Recepty z uzeného tofu

Uzené tofu, pokrájené na malinkaté kostičky (cca 2x2mm) a osmažené do křupava, je skvělou ingrediencí do salátů, polévek, těstovin (ať klasických, tak rýžových, nebo pohankových soba), zapečených jídel. Především je ale nedostižné v kombinaci s kysaným zelím, cibulkou a lahůdkovým droždím v haluškách, chlupatých nebo plněných knedlících. Připravit si jej můžete ve větším množství dopředu. V uzavřené misce či sklenici vydrží v lednici několik dní.

Plněné žampióny

Zapečené plněné žampiony

15. 06. 2022   napsal/a: Kristýna Petričková | rubrika:

Žampiony umyjeme a odstraníme nohy. Prstem vydlabeme vnitřek, aby nám vzniklo co nejvíce místa na náplň. Nejlepší žampiony na plnění jsou portobello, protože jejich klobouky jsou velké a pevné. Ale pokud máte … více

Cibulový koláč

Cibulový koláč

01. 06. 2022   napsal/a: Kristýna Petričková | rubrika:

Do mísy nasypeme hladkou mouku, sušené droždí, špetku soli a nalijeme vlažnou vodu. Smícháme a zapracujeme do hladkého těsta. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout hodinu. Vykynuté těsto přendáme na … více

Nudle soba s uzeným tofu

Nudle soba s uzeným tofu

06. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Nudle soba je možné považovat za “japonské pohankové špagety”. Originální jsou drahé, cenově dostupnější jsou kombinované s pšeničnou moukou. Jejich výhodou je rychlá příprava během několika minut, takže se hodí jako alternativa … více

rybičková pomazánka

Veganská “rybí” pomazánka

01. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Vyzkoušel jsem řadu veganských “rybičkových” pomazánek, ale žádná nebyla ta pravá. Krátkým experimentováním jsem přišel na vlastní recept. Rybí chuť jí dodají vločky z mořské řasy nori (balí se do ní sushi). … více

Pórková omáčka na špagety

Špagety s pórkovou omáčkou

03. 01. 2019   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Špagety uvaříme v osolené vodě podle návodu na skus. Já mám nejraději celozrnné špagety Alnatura, které nejenže dobře chutnají, ale mají díky přirozené vláknině a minerálům a vitaminům ze slupky i výrazně … více

Bezvaječné lečo

Bezvaječné lečo

24. 07. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Možná to znáte. Zasadíte rajčata, dlouho čekáte, než vyrostou a začnou zrát a pak je jich najednou tolik, že nevíte, co s nimi. Lečo je letní klasika, lehké jídlo do parných dní. … více

Chlupaté knedlíky s tofu slaninou

Chlupaté knedlíky s tofu “slaninkou”

24. 05. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Česká klasika ve veganské verzi bez vejce a uzeného. Brambory oloupáme a nastrouháme na jemném struhadle. Necháme chvíli uležet, vymačkáme přebytečnou vodu a vodu odlijeme. Přidáme mouku, sůl a pořadně promícháme. Měla … více

Zeleninový špíz s uzeným tofu

Zeleninový špíz s uzeným tofu

17. 05. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Papriky, cuketu, cibuli a tofu nakrájíme podle velikosti žampiónů pokud možno na stejně velké kousky. Střídavě je napícháme na špejli a proložíme cherry rajčátky. Osolime je a okořeníme provensálským kořením. Potřeme je … více

Cuketa s tofu nádivkou

Cuketa s tofu nádivkou

03. 04. 2015   napsal/a: ilovetofu | rubrika:

Rýži, nejlépe celozrnnou, zalijeme dvojnásobným množstvím vody, osolíme a uvaříme do měkka. Cuketu omyjeme, rozkrojíme podélněna dvě půlky a vnitřní měkkou část vydlabeme lžící. Cibuli oloupeme a pokrájíme na drobno. Na oleji … více

Tofufleky s kysaným zelím

Tofufleky s kysaným zelím

28. 01. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

V osolené vodě uvaříme těstoviny. Na drobné kostičky pokrájené tofu a cibuli osmažíme na oleji v hlubší pánvi, dokud cibule nezezláne a tofu nedostané „kůrčičku“. Poté přidáme uvařené a zcezené těstoviny, promícháme … více

Vaříte dokola stále stejné recepty? Pronikněte do tajů rostlinné stravy. Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či kurz Luštěniny v receptech světových kuchyní. Kurzy se konají o víkendech v malé skupině v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy. Zjistěte víc
Mexická pánev s tofu

Mexické fazole s tofu

27. 12. 2012   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Na pánvi osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, o chvíli později orestujeme také na menší kostky pokrájené tofu. Zaprášíme kořením, promícháme a necháme krátce osmahnout. Přidáme fazole, kukuřici, sůl, občas zamícháme a nakonec … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?