Sezamové semínko

Sezamové semínko má různou barvu, nejznámější je bílé a černé. Vyrábí se z něj řada vyhlášených potravin, jako je tahini pasta, slané dochucovadlo gomasio, orientální pochoutka chalva a také sezamový olej, využívaný v mnoha asijských receptech, ale také v kosmetice.

Gomasio

Méně sodíku, více minerálů. Gomasio pozvedne chuť i výživou bohatost jídel

24. 01. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny V kuchyni

Složení kořenící soli Gomasio jsou obsaženy už v samotném názvu: goma = sezamové semínko, shio = sůl. Díky sezamu obsahuje vitaminy A, B, E, hodně vápníku, zinek, fosfor, železo a draslík. Gomasio tak dodává slanou chuť s menším množstvím koncentrované soli, díky minerálům a vitaminům také zvyšuje výživnou hodnotu jídla a naopak nevyvovává pocit žízně.

orechove-neotalky

Raw oříškové kuličky

19. 12. 2014   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Datle namočíme přes noc do vody, vodu ráno slijeme (popř. necháme jen trochu pro lepší rozmixování) a rozmixujeme na lepivá “povidla”. Ořechy (pro lepší stravitelnost nejlépe také namočené) rozmixujeme nahrubo. Smícháme ve … více

Sezamový krém se silken tofu

22. 04. 2014   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Sezamové semínko pomeleme nebo rozmixujeme na prášek, přidáme oloupané banány a silken tofu (použít se dá i obyčejné natural, ale nemá tak jemnou chuť). Rozmixujeme do hladka. Ty mlsnější asi budou chtít … více

oleje lisované za studena

Kam pro zdravé tuky? Ochutnejte za studena lisované oleje

22. 04. 2013   napsal/a: Lenka Halvová | rubrika: V kuchyni Výživa

Možná už jste slyšeli o doslova zázračných účincích rostlinných olejů lisovaných za studena. Na rozdíl od těch běžný rafinovaných si zachovávají velké množství cenných látek. Kromě nasycených a nenasycených mastných kyselin obsahují široké spektrum vitaminů a minerálů. Víte ale, že je jich nespočetně velké množství druhů a každý nám prospívá jinak?

Makovo-sezamové kostičky

Makovo-sezamové kostičky

25. 12. 2012   napsal/a: ilovetofu | rubrika:

Mákové a sezamové semínko a předem namočené rozinky (nebo vypeckované datle) pomeleme v mlýnku nahrubo, směs dochutíme vanilkovým práškem a osladíme agávovým sirupem. Okolo oloupané mandle vyválíme kuličky, které obalíme v loupaném … více

Falafel

Falafel

  napsal/a: redakce | rubrika:

Co je falafel? Jde o cizrnové kuličky ve stylu karbanátků, který je tradiční pochoutkou především v oblasti Blízkého východu. Servíruje se obvykle na talíři nebo v pita chlebu, s jogurtovou omáčkou, dresingem … více

Sezamové mléko

Sezamové mléko

  napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

V mlýnku pomeleme šálek sezamových semínek, které zalijeme pěti šálky vody studené vody. Ideální je nechat semínka 2-3 hodiny ustát a nabobtnat, ale můžeme směs použít rovnou. Důkladně ji rozmixujeme na tekutinu … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?