Pohankový prejt
Fazole nechte namočené přes noc. Ráno stejně tak namočte kroupy a pohanku. Potom jednotlivé suroviny uvařte. Ideálně každou zvlášť, aby si zachovaly ideální konzistenci. Mezitím si na oleji osmahněte cibuli. Jakmile budete … více
Pohanku lze pořídit v několika formách. Nejběžnější jsou malé kroupy, které však mají pro mnohé strávníky pachuť, pro kterou se jim vyhýbají. Pokud patříte mezi ně, vyzkoušejte pohankovou lámanku, která má jemnější chuť a také se rychleji připraví – třeba do kaší. Především pro rychlé využití do snídaní se vyrábí pohankové vločky. Lze ji koupit také v podobě bulguru a v neposlední řadě v podobě nudlí soba.
Kupte si pohankové kroupy nebo lámanku v eshopu. Na kaši i raw krekry.
Fazole nechte namočené přes noc. Ráno stejně tak namočte kroupy a pohanku. Potom jednotlivé suroviny uvařte. Ideálně každou zvlášť, aby si zachovaly ideální konzistenci. Mezitím si na oleji osmahněte cibuli. Jakmile budete … více
Patříte do týmu odmítačů lepku nebo naopak lepek neřešíte? Samozřejmě, pokud máte alergii či intoleranci, je to jasné, ale má otázka je spíše mířena na jedince bez omezení. Zaznamenali jste během předchozích … více
Pravlastí pohanky jsou Himaláje, dokud se do Evropy dostala s mongolskými kočovníky a tatarskými nájezdníky. Je další z tradičních potravin, které se pomalu vrací do českého jídelníčku. A je opravdu proč – z hlediska nutriční hodnoty má skladbu opravdu výtečnou. Ze zdravotního hlediska je důležitý mimo jiné vysoký obsah vícenenasycených mastných kyselin a vyváženou skladbu aminokyselin. Zastoupeno jich je v ní celkem osmnáct, podíl lysinu je ve srovnání s ostatními obilninami 3-4 násobně vyšší.
Pohanku jsem vařila v poměru 1: 2 zrn k vodě. Nejprve jsem přivedla lehce osolenou vodu k varu, pak jsem do ní přidala pohanku. Vařila jsem ji zhruba 15 minut. Mezitím jsem … více
Okara je drť ze sojových bobů, která vzniká jako vedlejší produkt výroby tofu. Chuťově je neutrální, takže může být použita jak nasladko, tak naslano. Jako v tomto případě. Nechce na olivovém oleji … více
Pohankové kroupy uvaříme v hrnci s dvojnásobným množstvím osolené vody. V hluboké pánvi rozehřejte olej a dáme na něj smažit na drobno pokrájenou cibuli. Hlívu pokrájíme na nudličky a přidáme na pánev. … více
Sympaťáky Janu a Davida z Naše kaše jsem potkal na setkání “sousedů od Berounky”, kam sebou přinesli své pomazánky a domácí chleba. A protože z nich pozitivní energie doslova sálála, neváhal jsem … více
Pohanka je v kombinaci s houbami opravdu výborná. Vyzkoušet můžete různé varianty – lesní houby, hlívu nebo shitake. Potřebovat budeme pohankové kroupy. Lámanka se pro rizoto přiliš nehodí, protože by vytvořila kašovitou … více
Pohanku uvaříme, nastrouháme do ní jednu velkou uvařenou bramboru. Přidáme nabobtnané lněné semínko, solamyl rozmíchaný v zeleninovém vývaru, kukuřičnou strouhanku, osmaženou cibule a koření (česnek, sůl, pepř, majoránka, sladká a uzená paprika). … více
Večer předem namočíte do vody pohanku, stejně tak vlašské ořechy, sušené meruňky a hrozinky. Namočenou pohanku rozdrtíte v mixeru spolu s namočenými vlašskými ořechy a přidáte tam sezam. Tím vytvoříte “těsto”. Namočené … více
Pohanku spaříme dle návodu a poté vaříme. Na vedlejší pánvi si na oleji orestujeme okrájené fazolky. Později přidáme sušená rajčata. Zasypeme sušeným droždím asi lžící. Když je pohanka uvařená, tak ji smícháme … více
Na tuto pomazánku ideálně využijte zbytky uvařené pohanky a čočky, případně si ji připravte i k dalšímu vaření. Na oleji zpěníme cibuli. Zamícháme ji do smíchané uvařené čočky s pohankou a ochutíme … více