů. Výborně se hodí do zapečených jídel, rizot nebo polévek. Místo klasického smažení v trojobalu vyzkoušejte růžičky květáku namarinovat v pálivé BBQ omáčce a upéct – můžete si tak připravit veganskou variantu “křídýlek”.
Květák rozebereme na menší růžičky a uvaříme v malém množství osolené vody do poloměkka. Ve větší míse jej rozmačkáme vidličkou, přidáme cizrnovou mouku, lahůdkové droždí, lněné semínko, osolíme a zamícháme. Vznikne nám … více
Květák omyjeme a rozdělíme na drobnější růžičky. Na kokosovém oleji začneme smažit na drobno nakrájenou cibulku do zlatova. Ještě do horkého oleje přidáme lžičku (celého) římského kmínu a horčičného semínka. Uvolní se … více
Podobně jako kedlubna, kapusta či zelí byl i květák vyšlechtěný z divoké brukve. Tahle košťálová zelenina, lidově zvaná také karfiol, je známá vysokým obsahem draslíku, kromě něj obsahuje hořčík, železo, zinek, selen … více
Nejprve si připravte veškerou zeleninu. Květák rozdělte na malé růžičky, mrkev, petržel a bramboru pokrájejte na menší kousky. Zeleninu potom přemístěte na plech, přidejte cizrnu, posypejte směsí koření a zalijte olejem. Pečte … více
Květák v mixéru rozmixujeme na drobné kousíčky a přemístíme do větší mísy. Osvědčil se mi ruční miskový mixér s noži tvaru S a rychlém mixováním pouze nahrubo (cca 0,5 – 1 cm). … více
Květák je v tuzemsku populární především smažený v trojobalu. Jeho využití je ale mnohem všestranější – výborně se hodí do zapečených jídel, rizot nebo polévek. Drobné růžičky spojené těstíčkem z luštěninové mouky … více
Bešamelová omáčka: Sójové mléko necháme v hrnci 5 minut provařit. Na oleji orestujeme hladkou mouku, zalijeme mlékem a za pravidelného míchání vaříme 15 minut. Jakmile je omáčka lesklá a hladká, osolíme ji … více
V indické kuchyni je dhál synonymem pro luštěninová jídla. Dhálů existují desítky druhů. Tento z červené čočky patří mezi ty nejklasičtější. Oproti autentickému pojetí je zjednodušený pro kratší přípravu i v běžných … více
Začneme tím, že připravíme samotný květák. Důkladně ho umyjeme a spaříme vroucí vodou. Pokud máte rádi, když je měkčí, nechte ho klidně v této vodě pár minut odpočívat. Mezitím připravíme směs, ve … více
Pečený květák je něco velmi jednoduchého, o čemž rozhodně nepřemyšlíte, že by mohlo být tak božské. Chcete důkaz místo slibů? Máte-li doma květák, pusťte se do toho. Květák rozdělte na menší růžičky … více
Nakrájela jsem na hrubější kostky středně velkou oloupanou červenou řepu, půl menší dýně hokkaidó a květák jsem rozdělila na menší růžičky. Přidala jsem sušený rozmarýn a v pečící misce jsem je promíchala … více
Osmahneme cibulku a přidáme 2 lžičky skořice, 2 lžičky koriandru, 1 lžičku kmínu, půl lžičky kari pasty. Přidáme pokrájený květák – nebo jen rozdělený na růžičky a pokrájenou mrkev. Zalijeme vroucí vodou, … více
Jednoduché minimalické jídlo, jehož příprava nezabere příliš času. Brambory oloupeme a pokrájíme na menší kostky, květák omyjeme a rozebereme na drobné růžičky, části košťálu pokrájíme na menší kousky. Uvaříme ve společném hrnci … více
Pokud už nemáme přímo koupený seitan ochucený, vyrobíme si jej buď klasickým způsobem z mouky anebo využijeme polotovar v prášku, ke kterému přidáme vodu. Seitan pokrájený na plátky uvaříme zhruba hodinu v … více