Květákové recepty

Smažený květák je nejznámějším receptem z této brukvovité zeleniny. Mladý a čestvý květák se může jíst i zasyrova, inspiraci najdete v řadě vitariánských receptů. Výborně se hodí do zapečených jídel, rizot nebo polévek. Místo klasického smažení v trojobalu vyzkoušejte růžičky květáku namarinovat v pálivé BBQ omáčce a upéct – můžete si tak připravit veganskou variantu “křídýlek”.

Květákové placičky

Květákové placičky

08. 03. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Květák rozebereme na menší růžičky a uvaříme v malém množství osolené vody do poloměkka. Ve větší míse jej rozmačkáme vidličkou, přidáme cizrnovou mouku, lahůdkové droždí, lněné semínko, osolíme a zamícháme. Vznikne nám … více

Květákové kari

Květákové kari s cizrnou

06. 03. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Květák omyjeme a rozdělíme na drobnější růžičky. Na kokosovém oleji začneme smažit na drobno nakrájenou cibulku do zlatova. Ještě do horkého oleje přidáme lžičku (celého) římského kmínu a horčičného semínka. Uvolní se … více

květáková polévka

Krémová květáková polévka

01. 07. 2021   napsal/a: Alena Teclová | rubrika:

Nejprve si připravte veškerou zeleninu. Květák rozdělte na malé růžičky, mrkev, petržel a bramboru pokrájejte na menší kousky. Zeleninu potom přemístěte na plech, přidejte cizrnu, posypejte směsí koření a zalijte olejem. Pečte … více

Květáková pizza

Květáková pizza

08. 05. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Květák v mixéru rozmixujeme na drobné kousíčky a přemístíme do větší mísy. Osvědčil se mi ruční miskový mixér s noži tvaru S a rychlém mixováním pouze nahrubo (cca 0,5 – 1 cm). … více

Květákový kuskus

Květákový kuskus s konopnými semínky

28. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Květák je v tuzemsku populární především smažený v trojobalu. Jeho využití je ale mnohem všestranější – výborně se hodí do zapečených jídel, rizot nebo polévek. Drobné růžičky spojené těstíčkem z luštěninové mouky … více

Zapečený květák

Zapečený květák

16. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Bešamelová omáčka: Sójové mléko necháme v hrnci 5 minut provařit. Na oleji orestujeme hladkou mouku, zalijeme mlékem a za pravidelného míchání vaříme 15 minut. Jakmile je omáčka lesklá a hladká, osolíme ji … více

Indický dhál z červené čočky

Indický dhál z červené čočky

04. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

V indické kuchyni je dhál synonymem pro luštěninová jídla. Dhálů existují desítky druhů. Tento z červené čočky patří mezi ty nejklasičtější. Oproti autentickému pojetí je zjednodušený pro kratší přípravu i v běžných … více

Marocká květáková polévka

Marocká květáková polévka

07. 04. 2014   napsal/a: Kosmetika hrou | rubrika:

Osmahneme cibulku a přidáme 2 lžičky skořice, 2 lžičky koriandru, 1 lžičku kmínu, půl lžičky kari pasty. Přidáme pokrájený květák – nebo jen rozdělený na růžičky a pokrájenou mrkev. Zalijeme vroucí vodou, … více

Vaříte dokola stále stejné recepty? Pronikněte do tajů rostlinné stravy. Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či kurz Luštěniny v receptech světových kuchyní. Kurzy se konají o víkendech v malé skupině v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy. Zjistěte víc
Květák s brambory po indicku

Květák s brambory po indicku

08. 03. 2014   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Jednoduché minimalické jídlo, jehož příprava nezabere příliš času. Brambory oloupeme a pokrájíme na menší kostky, květák omyjeme a rozebereme na drobné růžičky, části košťálu pokrájíme na menší kousky. Uvaříme ve společném hrnci … více

Seitanové plátky s květákovou kaší

Seitanové plátky s květákovou kaší

17. 10. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Pokud už nemáme přímo koupený seitan ochucený, vyrobíme si jej buď klasickým způsobem z mouky anebo využijeme polotovar v prášku, ke kterému přidáme vodu. Seitan pokrájený na plátky uvaříme zhruba hodinu v … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?