Tofu steak s pepřovou omáčkou
Toto jídlo se skládá ze 4 komponentů, které si postupně připravíme. Začneme bramborami, které neloupeme, pouze je umyjeme. Vložíme do hrnce, zalijeme vodou a osolíme lžičkou soli. Přivedeme k varu, poté plamen … více
Jaké by to bylo vaření a pečení bez brambor? Inspirujte se recepty na bramboráky, gratinované a zapečené brambory. Nejen v zimě se zahřejte hustou bramboračkou. A nepřehlédněte ani recepty indické kuchyně, kde se brambory obvykle používají jako zelenina.
Toto jídlo se skládá ze 4 komponentů, které si postupně připravíme. Začneme bramborami, které neloupeme, pouze je umyjeme. Vložíme do hrnce, zalijeme vodou a osolíme lžičkou soli. Přivedeme k varu, poté plamen … více
Zapneme troubu na 200°C. Brambory neloupeme. Pouze je očistíme hrubou stranou čisté (nové) houbičky na nádobí. Nakrájíme na čtvrtinky. Pokud jsou velké, tak na osminky. Vložíme do studené vody, osolíme 1 lžičkou … více
Brambory nás na talíři doprovází celý náš život. Dávají se dětem jako jedno z jejich prvních jídel, doma jich má snad každý alespoň malou zásobu a výběr pokrmů připravených z brambor je … více
Brambory umyjeme a neoloupané je vložíme do vroucí vody. Vaříme do jejich změknutí (10 -15 minut, závisí na velikosti). Poté vodu slijeme a brambory necháme vychladnout. Vychladlé brambory oloupeme a na jemné … více
Brambory omyjeme a ve slupce uvaříme v osolené vodě doměkka. Brambory z vody vyjmeme a necháme přes noc vychladit. Druhý den dáme do hrnce zelí a zalijeme hrnečkem vody. Přidáme 1/2 lžičky … více
Žampiony umyjeme a odstraníme nohy. Prstem vydlabeme vnitřek, aby nám vzniklo co nejvíce místa na náplň. Nejlepší žampiony na plnění jsou portobello, protože jejich klobouky jsou velké a pevné. Ale pokud máte … více
Den předem si naložíme seitan – rozkrájíme ho na větší kousky, dáme do zavíratelné krabičky spolu s trochou oleje, jednou až dvěmi lžicemi sojové omáčky, jednou menší cibulí nakrájenou nadrobno. Osolíme, opepříme … více
Knedlíky je česká klasika, kterou milují všichni (kromě dietářů), nemýlím-li se. Věděli jste, že jako hlavní chod jsou sladké knedlíky doménou Čechů (a Slováků)? V okolních zemích mají knedlíky spíše jako dezert. Ale … více
Ať už jsou to vaše první veganské Vánoce nebo několikáté, jistě v následujícíh řádcích najdete novou inspiraci. Ale ještě než se koukneme na to, jak připravit štědrovečerní menu v čistě rostlinném podání, … více
Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Mezitím připravte jáhly. Klidně můžete přidat víc vody, aby z nich vznikla hustá kaše. Brambory potom oloupejte a najemno nastrouhejte. Přidejte uvařené jáhly, 2 polévkové … více
Brambory (varný typ B) oloupáme a nastrouháme na jemném struhadle. Necháme chvíli uležet, vymačkáme přebytečnou vodu a vodu odlijeme. Přidáme mouku, sůl a pořadně promícháme. Měla by vzniknout tužší hmota, aby se … více
Cibule oloupeme a pokrájíme na drobno. Smažíme na rozpáleném oleji ve větším hrnci do zlatova. Poté přidáme na menší kostky nakrájené oloupané brambory a pár minut restujeme společně. Stáhneme plamen, přidáme papriku … více
Fazole namočíme přes noc do studené vody. Před vařením vodu slijeme, doplníme čerstvou a vaříme se saturejkou nebo mořskými řasami (ty zmírňují nadýmání) do měkka (podle velikosti fazolí 70 – 90 minut). … více
Červené fazole namočíme přes noc (nebo 10 hodin) alespoň do dvojnásobku studené vody. Poté vodu slijeme a doplníme čerstvou, kterou osolíme. Fazole vaříme na mírném ohni do úplného změknutí, což může trvat … více
Sušené houby zalijeme studenou vodou a necháme alespoň půl hodiny nabobtnat. Oloupeme brambory a pokrájíme je na menší kostky, mrkev a petržel očistíme. V hrnci necháme na oleji sesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli. … více
Brambory oloupeme, pokrájíme na menší kostky (cca o hraně 2cm), osolíme, okmínujeme a vaříme, dokud nezačnou měkknout (ale musí zůstat pevné). Na kvalitním oleji smažíme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, římský kmín přidáme … více
Na rozpáleném oleji zpěníme římský kmín. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a smažíme, dokud cibule nezezlátne. Přidáme jedně nastrouhaný zázvor a česnek, na chvíli orestujeme. Přidáme nakrájená rajčata a pokud stojíme o pálivější … více
Česká klasika ve veganské verzi bez vejce a uzeného. Brambory oloupáme a nastrouháme na jemném struhadle. Necháme chvíli uležet, vymačkáme přebytečnou vodu a vodu odlijeme. Přidáme mouku, sůl a pořadně promícháme. Měla … více
Brambory oškrábeme a nakrájíme na tenké plátky (cca 2 milimetry). Vložíme je do pečící misky, štědře osolíme a opepříme, důkladně vše promícháme, posypeme rozmarýnem a zalejeme rostlinnou smetanou. Misku přiklopíme víkem nebo … více
Předehřejeme troubu na 250 °C. Zeleninu očistíme, nakrájíme na kousky a rozložíme do pekáče. Promícháme se 3 lžícemi oleje, osolíme a pečeme s občasným promícháním asi 45 minut, dokud není měkká. (Dýni … více