Celozrnné gnocchi se špenátem a uzeným tofu

Publikováno: 15. 07. 2022   Autor/ka: Pavel Ovesný
Kuchyně: Bezmasá jídla
Druh jídla: Hlavní chody
Celozrnné gnocchi se špenátem
Ingredience:

Noky
500g brambor (varný typ C)
1O0g celozrnné mouky
větší špetka soli

Špenát
750 g čerstvých listů nebo 400 g mraženého sekaného špenátu
česnek, sůl, pepř, lahůdkové droždí

Tofu “slaninka”
1 velká cibule
1 balíček uzeného tofu

Postup:

Noky
Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě. Oloupejte je a nastrouhejte na hrubém struhadle. Přidejte cca 80 gramů mouky a vyhnětejte z něj nepříliš těsto. Utvořte tenké válečky, které pak pokrájejte na cca 5 cm dlouhé kousky a vařte v osolené vodě, dokud nevyplavou na hladinu.

Špenát
Čerstvý špenát pokrájejte na hrubo a na troše oleje duste, dokud nezměkne. Pokud použijete sekaný mražený špenát (špenátový protlak nedoporučuji), nechte jej nejdříve povolit při pokojové teplotě. Jakmile se špenát vydusí a odpaří se část vody, ochutíme jej 2 stroužky protlačeného česneku, solí, pepřem a štávu můžeme lehce zahustit také lžící lahůdkového droždí.

Tofu slaninka
Cibuli pokrájíme na drobno a osmahneme na 2 lžících oleje cca 2 minuty. Poté přidáme uzené tofu, pokrájené na malé kostičky (cca 3x3mm), a obojí smažíme, dokud cibulka nezezlátne. Pokud použijeme pevnější tofu (jako je značka Sunfood), většinou už budete mít “tofu slaninku” s pěknou kůrčičkou. Měkčí tofu (Lunter) chce osmahnout delší dobu, můžete jej podlít jednou lžící sójové omáčky a jednou lžící vody a ještě chvíli dusit. Tofu pak bude mít výraznější chuť a získáte tak i šťavnatou slanou polevu.

Noky poklademe na talíř, přidáme špenát a nahoru pak přijde tofu slaninka. Kdo má rád pikantnější, můžete vše zostřit čerstvě namletým pepřem.

Počet porcí:
3 porce
Doba přípravy:
40 minut

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?