rajčata

Salát z červené čočky

Salát z červené čočky

22. 06. 2022   napsal/a: Kristýna Petričková | rubrika:

Půl hrnku červené čočky propláchneme ve vodě a vložíme do hrnce. Zalijeme jedním hrnkem studené vody, osolíme a přivedeme k varu. Poté ztlumíme plamen a pod pokličkou vaříme maximálně 8 minut. Nechceme … více

Lilkový tatarák

Lilkový tatarák

04. 02. 2022   napsal/a: Natálie Hrubá | rubrika:

Možná jste zaznamenali, že čím dál více restaurací nabízí rostlinné alternativy k běžným oblíbeným jídlům z živočišných produktů. Jedním z nich je například lilkový tatarák, který se ve světové gastronomii těší velké … více

Fazolové karí s lilkem

Fazolové karí s lilkem

17. 09. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Cibuli pokrájejte na drobno a na pánvi ji na řepkovém oleji pomalu smažte. Už do horkého oleje přidejte lžičku římského kmínu. Jakmile začne cibule zlátnout, přidejte na sekaný česnek a krátce společně … více

Thajská rajčatová polévka

Thajská rajčatová polévka

02. 05. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Přejedla se vám běžná rajčatová polévka? Stačí přidat pár dalších ingrediencí a posunete ji o úroveň výše. Tato pikantnější thajská verze se obzvláště hodí do zimních měsíců, díky zázvoru a chilli pastě … více

Chilli con carne

Chilli con carne

23. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Fazole namočíme na 10 – 12 hodin do vody. Poté vodu vylejeme, nahradíme čerstvou, mírně osolíme a uvaříme do měkka (75 – 90 minut). Sójové maso připravíme podle receptu na výpečky (tzn. … více

Rajská omáčka

Rajská omáčka

17. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Oloupejte cibuli a pokrájejte ji na drobno. Smažte ji na oleji, dokud nezačne zlátnout. Stáhněte plamen na minimum, přidejte luštěninovou mouku (je podstatně výživnější, ale pokud nemáte, můžete použít i klasickou pšeničnou) … více

Bezvaječné lečo

Bezvaječné lečo

24. 07. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Možná to znáte. Zasadíte rajčata, dlouho čekáte, než vyrostou a začnou zrát a pak je jich najednou tolik, že nevíte, co s nimi. Lečo je letní klasika, lehké jídlo do parných dní. … více

Tabouleh z bulguru

Tabouleh z bulguru

07. 04. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Bulgur uvaříme ve vařící vodě do měkka (na 1 hrnek bulgur dáme 2 hrnky vody). Jakmile má správnou konzistenci, stáhneme je z ohně a propláchneme studenou vodou. Rajčata, okurky, olivy pokrájíme na … více

Pečená plněná rajčata

Pečená plněná rajčata

11. 04. 2017   napsal/a: Silvie Zemková | rubrika:

Tento recept je trochu “piplačka”, ale stojí to za to. Na plotně necháme vařit sojový granulát s výraznějším kořením a sojovou omáčkou. Mezitím vybereme větší pevná rajčata, odkrojíme horní část a vydlabeme … více

Vaříte dokola stále stejné recepty? Pronikněte do tajů rostlinné stravy. Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či kurz Luštěniny v receptech světových kuchyní. Kurzy se konají o víkendech v malé skupině v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy. Zjistěte víc
Rajská polévka

Rajská polévka

28. 03. 2016   napsal/a: redakce | rubrika:

Rajská patří mezi polévkové klasiky. Za její oblíbeností jistě stojí i fakt, že zralá rajčata jsou jedním z nejlepších zdrojů oné páté chuti, zvané umami. Příprava rajské polévky nezabere víc než 20 … více

Rajčatové jednohubky s chia kaviárem

Rajčatové jednohubky s chia kaviárem

16. 08. 2015   napsal/a: vegi | rubrika:

Chia semínka namočíme do osolené vody v poměru 1:3 (např. na 2 lžíce semínek 6 lžic vody). Necháme 5 hodin bobtnat v ledničce. Když semínka nabobtnají a vytvoří s vodou rosolovitou hmotu, … více

Krémová cizrnová polévka

Krémová cizrnová polévka

11. 02. 2015   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Tato polévka z cizrny má příjemně nasládlou chuť. Pokud už máte cizrnu uvařenou, je připravená rychle. Práci vám ušetří konzerva, ale nikdy nebude tak dobrá. Cizrna patří k luštěninám, které potřebují nejdelší … více

Gnocchi s rajčaty

Gnocchi s rajčaty

26. 09. 2014   napsal/a: Kosmetika hrou | rubrika:

Nejdříve si připravíme omáčku. Pokrájíme cibuli na drobno a necháme zesklovatět na oleji, přidáme pokrájená rajčata a hrníček vody. Osolíme, opepříme a dusíme asi 20 minut. Během toho dáme vařit osolenou vodu … více

Burritos

Burritos

01. 07. 2014   napsal/a: Kosmetika hrou | rubrika:

Nejdříve si uděláme salsu, tu dáme do lednice vychladit. Osmažíme si cibulku a přidáme nakrájenou papriku. Buď si předem uvaříme červené fazole a kukuřici nebo použijeme tu z plechovky. Když je cibulka … více

Slaný koláč z polenty

Slaný koláč z polenty

25. 06. 2014   napsal/a: Kosmetika hrou | rubrika:

Uvaříme polentu dle návodu na obalu se solí, vegetou a trochou olivového oleje. Přidáme nakrájenou zeleninu, případně tofu, dochutíme sojovkou, saturejkou a přidáme opět trochu olivového oleje. Vylijeme do formy, na plech … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?