Národní kuchyň: Česká kuchyně

Ač je základem české kuchyně maso, máslo a smetana, lze se obejít zcela bez nich a přitom si skvěle pochutnat. Mezi tradiční bezmasá jídla patří například staročeský kuba, čočka na kyselo nebo pučálka z naklíčeného hrachu.

V mnoha dalších receptech stačí použít vhodnou alternativu – do zapékaných jídel, těstovin, halušků to bude na kostičky pokrájené a do křupava opečené uzené tofu, do klasik typu gulášů, svíčkové nebo výpečků pak dobře namarinovaný seitan. A co teprve taková cizrna na paprice!

Dušená mrkev se seitanem a vařeným bramborem

Dušená mrkev se seitanem

22. 05. 2022   napsal/a: Kristýna Petričková | rubrika:

Den předem si naložíme seitan – rozkrájíme ho na větší kousky, dáme do zavíratelné krabičky spolu s trochou oleje, jednou až dvěmi lžicemi sojové omáčky, jednou menší cibulí nakrájenou nadrobno. Osolíme, opepříme … více

Křenová omáčka

Křenová omáčka se seitanem

14. 09. 2021   napsal/a: Lenka Špaček | rubrika:

Křenová omáčka je takovou českou klasikou –s kynutým knedlíkem a v rostlinné variantě s opečeným tofu, tempehem či seitanem. Patříte k milovníkům křenu nebo jej nevyhledáváte? Klasické „smetanové“ omáčky jsou založené na … více

Halušky s uzeným tempehem

Halušky s uzeným tempehem

13. 07. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Brambory (varný typ B) oloupáme a nastrouháme na jemném struhadle. Necháme chvíli uležet, vymačkáme přebytečnou vodu a vodu odlijeme. Přidáme mouku, sůl a pořadně promícháme. Měla by vzniknout tužší hmota, aby se … více

Fazolová polévka

Fazolová polévka

10. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Fazole namočíme přes noc do studené vody. Před vařením vodu slijeme, doplníme čerstvou a vaříme se saturejkou nebo mořskými řasami (ty zmírňují nadýmání) do měkka (podle velikosti fazolí 70 – 90 minut). … více

Rajská omáčka

Rajská omáčka

17. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Oloupejte cibuli a pokrájejte ji na drobno. Smažte ji na oleji, dokud nezačne zlátnout. Stáhněte plamen na minimum, přidejte luštěninovou mouku (je podstatně výživnější, ale pokud nemáte, můžete použít i klasickou pšeničnou) … více

Výpečky se špenátem

Výpečky se špenátem

07. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Dehydrované sójové maso si žádá vícekrokovou úpravu a marinování, pak ale můžete docílit skvělých výsledků. Podrobnosti si můžete přečíst v článku Jak upravit sojové maso, aby opravdu chutnalo, a tak to vezmeme … více

Kroupy zapečené s naklíčeným hrachem a brokolicí

Kroupy zapečené s hrachem a brokolicí

27. 03. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

K tomuto receptu mě inspiroval tradiční staročeský kuba. Houby jsem ale nahradil naklíčeným hrachem a brokolicí. Hrách namočíme přes noc a poté 2-3 denně proplachujeme, dokud se neobjeví cca půlcentimentrové klíčky. Podrobnější … více

Hrstková čočková polévka

Hrstková čočková polévka

02. 03. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Obecně do hrstkových polévek dáváme suroviny, jejichž namáčení a vaření trvá přibližně stejnou dobu. U loupaných čoček spíše vločky nebo pohanku, u neloupaných čoček a loupaného hrachu ječné kroupy, bezpluchý oves nebo … více

Houbová tlačenka

Houbová tlačenka

13. 11. 2019   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

1) Pokud máte houby sušené, namočte do půllitru vody (alespoň na 2 hodiny) společně malou lžičkou sojové omáčky. Jakmile nabydou, pokrájejte je na tenké nudličky. Ve výluhu rozmíchejte agar a přidejte zpět … více

