Arašídy

Arašídy jsou považovány za ořechy, ve skutečnosti jde o luštěninu. Obsahují okolo 25% bílkovin. Orestované celé buráky se pak hodí do kaši a müsli. V čínské kuchyni se používají do populárního kung-paa, v thajské pak částečně nasekané s tamarindovou omáčkou do nudlí pad thai. Všestranné je také arašídové máslo, vhodné do sladké i slané kuchyně.

Lilek v curry omáčce

Lilek v curry omáčce

03. 05. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Lilek nakrájejte na cca centimetrové plátky, posolte a nechte vypotit. Poté jej nakrájejte na menší kostky. Na pánvi rozpusťte lžíci kokosového oleje a až se rozehřejete, přidejte lžíci třtinového cukru a nechte … více

Pad Thai vegan

Vegan Pad Thai

16. 04. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Pad Thai je klasikou thajské kuchyně. Jde vlastně o smažené nudle, i v originální kuchyni často dělané s tofu. Můžete k nim přidat rozličnou zeleninu, klíčová je správná omáčka. V originále se … více

Arašídy či také burské oříšky

Arašídy

25. 02. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Arašídy (často také nazývány jako burské oříšky) jsou plodem podzemnice olejné. Většinou jsou řazeny mezi ořechy, byť jde z botanického hlediska o luštěninu. Zároveň ale obsahují vysoký podíl tuků 45 až 50 procent a jsou rekordmany v obsahu bílkovin, kterých mají okolo 25%. Arašídy podporují krvetvorbu, působí při nemocech srdce a pomáhají při kožních onemocněních. Pozitivní účinky mají údajně i při ochraně před zubním kazem.

Arašídy se doma nikdy neztratí. Do kaší, müsli, asijských woků nebo na výrobu domácího burákového másla.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?