Veganské omáčky

Veganské omáčky? Ty nejznámější české omáčky jsou vlastně rostlinné – svíčková nebo rajská. Na smetanové omáčky typu koprovky využijete rostlinnou smetanu – sojovou, smetanovou nebo třeba mandlovou. Na jemné dolazení chuti se bude hodit také lahůdkové droždí – lehce zahušťuje a mnohý omáčkám dodá tu správnou chuť.

Květákové kari

Květákové kari s cizrnou

06. 03. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Květák omyjeme a rozdělíme na drobnější růžičky. Na kokosovém oleji začneme smažit na drobno nakrájenou cibulku do zlatova. Ještě do horkého oleje přidáme lžičku (celého) římského kmínu a horčičného semínka. Uvolní se … více

Raw cuketové špagety s rajčatovou omáčkou

Raw cuketové špagety s rajčatovou omáčkou

24. 07. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Nejlepší na cuketové špagety je spiralizér, pokud ho nemáte, dá se alternativně cuketa zešikma postrouhat na hrubém struhadle. Sušená rajčata, pokud nejsou naložená v oleji, necháme namočit a změknout. Poté je dohromady … více

Rychlá curry omáčka se seitanem

Rychlá curry omáčka se seitanem

18. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Předem připravený seitan (cca 200 gramů) nakrájíme na kostičky, orestujeme jej na kokosovém oleji. Přidáme polévkovou lžíci červené curry pasty (v Česku je rozšířená např. značka Thai Pride), zhruba minutu promícháme se … více

Těstoviny se "sýrovou" omáčkou

Těstoviny se “sýrovou” omáčkou

12. 11. 2019   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Tato omáčka vás překvapí skvělou chutí a autentickou táhlou strukturou, kterou mají na svědomí škroby v zelenině. Můžete vyzkoušet různé verze a kombinace s bramborem (mrkev, batát nebo dýni). Brambory, mrkev a … více

Houbová omáčka se seitanem

Houbová omáčka se seitanem

11. 09. 2019   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Seitan natural pokrájíme na menší kostky a marinujeme je ve směsi oleje, sojové omáčky a mletého pepře ideálně přes noc (nejméně půl hodiny). Cibuli pokrájíme nadrobno a osmažíme v hrnci či hluboké … více

Pórková omáčka na špagety

Špagety s pórkovou omáčkou

03. 01. 2019   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Špagety uvaříme v osolené vodě podle návodu na skus. Já mám nejraději celozrnné špagety Alnatura, které nejenže dobře chutnají, ale mají díky přirozené vláknině a minerálům a vitaminům ze slupky i výrazně … více

Omáčka z červené čočky

Omáčka z červené čočky

22. 10. 2017   napsal/a: ilovetofu | rubrika:

Na oleji zpěním nasekaný česnek a pórek. Poté přidám nastrouhanou mrkev, propláchlou čočku, bobkové listy a zaliju 500 ml vody. Osolím, opepřím a vařím 20 minut. Pak vyndám bobkové listy a rozmixuji … více

Veganská koprovka

Koprová omáčka

13. 10. 2017   napsal/a: Silvie Zemková | rubrika:

Veganskou verzi klasické omáčky připravíme prakticky stejně, jen použijeme rostlinnou smetanu (sojovou, rýžovou, ovesnou…). Začneme tím, že v hrnci rozehřejeme olej, přidáme hladkou mouku a mícháním připravíme světlejší jíšku. Zalijeme zeleninovým vývarem … více

Vaříte dokola stále stejné recepty? Pronikněte do tajů rostlinné stravy. Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či kurz Luštěniny v receptech světových kuchyní. Kurzy se konají o víkendech v malé skupině v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy. Zjistěte víc
Žampionová omáčka s bramborovým knedlíkem

Žampionová omáčka s bramborovým knedlíkem

  napsal/a: Silvie Zemková | rubrika:

Omáčka: Osmažíme cibulku s celým kmínem, přidáme žampiony, podlejeme zeleninovým vývarem, dusíme, okořeníme (sůl, pepř, kurkuma, sójovka, houbové koření, mletý kmín, libeček) a nakonec zahustíme (podle možností buď moukou anebo rostlinnou smetanou). … více

Veganské boloňské špagety

Veganské boloňské špagety

01. 03. 2014   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Špagety (nejlépe celozrnné) uvaříme ve větším množství osolené vody, aby byly trochu tužší na zkus. Zhruba 50g sojového granulátu vaříme cca 10 minut ve výraznějším vývaru (sojová omáčka nebo zeleninový bujón), poté … více

Cizrna na paprice

Cizrna na paprice

21. 02. 2014   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Cizrna na paprice je vegetariánskou či veganskou variantou jídla našich babiček, slepice na paprice. Můžete docílit různých chutí použitím různých druhů smetan (sojové, mandlové, ovesné). Nejchutnější výsledek docílíte s čerstvě uvařenou cizrnou. … více

Houbová omáčka se sojovými kostkami

Houbová omáčka se sojovými kostkami

23. 01. 2014   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Omáčka Sojové kostky uvaříme v silnějším vývaru (sůl, sojová omáčka, sypký zeleninový bujón) cca 15 minut. Nálev vylejeme a kostky vymačkáme. Na pánvi osmažíme cibulku do zlatohněda, přidáme nakrájené houby, které částečně … více

Omáčka z shitake hub s těstovinami

Omáčka z shitake hub s těstovinami

22. 11. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Sušené houby namočíme alespoň na hodinu do vody, aby nabobtnaly, poté je pokrájíme na tenší plátky. Cibuli oloupeme, pokrájíme nadrobno a smažíme na oleji do zlatohněda. Přidáme pokrájené houby, krátce orestujeme, zaprášíme … více

Veganská svíčková se seitanem

Veganská svíčková omáčka se seitanem

17. 03. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Na oleji osmažíme dozlatova cibuli, orestujeme na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer a podlijeme horkou vodou. Přidáme bobkový list, nové koření, ochutíme sójovou omáčkou či zeleninovým bujónem a vložíme předem upravené … více

Cibulová omáčka s tofu

Cibulová omáčka s tofu

07. 10. 2012   napsal/a: ilovetofu | rubrika:

V přiměřeném množství oleje smažíme na tenké plátky nakrájenou cibuli až do zlatohněda. Poté ji zaprášíme moukou a krátce osmahneme, přidáme lahůdkové droždí, krátce promícháme a pomalu přidáváme vodu, dokud nedosáhneme požadované … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?