Hustá bramboračka s houbami

Hustá bramboračka s houbami

29. 09. 2019   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Sušené houby zalijeme studenou vodou a necháme alespoň půl hodiny nabobtnat. Oloupeme brambory a pokrájíme je na menší kostky, mrkev a petržel očistíme. V hrnci necháme na oleji sesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli. … více

Hustá zelňačka s houbami

19. 09. 2019   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Do zelňačky (na Moravě zvané také kyselice) patří podle mnohých klobása. Zelňačka bez masa ale byla za chudých časů našich babiček a pradědů docela běžná. Výbornou chuť jí totiž dodají sušené houby, … více

Chlupaté knedlíky s tofu slaninou

Chlupaté knedlíky s tofu “slaninkou”

24. 05. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Česká klasika ve veganské verzi bez vejce a uzeného. Brambory oloupáme a nastrouháme na jemném struhadle. Necháme chvíli uležet, vymačkáme přebytečnou vodu a vodu odlijeme. Přidáme mouku, sůl a pořadně promícháme. Měla … více

Vaříte dokola stále stejné recepty? Pronikněte do tajů rostlinné stravy. Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či kurz Luštěniny v receptech světových kuchyní. Kurzy se konají o víkendech v malé skupině v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy. Zjistěte víc
Pučálka

Pučálka

16. 04. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

“Jestli ta vojna potrvá, tak budou lidi zase jíst šťovík a pučálku. Beztak už nevěděli roupama co dělat. Už jim ani to skopový nešlo pod fousy!,” stěžoval si starý ovčák ve slavném … více

Staročeský houbový kuba

Staročeský houbový kuba

30. 03. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Balíček krup propláchneme, vložíme do hrnce se studenou vodou, osolíme a vaříme zhruba půl hodiny, kdy jsou kroupy tak akorát. Necháme je ještě pár minut dojít a zcedíme. Na oleji osmahneme nadrobno … více

Zapečená pohanka s hlívou

Zapečená pohanka s hlívou

06. 04. 2017   napsal/a: ilovetofu | rubrika:

Pohankové kroupy uvaříme v hrnci s dvojnásobným množstvím osolené vody. V hluboké pánvi rozehřejte olej a dáme na něj smažit na drobno pokrájenou cibuli. Hlívu pokrájíme na nudličky a přidáme na pánev. … více

Pečený seitan na cibuli

Pečený seitan na cibuli

05. 02. 2017   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Seitan pokrájíme na menší kostky a vložíme do misky společně se dvěma lžícemi sojové omáčky, pepřem, lžící oleje a dva stroužky jemně postouhaného česneku. Přidáme dvě menší cibule nakrájené na proužky. Naložíme … více

Cizrna na paprice

Cizrna na paprice

21. 02. 2014   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Cizrna na paprice je vegetariánskou či veganskou variantou jídla našich babiček, slepice na paprice. Můžete docílit různých chutí použitím různých druhů smetan (sojové, mandlové, ovesné). Nejchutnější výsledek docílíte s čerstvě uvařenou cizrnou. … více

Výpečky ze sojového masa

Výpečky ze sojového masa se zelím

20. 10. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Sojové kostky zalijeme vroucí vodou, pořádně okořeníme (zeleninový bujón, sojová omáčka, bobkový list, nové koření…podle chuťových preferencí). Vaříme zhruba 20 minut. Mezitím si nakrájíme nahrubo cibuli a najemno česnek. Okapané kostky vložíme … více

Veganská svíčková se seitanem

Veganská svíčková omáčka se seitanem

17. 03. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Na oleji osmažíme dozlatova cibuli, orestujeme na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer a podlijeme horkou vodou. Přidáme bobkový list, nové koření, ochutíme sójovou omáčkou či zeleninovým bujónem a vložíme předem upravené … více

Rychlá vegan bábovka

Banánová bábovka

01. 03. 2013   napsal/a: Misa Lavers | rubrika:

Banány rozmixujeme a smícháme se zbytkem surovin. Pokud chceme mramorovat, část těsta nalijeme do jiné nádoby a přidáme kakao/mák/kokos. Obě těsta střídavě lijeme do formy, a pečeme v troubě tak dlouho, dokud … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?