Hustý kokosový jogurt
Zkoušeli jste dělat domácí jogurt z kokosového mléka? Asi vás překvapilo, že nezhousnul. Z mé zkušenosti totiž jediné z rostliných mlék, které fermentací zaručeně zhoustne, je to sójové (má totiž větší podíl … více
Kokosové mléko se vyrábí ze šťavnaté kokosové dužniny. V asijské kuchyni používá podobně jako v té české smetana. Typické je pro omáčky s curry pastou, do polévek, dhálů ale také dezertů či nápojů.
Zkoušeli jste dělat domácí jogurt z kokosového mléka? Asi vás překvapilo, že nezhousnul. Z mé zkušenosti totiž jediné z rostliných mlék, které fermentací zaručeně zhoustne, je to sójové (má totiž větší podíl … více
Cibuli pokrájejte na drobno a na pánvi ji na řepkovém oleji pomalu smažte. Už do horkého oleje přidejte lžičku římského kmínu. Jakmile začne cibule zlátnout, přidejte na sekaný česnek a krátce společně … více
Houbová rizota mají poměrně nevýraznou barvu. I proto jsem využil červenou cibuli, která má navíc sladší chuť. Cibuli oloupejte, nakrájejte na drobno a osmahněte na oleji do sklovata. Žampióny očistěte a pokrájejte … více
Přejedla se vám běžná rajčatová polévka? Stačí přidat pár dalších ingrediencí a posunete ji o úroveň výše. Tato pikantnější thajská verze se obzvláště hodí do zimních měsíců, díky zázvoru a chilli pastě … více
Předem připravený seitan (cca 200 gramů) nakrájíme na kostičky, orestujeme jej na kokosovém oleji. Přidáme polévkovou lžíci červené curry pasty (v Česku je rozšířená např. značka Thai Pride), zhruba minutu promícháme se … více
Ve sklepě jsem objevil poslední loňské zásoby dýni z podzimu. Recept na dýňovou poléku už na Vegmanii mám, tak jsem tento udělal exotičtější díky přidání kari koření a kokosového mléka, které skvěle … více
Černou čočku (známou jako beluga) namočte na 2 – 3 hodiny do studené vody. Vodu poté vylejte, doplňte čerstvou, zlehka osolte a dejte vařit na mírný plamen. Mezitím dýni Hokkaidó očistěte a … více
Kokosový ořech roste na kokosových palmách, které se dnes pěstují hlavně v jihovýchodní Asii, střední a jižní Americe a Tichomoří. Daří se jim v tropických přímořských oblastech. První známé kokosové fosílie ale … více
Cizrnu přes noc namočte. Ráno vyměňte vodu, lehce osolte a uvařte do měkka. Protože to trvá 80 – 90 minut, doporučuju si uvařit větší množství, část nechat v lednici (třeba na hummus) … více
Chia semínka, podobně jako lněná, vytváří při namočení gelovitou konzistenci. Díky tomu se sice špatně klíčí, ale zato jde o skvělé pojivo a také možnost zdravého zahuštění. Velké popularitě se těší především … více
Zeleninu nakrájíme na kostičky. Pokrájíme cibuli a smažíme do sklovata. Přidáme lžičku kurkumy, koriandru, lžičku kari pasty a nakrájený zázvor. Přidáme zeleninu a zalijeme vodou asi do půlky. Přidáme bobkový list a … více
Kheer (nebo kheeri) je druh sladkého pudinku, populárního v Indii. Obvykle se vyrábí vařením mléka, cukru a obilovin. My si ho připravíme ve veganské verzi. Vodu a kokosové mléko dáme vařit a … více
Jak zažít atmosféru Vietnamu a přitom nevytáhnout paty z Prahy? Vyražte na výlet do Sapy. Tahle tržnice, jíž se přezdívá “malá Hanoi“, je opředená řadou legend, na nichž je ovšem většinou jen málo pravdy. Třeba na té, že v jejím podzemí existuje něco jako paralelní svět jako v Kusturicově Undergroundu, kde sedí za šicími stroji stovky švadlen. Sapa je především velkoobchodní tržnicí, ale najdete v ní kromě obchodů také restaurace, kadeřnické salóny, školku a dokonce buddhistický chrám.
Balení sojových kostek uvařte 10 minut v 0,75 litru zeleninového bujónu, nebo připravte už den předem podle univerzálního návodu na přípravu sójového masa. Na troše oleje nechejte ve větším hrnci zesklovatět cibuli … více
Varianta 1 – Rychlá krémová polévka z červené čočky Velice jednoduchá a sytá polévka na indický způsob, kterou uvaříte za čtvrt hodinky. Využívá největší výhodu loupané červené (a také žluté) čočky – … více