Halušky s uzeným tempehem

publikováno: 13. 07. 2021   autor/ka: Pavel Ovesný
Kuchyně: Česká kuchyně
Druh jídla: Hlavní chody
Halušky s uzeným tempehem
Ingredience:

600 g brambor
200 g polohrubé mouky
sůl

1 velká cibule
1 miska kysaného zelí
1 balíček uzeného tempehu
1 lžička třtinového cukru
1 lžička jablečného octa

Postup:

Brambory (varný typ B) oloupáme a nastrouháme na jemném struhadle. Necháme chvíli uležet, vymačkáme přebytečnou vodu a vodu odlijeme. Přidáme mouku, sůl a pořadně promícháme. Měla by vzniknout tužší hmota, aby se halušky ve vodě nerozpadaly. Propasírujeme je přes síto na halušky do horké vařící vody. Vaříme je zhruba 3 – 5 minut, kdy by měly vyplavat na hladinu.

Pokrájíme uzený tempeh na malé kostky a orestujeme je na oleji, dokud se na nich nevytvoří křupavá kůrčička. Zatím je odložíme na talíř. Oloupeme cibuli, pokrájíme na hrubo, necháme pomalu smažit na oleji. Po několika minutách přidáme lžičku třtinového cukru a necháme zkaramelizovat. Přidáme lžičku jablečného octa a necháme podusit, dokud se voda nevstřebá. Nakonec přidáme tempeh a společně prohřejeme.

Na talíři halušky smícháme s kysaným zelím a tempehem s cibulkou. Posypeme je lahůdkovým droždím a čerstvě namletým pepřem.

Počet porcí:
2 porce
Doba přípravy:
45 minut
poukaz na kurz vaření Sháníte ořechy a semínka, luštěniny nebo obiloviny? Na jednom místě je společně s těstovinami, rostlinnými oleji, ořechovými másly, sušeným ovocem a dalším pestrým výběrem zdravých potravin za férové ceny najdete v e-shopu Grizly.cz.
zjisti víc

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?