Recepty z kokosového mléka

Kokosové mléko se vyrábí ze šťavnaté kokosové dužniny. V asijské kuchyni používá podobně jako v té české smetana. Typické je pro omáčky s curry pastou, do polévek, dhálů ale také dezertů či nápojů.

Kokosová buchta

12. 10. 2023   napsal/a: Kristýna Petričková | druh jídla: Dezerty & cukroví

Zapneme troubu na 180°C. V míse smícháme všechny suché ingredience. Přilijeme kokosové mléko a olej. Důkladně promícháme. Směs nalijeme do formy vyložené pečícím papírem. Stěrkou uhladíme a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme … více

Kokosový jogurt

Hustý kokosový jogurt

12. 05. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Snídaně

Zkoušeli jste dělat domácí jogurt z kokosového mléka? Asi vás překvapilo, že nezhousnul. Z mé zkušenosti totiž jediné z rostliných mlék, které fermentací zaručeně zhoustne, je to sójové (má totiž větší podíl … více

Fazolové karí s lilkem

Fazolové karí s lilkem

17. 09. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Cibuli pokrájejte na drobno a na pánvi ji na řepkovém oleji pomalu smažte. Už do horkého oleje přidejte lžičku římského kmínu. Jakmile začne cibule zlátnout, přidejte na sekaný česnek a krátce společně … více

Žampiónové rizoto

Krémové žampiónové rizoto

14. 05. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Houbová rizota mají poměrně nevýraznou barvu. I proto jsem využil červenou cibuli, která má navíc sladší chuť. Cibuli oloupejte, nakrájejte na drobno a osmahněte na oleji do sklovata. Žampióny očistěte a pokrájejte … více

Thajská rajčatová polévka

Thajská rajčatová polévka

02. 05. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Polévky

Přejedla se vám běžná rajčatová polévka? Stačí přidat pár dalších ingrediencí a posunete ji o úroveň výše. Tato pikantnější thajská verze se obzvláště hodí do zimních měsíců, díky zázvoru a chilli pastě … více

Rychlá curry omáčka se seitanem

Rychlá curry omáčka se seitanem

18. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Předem připravený seitan (cca 200 gramů) nakrájíme na kostičky, orestujeme jej na kokosovém oleji. Přidáme polévkovou lžíci červené curry pasty (v Česku je rozšířená např. značka Thai Pride), zhruba minutu promícháme se … více

Kari z černé čočky

Kari z černé čočky

09. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Černou čočku (známou jako beluga) namočte na 2 – 3 hodiny do studené vody. Vodu poté vylejte, doplňte čerstvou, zlehka osolte a dejte vařit na mírný plamen. Mezitím dýni Hokkaidó očistěte a … více

Chia puding

Chia puding

17. 04. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Dezerty & cukroví

Chia semínka, podobně jako lněná, vytváří při namočení gelovitou konzistenci. Díky tomu se sice špatně klíčí, ale zato jde o skvělé pojivo a také možnost zdravého zahuštění. Velké popularitě se těší především … více

Zeleninové kari

Zeleninové kari

14. 09. 2014   napsal/a: Kosmetika hrou | druh jídla: Hlavní chody

Zeleninu nakrájíme na kostičky. Pokrájíme cibuli a smažíme do sklovata. Přidáme lžičku kurkumy, koriandru, lžičku kari pasty a nakrájený zázvor. Přidáme zeleninu a zalijeme vodou asi do půlky. Přidáme bobkový list a … více

Online kurz Rostlinný jídelníček vám odhalí taje rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníček 🥗 Chcete v jídelníčku omezit maso? Anebo ho vynechat úplně? 💪 Chcete být vitálnější, zdravější a třeba i štíhlejší? 👉 Pak jste na správné adrese. V online kurzu Rostlinný jídelníček vám krok po kroku vysvětlím základní pilíře rostlinného stravování - od základů výživy přes jednotlivé druhy potravin a všestrannost jejich použití až po jejich zařazení do běžných jídel. Čeká na vás 18 videí v délce přes 2 a půl hodiny, 4 hlavní části a celkem 45 kapitol plných textů, tabulek a infografik. Nechybí ani příklady vzorových snídaní, obědů a večeří a ukázkových týdenních jídelníčků. Zjisti víc a získej 3 videa z kurzu
Kheer

Kheer

09. 06. 2014   napsal/a: Kosmetika hrou | druh jídla: Dezerty & cukroví

Kheer (nebo kheeri) je druh sladkého pudinku, populárního v Indii. Obvykle se vyrábí vařením mléka, cukru a obilovin. My si ho připravíme ve veganské verzi. Vodu a kokosové mléko dáme vařit a … více

nákup v Sapě

Sapa: atmosféra Vietnamu, ráj exotických chutí a silken tofu za babku

23. 04. 2014   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Novinky

Jak zažít atmosféru Vietnamu a přitom nevytáhnout paty z Prahy? Vyražte na výlet do Sapy. Tahle tržnice, jíž se přezdívá “malá Hanoi“, je opředená řadou legend, na nichž je ovšem většinou jen málo pravdy. Třeba na té, že v jejím podzemí existuje něco jako paralelní svět jako v Kusturicově Undergroundu, kde sedí za šicími stroji stovky švadlen. Sapa je především velkoobchodní tržnicí, ale najdete v ní kromě obchodů také restaurace, kadeřnické salóny, školku a dokonce buddhistický chrám.

Rychlá polévka z červené čočky

Rychlá polévka z červené čočky

17. 02. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Polévky

Varianta 1 – Rychlá krémová polévka z červené čočky Velice jednoduchá a sytá polévka na indický způsob, kterou uvaříte za čtvrt hodinky. Využívá největší výhodu loupané červené (a také žluté) čočky – … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?