Recepty z pohanky

Pohanku lze pořídit v několika formách. Nejběžnější jsou malé kroupy, které však mají pro mnohé strávníky pachuť, pro kterou se jim vyhýbají. Pokud patříte mezi ně, vyzkoušejte pohankovou lámanku, která má jemnější chuť a také se rychleji připraví – třeba do kaší. Především pro rychlé využití do snídaní se vyrábí pohankové vločky. Lze ji koupit také v podobě bulguru a v neposlední řadě v podobě nudlí soba.

Kupte si pohankové kroupy nebo lámanku v eshopu. Na kaši i raw krekry.

Pohankový prejt

Pohankový prejt

18. 10. 2021   napsal/a: Alena Teclová | rubrika:

Fazole nechte namočené přes noc. Ráno stejně tak namočte kroupy a pohanku. Potom jednotlivé suroviny uvařte. Ideálně každou zvlášť, aby si zachovaly ideální konzistenci. Mezitím si na oleji osmahněte cibuli. Jakmile budete … více

Pohanka

Všestranná pohanka – vykouzlíte z ní kaši, sekanou, rizoto i netradičního kubu

18. 04. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny V kuchyni

Pravlastí pohanky jsou Himaláje, dokud se do Evropy dostala s mongolskými kočovníky a tatarskými nájezdníky. Je další z tradičních potravin, které se pomalu vrací do českého jídelníčku. A je opravdu proč – z hlediska nutriční hodnoty má skladbu opravdu výtečnou. Ze zdravotního hlediska je důležitý mimo jiné vysoký obsah vícenenasycených mastných kyselin a vyváženou skladbu aminokyselin. Zastoupeno jich je v ní celkem osmnáct, podíl lysinu je ve srovnání s ostatními obilninami 3-4 násobně vyšší.

Okara se shitake a pohankou

Okara se shitake a pohankou

07. 01. 2018   napsal/a: Michaela Pavlíková | rubrika:

Okara je drť ze sojových bobů, která vzniká jako vedlejší produkt výroby tofu. Chuťově je neutrální, takže může být použita jak nasladko, tak naslano. Jako v tomto případě. Nechce na olivovém oleji … více

Zapečená pohanka s hlívou

Zapečená pohanka s hlívou

06. 04. 2017   napsal/a: ilovetofu | rubrika:

Pohankové kroupy uvaříme v hrnci s dvojnásobným množstvím osolené vody. V hluboké pánvi rozehřejte olej a dáme na něj smažit na drobno pokrájenou cibuli. Hlívu pokrájíme na nudličky a přidáme na pánev. … více

Pohankové rizoto se žampióny a tempehem

Pohankové rizoto se žampióny a tempehem

29. 01. 2017   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Pohanka je v kombinaci s houbami opravdu výborná. Vyzkoušet můžete různé varianty – lesní houby, hlívu nebo shitake. Potřebovat budeme pohankové kroupy. Lámanka se pro rizoto přiliš nehodí, protože by vytvořila kašovitou … více

Pohanková sekaná

Pohanková sekaná

26. 04. 2015   napsal/a: Silvie Zemková | rubrika:

Pohanku uvaříme, nastrouháme do ní jednu velkou uvařenou bramboru. Přidáme nabobtnané lněné semínko, solamyl rozmíchaný v zeleninovém vývaru, kukuřičnou strouhanku, osmaženou cibule a koření (česnek, sůl, pepř, majoránka, sladká a uzená paprika). … více

Raw meruňkový domeček

Raw meruňkový domeček

18. 12. 2014   napsal/a: Mirka Slámová | rubrika:

Večer předem namočíte do vody pohanku, stejně tak vlašské ořechy, sušené meruňky a hrozinky. Namočenou pohanku rozdrtíte v mixeru spolu s namočenými vlašskými ořechy a přidáte tam sezam. Tím vytvoříte “těsto”. Namočené … více

Pohanka se zelenými fazolkami

Pohanka se zelenými fazolkami

14. 08. 2014   napsal/a: Kosmetika hrou | rubrika:

Pohanku spaříme dle návodu a poté vaříme. Na vedlejší pánvi si na oleji orestujeme okrájené fazolky. Později přidáme sušená rajčata. Zasypeme sušeným droždím asi lžící. Když je pohanka uvařená, tak ji smícháme … více

Pohanková pomazánka

Pohanková pomazánka

03. 03. 2014   napsal/a: ilovetofu | rubrika:

Na tuto pomazánku ideálně využijte zbytky uvařené pohanky a čočky, případně si ji připravte i k dalšímu vaření. Na oleji zpěníme cibuli. Zamícháme ji do smíchané uvařené čočky s pohankou a ochutíme … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?