Recepty z kokosového mléka

Kokosové mléko se vyrábí ze šťavnaté kokosové dužniny. V asijské kuchyni používá podobně jako v té české smetana. Typické je pro omáčky s curry pastou, do polévek, dhálů ale také dezertů či nápojů.

Kokosový jogurt

Hustý kokosový jogurt

12. 05. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Zkoušeli jste dělat domácí jogurt z kokosového mléka? Asi vás překvapilo, že nezhousnul. Z mé zkušenosti totiž jediné z rostliných mlék, které fermentací zaručeně zhoustne, je to sójové (má totiž větší podíl … více

Fazolové karí s lilkem

Fazolové karí s lilkem

17. 09. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Cibuli pokrájejte na drobno a na pánvi ji na řepkovém oleji pomalu smažte. Už do horkého oleje přidejte lžičku římského kmínu. Jakmile začne cibule zlátnout, přidejte na sekaný česnek a krátce společně … více

Žampiónové rizoto

Krémové žampiónové rizoto

14. 05. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Houbová rizota mají poměrně nevýraznou barvu. I proto jsem využil červenou cibuli, která má navíc sladší chuť. Cibuli oloupejte, nakrájejte na drobno a osmahněte na oleji do sklovata. Žampióny očistěte a pokrájejte … více

Thajská rajčatová polévka

Thajská rajčatová polévka

02. 05. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Přejedla se vám běžná rajčatová polévka? Stačí přidat pár dalších ingrediencí a posunete ji o úroveň výše. Tato pikantnější thajská verze se obzvláště hodí do zimních měsíců, díky zázvoru a chilli pastě … více

Rychlá curry omáčka se seitanem

Rychlá curry omáčka se seitanem

18. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Předem připravený seitan (cca 200 gramů) nakrájíme na kostičky, orestujeme jej na kokosovém oleji. Přidáme polévkovou lžíci červené curry pasty (v Česku je rozšířená např. značka Thai Pride), zhruba minutu promícháme se … více

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

29. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Ve sklepě jsem objevil poslední loňské zásoby dýni z podzimu. Recept na dýňovou poléku už na Vegmanii mám, tak jsem tento udělal exotičtější díky přidání kari koření a kokosového mléka, které skvěle … více

Kari z černé čočky

Kari z černé čočky

09. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Černou čočku (známou jako beluga) namočte na 2 – 3 hodiny do studené vody. Vodu poté vylejte, doplňte čerstvou, zlehka osolte a dejte vařit na mírný plamen. Mezitím dýni Hokkaidó očistěte a … více

Cizrnove kari

Cizrnové kari s dýní hokaido

12. 05. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Cizrnu přes noc namočte. Ráno vyměňte vodu, lehce osolte a uvařte do měkka. Protože to trvá 80 – 90 minut, doporučuju si uvařit větší množství, část nechat v lednici (třeba na hummus) … více

Chia puding

Chia puding

17. 04. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Chia semínka, podobně jako lněná, vytváří při namočení gelovitou konzistenci. Díky tomu se sice špatně klíčí, ale zato jde o skvělé pojivo a také možnost zdravého zahuštění. Velké popularitě se těší především … více

Zeleninové kari

Zeleninové kari

14. 09. 2014   napsal/a: Kosmetika hrou | rubrika:

Zeleninu nakrájíme na kostičky. Pokrájíme cibuli a smažíme do sklovata. Přidáme lžičku kurkumy, koriandru, lžičku kari pasty a nakrájený zázvor. Přidáme zeleninu a zalijeme vodou asi do půlky. Přidáme bobkový list a … více

Kheer

Kheer

09. 06. 2014   napsal/a: Kosmetika hrou | rubrika:

Vodu a kokosové mléko dáme vařit a přidáme cukr. Když tekutina začne bublat přidáme rýži, kterou vaříme asi 20 minut. Přidáme kardamon a ještě chvíli povaříme. Ozdobíme ořechy a ovocem.

Vaříte dokola stále stejné recepty? Pronikněte do tajů rostlinné stravy. Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či kurz Luštěniny v receptech světových kuchyní. Kurzy se konají o víkendech v malé skupině v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy. Zjistěte víc
nákup v Sapě

Sapa: atmosféra Vietnamu, ráj exotických chutí a silken tofu za babku

23. 04. 2014   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Novinky

Jak zažít atmosféru Vietnamu a přitom nevytáhnout paty z Prahy? Vyražte na výlet do Sapy. Tahle tržnice, jíž se přezdívá “malá Hanoi“, je opředená řadou legend, na nichž je ovšem většinou jen málo pravdy. Třeba na té, že v jejím podzemí existuje něco jako paralelní svět jako v Kusturicově Undergroundu, kde sedí za šicími stroji stovky švadlen. Sapa je především velkoobchodní tržnicí, ale najdete v ní kromě obchodů také restaurace, kadeřnické salóny, školku a dokonce buddhistický chrám.

Thajské vegan curry se sojovými kostkami

Thajské vegan curry se sojovými kostkami

25. 06. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Balení sojových kostek uvařte 10 minut v 0,75 litru zeleninového bujónu, nebo připravte už den předem podle univerzálního návodu na přípravu sójového masa. Na troše oleje nechejte ve větším hrnci zesklovatět cibuli … více

Rychlá polévka z červené čočky

Rychlá polévka z červené čočky

17. 02. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Varianta 1 – Rychlá krémová polévka z červené čočky Velice jednoduchá a sytá polévka na indický způsob, kterou uvaříte za čtvrt hodinky. Využívá největší výhodu loupané červené (a také žluté) čočky – … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?