Recepty z brambor

Jaké by to bylo vaření a pečení bez brambor? Inspirujte se recepty na bramboráky, gratinované a zapečené brambory. Nejen v zimě se zahřejte hustou bramboračkou. A nepřehlédněte ani recepty indické kuchyně, kde se brambory obvykle používají jako zelenina.

Plněné žampióny

Zapečené plněné žampiony

15. 06. 2022   napsal/a: Kristýna Petričková | rubrika:

Žampiony umyjeme a odstraníme nohy. Prstem vydlabeme vnitřek, aby nám vzniklo co nejvíce místa na náplň. Nejlepší žampiony na plnění jsou portobello, protože jejich klobouky jsou velké a pevné. Ale pokud máte … více

Dušená mrkev se seitanem a vařeným bramborem

Dušená mrkev se seitanem

22. 05. 2022   napsal/a: Kristýna Petričková | rubrika:

Den předem si naložíme seitan – rozkrájíme ho na větší kousky, dáme do zavíratelné krabičky spolu s trochou oleje, jednou až dvěmi lžicemi sojové omáčky, jednou menší cibulí nakrájenou nadrobno. Osolíme, opepříme … více

bramborové šišky

Bramborové šišky

25. 07. 2021   napsal/a: Alena Teclová | rubrika:

Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Mezitím připravte jáhly. Klidně můžete přidat víc vody, aby z nich vznikla hustá kaše. Brambory potom oloupejte a najemno nastrouhejte. Přidejte uvařené jáhly, 2 polévkové … více

Halušky s uzeným tempehem

Halušky s uzeným tempehem

13. 07. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Brambory (varný typ B) oloupáme a nastrouháme na jemném struhadle. Necháme chvíli uležet, vymačkáme přebytečnou vodu a vodu odlijeme. Přidáme mouku, sůl a pořadně promícháme. Měla by vzniknout tužší hmota, aby se … více

Bramborový guláš

Bramborový guláš

30. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Cibule oloupeme a pokrájíme na drobno. Smažíme na rozpáleném oleji ve větším hrnci do zlatova. Poté přidáme na menší kostky nakrájené oloupané brambory a pár minut restujeme společně. Stáhneme plamen, přidáme papriku … více

Fazolová polévka

Fazolová polévka

10. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Fazole namočíme přes noc do studené vody. Před vařením vodu slijeme, doplníme čerstvou a vaříme se saturejkou nebo mořskými řasami (ty zmírňují nadýmání) do měkka (podle velikosti fazolí 70 – 90 minut). … více

Fazolový guláš

Fazolový guláš

03. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Červené fazole namočíme přes noc (nebo 10 hodin) alespoň do dvojnásobku studené vody. Poté vodu slijeme a doplníme čerstvou, kterou osolíme. Fazole vaříme na mírném ohni do úplného změknutí, což může trvat … více

Hustá bramboračka s houbami

Hustá bramboračka s houbami

29. 09. 2019   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Sušené houby zalijeme studenou vodou a necháme alespoň půl hodiny nabobtnat. Oloupeme brambory a pokrájíme je na menší kostky, mrkev a petržel očistíme. V hrnci necháme na oleji sesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli. … více

Vaříte dokola stále stejné recepty? Pronikněte do tajů rostlinné stravy. Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či kurz Luštěniny v receptech světových kuchyní. Kurzy se konají o víkendech v malé skupině v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy. Zjistěte víc
Zelo-bramborové sabdží

Zelo-bramborové sabdží

02. 07. 2019   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Na rozpáleném oleji zpěníme římský kmín. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a smažíme, dokud cibule nezezlátne. Přidáme jedně nastrouhaný zázvor a česnek, na chvíli orestujeme. Přidáme nakrájená rajčata a pokud stojíme o pálivější … více

Chlupaté knedlíky s tofu slaninou

Chlupaté knedlíky s tofu “slaninkou”

24. 05. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Česká klasika ve veganské verzi bez vejce a uzeného. Brambory oloupáme a nastrouháme na jemném struhadle. Necháme chvíli uležet, vymačkáme přebytečnou vodu a vodu odlijeme. Přidáme mouku, sůl a pořadně promícháme. Měla … více

Gratinované brambory

Gratinované brambory

19. 03. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Brambory oškrábeme a nakrájíme na tenké plátky (cca 2 milimetry). Vložíme je do pečící misky, štědře osolíme a opepříme, důkladně vše promícháme, posypeme rozmarýnem a zalejeme rostlinnou smetanou. Misku přiklopíme víkem nebo … více

Pečená zelenina s kapustou

Pečená zelenina s kapustou

25. 10. 2017   napsal/a: ilovetofu | rubrika:

Předehřejeme troubu na 250 °C. Zeleninu očistíme, nakrájíme na kousky a rozložíme do pekáče. Promícháme se 3 lžícemi oleje, osolíme a pečeme s občasným promícháním asi 45 minut, dokud není měkká. (Dýni … více

Zapečené brambory s veganským sýrem

Zapečené brambory s veganským sýrem

04. 06. 2017   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Brambory oloupeme, pokrájíme na menší kostky a v osolené vodě vaříme do polotvrda. Mezitím na pánvi orestujeme cibulku a když začne zlátnout, přidáme na malé kostičky pokrájené uzené tofu a za míchání … více

vegan_zapecene_brambory

Zapečené brambory s uzeným tofu po vegansku

03. 01. 2017   napsal/a: redakce | rubrika:

Zeleninu očistíme, brambory a cuketu nakrájíme na kolečka, mrkev a tofu na koustky. Připravíme si pekáček na zapékání s pokličkou. Pokud nemáte je možné na přikrytí použít i alobal. Pekáček vymažeme olejem … více

Bramborové placky s tempehem

Bramborové placky plněné tempehem

31. 05. 2016   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Brambory oloupejte a nastrouhejte na jemno, přidejte prolisovaný česnek, majoránku a sůl. Na pánvičce nalijte přiměřené množství oleje a z bramborového těsta v ní udělejte jednu velkou tenkou placku. Tu osmažte z … více

"Gulášová" polévka

“Gulášová” polévka

26. 07. 2015   napsal/a: vegi | rubrika:

Vaříme vše dohromady, nakonec zahustíme celozrnnou moukou, dochutíme pažitkou a přidáme lžíci oleje.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?